31 mei 2019: Wereld Anti-Tabaksdag

31 mei 2019: Wereld Anti-Tabaksdag

 

Iedereen weet al jaren dat roken bijzonder ongezond is. Toch is het voor de meeste rokers een zeer moeilijke opgave om te stoppen. Roken werkt dan ook bijzonder verslavend. De afhankelijkheid die daaruit ontstaat kan zowel psychologisch als fysiek zijn. De nicotine zorgt er namelijk voor dat je een terugkerende behoefte om te roken krijgt, maar ook de handeling op zichzelf is verslavend. Mensen koppelen roken aan een bepaalde gewoonte in hun leven zoals bv. een sigaret bij het wachten aan de bushalte, op de fiets, tijdens het bellen, etc. Dat is voor een roker de moeilijkste factor om te stoppen: wanneer hij geen sigaret kan roken op een vast moment creëert dat een gevoel van ‘leegte’. Het is heel belangrijk om dan echte wilskracht te tonen en ‘nee’ te blijven zeggen tegen de sigaret. Psychosociale begeleiding kan hierbij een grote steun zijn.

 

Ook al veroorzaakt roken talrijke ziekten en kost het handenvol geld, toch zetten velen niet de stap om te stoppen. Aan niet (meer) roken zijn nochtans heel wat voordelen verbonden. Verminderde kans op longkanker en hartfalen, een beter uithoudingsvermogen, etc. zijn er maar enkele van.

Wanneer mensen een beroep doen op een tabakoloog hebben ze 3 keer meer kans om te slagen in hun missie. Er zijn ook verschillende andere hulpmiddelen om het stoppen met roken te vergemakkelijken zoals nicotinekauwgom, therapie, acupunctuur, E-sigaret, etc. Met de juiste begeleiding en wilskracht kan iedereen stoppen met roken!

 

Aarzel zeker niet om onze folder H020_Stoppenmetroken.pdf te raadplegen voor meer informatie.