Hoe we onszelf foppen aan tafelGastrofysica is een nieuwe wetenschap over hoe onze zintuigen de ervaring van eten en drinken beïnvloeden. Welke bedrijfscafetaria heeft bijvoorbeeld rode borden? Rood associëren we met onsmakelijk dus serveer (ongezonde) kersthapjes op een rood bord en mensen zouden er minder van eten. Het zien van eten doet eten. Misschien heeft u helemaal geen honger, maar door broodjes of sandwiches te zien tijdens de vergadering zal u er toch van eten. Denk maar aan de hond van Pavlov. Zet kerstomaatjes, druiven, worteltjes of noten op tafel en ze zullen ook met veel smaak opgegeten worden.
U bent sneller verzadigd als u eet uit een kommetje (ook wanneer u eet met stokjes). Als een gerecht uw reukzin prikkelt, bevordert dat uw smaakwaardering en voelt u zich eerder verzadigd. Helaas eten we vaker snel en alleen aan bureau. Mensen die alleen eten, ontwikkelen vaker slechte eetgewoonten en deze mensen voelen zich ook meer eenzaam. Er is geen sociale controle van collega’s dus snel eten tussen twee afspraken door zorgt ervoor dat u ongezonder eet.
Tot slot een leuk wist-je-datje. Gaat u met de feestdagen uiteten of heeft u vaak een lunchafspraak? Dan geniet u meer van de maaltijd als u sneller bestelt. De personen die twijfelen wat ze willen eten, genieten er ook minder vaak van. In klassieke restaurants krijgen vrouwen vaak voorrang bij bestellingen, dus zij genieten meestal iets meer van hun maaltijd dan mannen. Maar ook de volgorde speelt een rol. Bestelt de eerste persoon een gezond slaatje, dan (blijkt uit wetenschappelijk onderzoek) zullen degenen die volgen meer getriggerd worden om ook iets gezond te kiezen. Kiest de eerste biefstuk friet, dan zijn er minder remmingen voor anderen om ook iets ongezond te bestellen. |