Nieuwsbrief - Update 5 februari 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aangepaste documenten
  • Update rond mondneusmaskers
  • Pilootproject burn-out
  • StuBru At Work-Out
 
 
 

Aangepaste documenten

 
De maatregelen ter preventie van de verspreiding van het COVID-19-virus worden constant aangepast. Mediwet volgt dit uiteraard van dichtbij op en past - indien nodig - haar adviezen ook aan.

U kan van onderstaande documenten een geüpdatete versie terugvinden door op de link te klikken:
U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

De beslissingen die zullen genomen worden in de Nationale Veiligheidsraad van vandaag, vrijdag 5/02/2021, zullen volgende week verwerkt worden. De aangepaste documenten zal u terugvinden in de volgende nieuwsbrief.

Vergeet niet dat telewerk verplicht blijft, tenzij het volstrekt onmogelijk is.
 
Naar My Mediwet
 
Update rond mondneusmaskers
 

Update rond mondneusmaskers

 

Het nieuwe advies raadt aan om een mondneusmasker te dragen op het werk of in gesloten ruimtes die we delen met mensen van buiten onze bubbel, ook als de afstand 1,5 meter is. In het bijzonder in ruimtes waar we lange tijd blijven, waar er veel gepraat wordt en waar de ventilatie/verluchting onvoldoende is. Dit nieuwe advies is zeker van toepassing op de meeste kantooromgevingen.
Sjaals, nekwarmers of bandana's mogen niet meer gebruikt worden als alternatief voor een masker, omdat deze onvoldoende afsluiten.
Maskers met een uitlaatventiel mogen evenmin gebruikt worden. Deze ventielen houden het virus immers niet tegen. Dergelijke maskers vindt u typisch in de doe-het-zelfzaken.
FFP2-maskers worden niet aanbevolen voor de algemene bevolking: ze zijn duur, kunnen niet hergebruikt worden en ze zijn oncomfortabel om te dragen.

We zetten de adviezen rond het gebruik van mondneusmaskers nog even op een rijtje:

  • Hoe een mondneusmasker correct gebruiken kan u hier lezen. 
  • Blijf aandacht hebben voor handhygiëne
  • Afstand van elkaar houden en de nodige handhygiëne blijven elementair. Gebruik het mondneusmasker op plaatsen waar het verplicht is en altijd indien u de sociale afstand van 1,5 meter niet kan respecteren, los van de eventuele drukte.
  • Het gebruik van een mondneusmasker wordt nu ook aangeraden in ruimtes waar u lang vertoeft, zelfs indien u voldoende afstand kan houden. Het virus verspreidt zich namelijk door de ruimte. Plexischermen zijn een correcte afscheiding voor korte gespreksmomenten, maar zijn geen bescherming voor een volledige werkdag, zeker in geval van onvoldoende ventilatie.
  • Tips hoe u het mondneusmasker correct aan- en uitdoet worden opgesomd in deze affiche.
  • Laat uw mondneusmasker niet rondslingeren. Hang het dus niet aan de achteruitkijkspiegel of rond de versnellingspook van de wagen.
  • Gebruik bij voorkeur een papieren zakje of enveloppe om het mondneusmasker te bewaren. Het virus overleeft daar immers minder lang dan op plastic en het is bovendien beter voor het milieu.
  • Een chirurgisch mondneusmasker wordt in principe na elk gebruik weggegooid. U kan het hergebruiken mits correcte bewaring en het bijhouden van de gebruikte tijd. U mag het in totaliteit maximaal 8 u gebruiken. Indien het vuil of nat is, dient het vroeger vervangen te worden.
  • Richtlijnen voor het reinigen van uw stoffen mondneusmasker kan u hier vinden.
  • Laat klanten en werknemers weten dat het gebruik van mondneusmasker in uw zaak of bedrijf verplicht is door volgende affiche.

Bron: https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/20210201_Advice_Consensus_useoffacemasks_NL.pdf

 
 
Pilootproject burn-out
 

Pilootproject burn-out

 

In januari 2019 startte Fedris (Federaal agentschap voor beroepsrisico’s) met een pilootproject rond burn-out. Dit pilootproject biedt begeleiding aan voor werknemers die die zich in een préburn-out of een eerste fase van burn-out bevinden. Omwille van de coronacrisis breidt Fedris de maximumlimiet uit van 1000 naar 2500 deelnemers en er worden – naast de ziekenhuis- en banksector – enkele sectoren toegevoegd.

De doelstelling van het begeleidingstraject is om werknemers toe te laten aan het werk te blijven of het werk zo snel mogelijk te hervatten. De sessies van het begeleidingstraject alsook de reiskosten worden ten laste genomen door Fedris.

Voorwaarden om deel te nemen:

1. Deel uitmaken van één van de betrokken sectoren:

  • banken
  • ziekenhuizen
  • huisartspraktijken
  • praktijken van specialisten
  • ziekenvervoer
  • ambulante revalidatieactiviteiten
  • verpleegkundige activiteiten
  • instellingen met huisvesting voor personen met een mentale handicap of psychiatrische problemen en voor drugs- en alcoholverslaafden
  • instellingen met huisvesting voor ouderen en voor personen met een lichamelijke handicap

2. Moeilijkheden ervaren tijdens het werk (eerste symptomen van burn-out)

3. Momenteel aan het werk zijn of minder dan 2 maanden in werkonderbreking zijn

Begeleidingstraject:

Het begeleidingstraject is aangepast aan de behoeften van elk individu.
Het begeleidingstraject wordt gegeven door een burn-outbegeleider, bestaat uit verschillende sessies en heeft een maximale duur van 9 maanden.

  • De eerste fase bestaat uit maximaal 4 individuele sessies waarbij de focus gaat naar de werkgerelateerde problemen. Het doel van deze sessies is het analyseren van de huidige beroepssituatie en de beleving van de werknemer.
  • In de volgende sessies (maximaal 3 sessies) wordt er gefocust op onderwerpen die betrekking hebben op onderwerpen zoals stressbeheersing, gezond leven en energierecuperatie.
  • Daarnaast kan de werknemer maximaal 7 ondersteunings- en begeleidingssessies volgen (gegeven voor kinesitherapeut en/of klinisch psycholoog).
  • Indien gewenst en bij akkoord van de werknemer kan er één multidisciplinaire vergadering plaatsvinden. Hierbij zal de begeleider contact opnemen met de preventieadviseur-arbeidsarts van de onderneming van de werknemer en zo een vergadering voor multidisciplinair overleg voorstellen. Het doel van deze vergadering is om verbeteringen te kunnen voorstellen in de werkomstandigheden van de werknemer.
  • Bijkomend zijn er maximaal twee follow-upsessies. De bedoeling van deze sessies is het evalueren van de situatie van de werknemer.
  • Indien de werknemer aan het einde van het traject tot de conclusie komt dat het voor hem onmogelijk is om de huidige beroepsloopbaan voort te zetten en als de werknemer geen multidisciplinaire vergadering wenst, heeft de werknemer recht op maximaal twee sessies beroepsheroriëntering. In deze sessies wordt er samen gezocht naar een oplossing. 

Hoe aanvraag indienen?

Het aanmeldingsformulier kan worden ingevuld door de behandeld arts (huisarts, psychiater,…), de preventieadviseur-arbeidsarts of preventieadviseur psychosociale aspecten van Mediwet.

Bron: Fedris

 
Meer informatie
 
 

StuBru At Work-Out

 

Sport Vlaanderen en Studio Brussel hebben de handen in elkaar geslagen en zorgen voor een leuk, sportief initiatief om zittend en thuiswerkend Vlaanderen aan het bewegen te krijgen.

Radiopresentatoren Kirsten Lemaire en Joris Brys van Studio Brussel trekken hun fitnessoutfit aan en zorgen elke vrijdagmiddag rond 12.30u voor een korte sportieve work-out. De komende weken kan u de oefeningen meevolgen via de radio en de app. Achteraf zijn ze ook te bekijken via de website van StuBru

Wil je nog wat extra oefeningen en tips? Deze kan je hier vinden.