CORONAVIRUS COVID-19: update 15/06

Risicogroepen en hittegolf ten tijde van corona

De lente is al even in het land en de zomer zit er binnenkort ook aan te komen. De voorbije weken hebben we al kunnen genieten van zonnig en warm weer. Deze zomer zullen we misschien ook wel eens te maken krijgen met een hittegolf. Maar hoe zit het nu voor mensen die tot één van de risicogroepen behoren? Moeten zij nu andere maatregelen treffen in deze tijden van corona of niet?

De risicopatiënten bij een hittegolf zijn in grote lijnen dezelfde als degenen bij wie de complicaties van COVID-19 gevaarlijk zijn. Ouderen, mensen met chronische hart-, long- en nieraandoeningen of mensen met een overgewicht zijn de belangrijkste risicogroepen. 

Er wordt daarom aangeraden om tijdens de zomermaanden waakzaam te zijn voor symptomen van oververhitting of zonneslag. Stijging van de lichaamstemperatuur, versnelde ademhaling, rode huid, braken en misselijkheid zijn hierbij alarmtekenen. Mensen kunnen ook verward worden, flauwvallen, het bewustzijn verliezen. Het is daarom beter binnen te blijven tijdens de warme uren van de dag en het huis zo koel mogelijk te houden. Drink daarbij ook voldoende water, maar vermijd alcohol en koffie.

Meer tips hoe u kan afkoelen bij warm weer, hoe u zich kan beschermen tegen de zon, wat u best eet en drinkt bij warm weer en over sporten in de hitte kan u vinden op deze website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Extra webinar: Psychosociale risico’s en ondersteunende maatregelen bij corona

Corona brengt heel wat veranderingen met zich mee die een impact kunnen hebben op het psychosociaal welzijn van uw medewerkers.

Tijdens deze webinar focussen we op psychosociale risico’s in tijden van corona. We bespreken tips en adviezen om hier als organisatie en als leidinggevende mee om te gaan en extra zorg te dragen voor uw medewerkers. Er is ook ruimte voor de onderlinge uitwisseling van best practices tussen de deelnemers.

Meer informatie over en inschrijven voor deze webinar op één van de data kan hier.


Extra webinar: Veerkracht in tijden van corona

Tijdens deze webinar bespreken we de mogelijkheden om zorg te dragen voor uw mentale en emotionele gezondheid in deze turbulente tijden. De rode draad is ‘aandacht geven aan het hier en nu’. Want veranderen begint niet met zaken anders te doen, veranderen begint met te erkennen en aandacht te geven aan wat nu speelt. Deze sessie is gericht op de eigen, persoonlijke ontwikkeling van veerkracht en wordt begeleid door een preventieadviseur psychosociale aspecten.

Meer informatie over en inschrijven voor deze webinar op één van de data kan hier.

Tips bij gebuik van alcoholgel

Geef voorrang aan water en zeep!

Het volstaat om grondig (40 à 60 seconden) de handen te wassen met water en zeep om ze te desinfecteren. Vergeet daarbij ook de ruimte tussen de vingers niet. 
Gebruik de alcoholgel enkel als er geen water en zeep beschikbaar zijn.

Correct gebruik van de alcoholgel

Alcoholgel mag enkel gebruikt worden als er geen water en zeep beschikbaar zijn. Gebruik juist voldoende alcoholgel om de handen (handpalm, handrug en de ruimte tussen de vingers) in te wrijven. Wrijf lang genoeg (minimaal 30 seconden) om de gel goed te laten inwerken. Laat daarna de handen volledig drogen alvorens de normale activiteit te beginnen.

Vermijd contact met andere producten

Gebruik geen verschillende producten door elkaar. Wacht zeker tot de handen droog zijn alvorens andere producten te manipuleren.

Pas op voor alternatieven

Gebruik geen brandalcohol als alternatief voor alcoholgel. Brandalcohol bevat methanol. Dit dringt zeer snel door de huid, richt veel schade aan in verschillende organen en leidt tot bewustzijnsverlies of zelfs coma.

Wees voorzichtig met kinderen

Houd alcoholgel buiten het bereik van kinderen. De gel bevat een hoge concentratie alcohol en is daardoor gevaarlijk. Inname van de gel, leidt tot een alcoholvergiftiging. Daarenboven is de huid van kinderen kwetsbaarder en gevoeliger, waardoor het gebruik van alcoholgel bij kinderen af te raden is. Kinderen mogen de gel zeker niet aanbrengen in het gezicht.

Gebruik een hydraterende crème

Zowel het frequent handen wassen met water en zeep als het gebruik van alcoholgel droogt de huid uit. Daardoor kunnen kloven en kleine kwetsuren ontstaan. Smeer daarom frequent de handen in met een neutrale handcrème.

Alcoholgel en het gebruik van handschoenen

Gebruik geen alcoholgel in combinatie met handschoenen. De gel kan immers de structuur van de handschoenen aantasten, waardoor deze niet meer efficiënt is.
Na gebruik van handschoenen is het aanbevolen om de handen te wassen met water en zeep.