Diensten - Medisch toezicht

Hieronder vindt u een overzicht van onze diensten, in het kader van het medisch toezicht.


GRIEPVACCINATIE

Dienst Gezondheid

Het influenza virus (beter bekend als het griepvirus) is de oorzaak van een zeer besmettelijke ziekte die bij de mens vooral de luchtwegen treft. Dit gaat gepaard met hoge koorts, spier- en hoofdpijn. Verzwakte personen zoals ouderen en kinderen kunnen daarbij ernstig ziek worden, maar ook bij de gezonde werkende bevolking kan het de oorzaak zijn van de onmogelijkheid tot normaal functioneren. Door zijn snelle uitbreiding van persoon op persoon heeft influenza een epidemisch karakter (of soms een endemisch karakter zoals bij Mexicaanse griep). De impact op de werkvloer in een dergelijke fase is dan ook meestal vrij frappant. Eens besmet, kan men enkel veel vocht drinken, een koorts- en/of ontstekingswerend middel innemen en voldoende rusten. De specifieke antivirale geneesmiddelen, die actueel bestaan, zijn enkel effectief als ze helemaal bij het begin van de infectie ingenomen worden. Deze zijn bovendien vrij duur en onderhevig aan een verminderde werkzaamheid (door een toenemende resistentie van de verschillende griepvirussen).
Voorkomen van griep kan enkel door vaccinatie. Het griepvaccin heeft een efficiëntie van 70 à 90 %. Gevaccineerde personen kunnen eventueel nog wel griep krijgen, maar dan meestal een minder zware vorm.

Voor wie een griepvaccin?
Inenten is ten zeerste aanbevolen voor verzwakte personen én voor mensen werkzaam in de gezondheidssector (deze verspreiden gemakkelijk het virus door hun werkzaamheden). Toch kan ook voor jonge, gezonde personen een jaarlijkse vaccinatie zinvol zijn. Vanaf 50 jaar is er immers een toenemend risico op een ernstige complicatie (zoals een longontsteking) na het doormaken van griep, maar ook om risico's op besmetting binnen het bedrijf te beperken kan de griepvaccinatie bij jongere werknemers worden geadviseerd.
Op vraag van het bedrijf wordt jaarlijks in het najaar een vaccinatiecampagne gestart. Het bedrijf doet intern in juni een rondvraag wie een griepvaccin wenst te ontvangen. Nadien wordt het aantal vaccins en de namen van de te vaccineren personen doorgegeven (voor eind juni) aan de coördinator bij Mediwet. De verantwoordelijke arts maakt een afspraak met het bedrijf en komt de vaccins ter plaatse zetten.

Tekst bijgewerkt op 08/01/2016Verwante artikelen:GERICHT MEDISCH ONDERZOEKGRIEPVACCINATIENOGEPA OFFSHORE KEURING

Zoeken op Mediwet