Op weg naar een positief aanwezigheidsbeleid

Omschrijving

Het opzetten van een positief aanwezigheidsbeleid binnen uw organisatie vergt een aanpak op drie niveaus:

  • Primaire preventie: Hoe werknemers gezond en gemotiveerd aan het werk houden?
  • Drempelverhogend: welke principes zijn van belang om afwezigheid tegen te gaan?
  • Drempelverlagend: welke concrete stappen zijn er mogelijk en bieden de beste kansen op een vlotte re-integratie van de medewerker?

Inhoud

Binnen elk van deze niveaus, helpen we u in deze opleiding graag op weg. We werken richting een concreet aanwezigheidsbeleid waarover tot consensus kan worden gekomen bij de diverse betrokken partijen binnen uw organisatie (HR, vakorganisaties, leden van het CPBW, hiërarchische lijn, arbeidsarts,...). 

We staan ook stil bij de manier waarop u als leidinggevende/preventieadviseur/HR-manager in de praktijk omgaat met ziekte en afwezigheid bij uw medewerkers. We werken naar een aanpak volgens fase van afwezigheid: voorafgaand aan de afwezigheid, melding van afwezigheid, tijdens de afwezigheid,… en staan stil bij concrete handvaten die ondersteunend kunnen werken in elk van deze fasen.

Tot slot bekijken we ook de mogelijkheden naar re-integratie van de zieke werknemer, zowel op individueel niveau als op organisatieniveau. We geven u hierbij een voorbeeld mee van een collectief re-integratiebeleid.

Praktisch

In 2024 bedraagt de prijs voor deze opleiding € 219,30 of 1,6 PE per deelnemer (vrijgesteld van BTW). Alle documentatie is inbegrepen in de prijs.

Indien u door omstandigheden alsnog genoodzaakt bent uw inschrijving te annuleren, is dit mogelijk tot uiterlijk 10 werkdagen vóór de eerste opleidingsdag. Nadien is het inschrijvingsbedrag volledig verschuldigd.

We voorzien maximaal 12 deelnemers per sessie. Bij minder dan 6 deelnemers zijn we genoodzaakt de opleiding te annuleren.

Deze opleiding mag worden aanzien als een opleiding in het kader van de voortdurende bijscholing van een Preventieadviseur. Wenst u meer dan 6 personen in te schrijven voor deze opleiding? Vraag dan gerust een incompany opleiding aan. We bekijken graag de mogelijkheden. Voor meer informatie over deze opleiding kan u mailen naar psychosoc@mediwet.be.