Nieuwsflash - Januari 2019

 
 
Mediwet
 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Positieve geest in een gezond lichaam


Een gezonde werknemer presteert beter en kan beter omgaan met stress. Dat is mooi meegenomen voor elk bedrijf, toch? De privésfeer speelt een grote rol in dit geheel maar dit wil niet zeggen dat de struikelblokken op het werk niet kunnen worden aangepakt. Hoe kan u meer bewegen wanneer u acht uur aan een bureau zit? Hoe kan u gezond eten terwijl u veel op de baan bent? Of hoe kan u zorgen voor een goede nachtrust tussen vroege en late shiften door?

De opleiding ‘Positieve geest in een gezond lichaam’ omvat vier thema’s: gezonde voeding, beweging, positief denken en werken én slaaphygiëne. We brengen de wetenschappelijke achtergrond in kaart en geven een heleboel tips en adviezen, aangepast naar de arbeid van de individuele deelnemers.


Geïnteresseerd? U kan deze opleiding bij Mediwet volgen op onderstaande data:

 
 
EVapp
 

EVapp

 

Er is een grote vraag vanuit verschillende steden om een applicatie te gebruiken die vrijwilligers, met EHBO-achtergrond, oproept om te reanimeren en hulp te bieden in noodgevallen.

Wie zich aanmeldt, krijgt een melding op zijn smartphone wanneer er op maximum anderhalve kilometer iemand een hartaanval krijgt. Wanneer u de oproep aanvaardt, wordt u begeleid naar de locatie van het voorval. Zo overbrugt u de aanrijtijd van de ambulance. Door het sneller toedienen van CPR en eventueel gebruik van een AED-toestel, verhoogt u de overlevingskansen wezenlijk.

In het Antwerpse Hoogstraten loopt sinds maart 2017 een proefproject met de EVapp (Emergency Volunteer Application) en heeft op die manier al 15 levens gered. Er zijn reeds 200 mensen stand-by om buren te helpen in nood.

Nu is het aan de federale regering om van het proefproject een systeem op grote schaal mogelijk te maken.


Bron: evapp.org

 
Meer informatie en/of registreren
 
Impact van telewerk op mobiliteit en verkeersveiligheid
 

Impact van telewerk op mobiliteit en verkeersveiligheid

 

Dat telewerk tal van voordelen biedt, staat buiten kijf. Het vermindert de files en verhoogt de verkeersveiligheid.

Belgen leggen gemiddeld 6% meer kilometers af met de wagen dan Nederlanders en 9% meer dan de Fransen terwijl ons land toch veel kleiner is. Het woon-werkverkeer in België is goed voor 25% van het totaal aantal afgelegde kilometers.
Deze stijging van het aantal verplaatsingen heeft uiteraard ook een rechtstreekse impact op de verkeersveiligheid: zowel het risico op verkeersongevallen als de kans dat men bij een verkeersongeval betrokken raakt, stijgt.

Telewerk lijkt een goede manier om de mobiliteit positief te beïnvloeden, vooral tijdens zeer drukke periodes op de baan. Naar schatting zou het mogelijk zijn om het woon-werkverkeer met 5% te doen dalen, als 17% van het aantal werkende personen zou telewerken. Logischerwijze zou dit leiden tot een kleinere belasting van het wegennet. En minder verplaatsingen betekenen automatisch ook minder ongevallen.

Telewerk zorgt echter voor meer bijkomende verplaatsingen tijdens telewerkdagen die anders niet zouden gebeuren. Dit doet deels het positieve effect van telewerk teniet, doch deze negatieve effecten blijven miniem.

Om telewerk in België te kunnen aanmoedigen, moet evenwel ook rekening gehouden worden met andere ruimere effecten zoals work-life balance, teambeheer en creativiteitsmanagement, aantrekkelijkheid van werkgevers, stress en verzuim reduceren,… Het is duidelijk dat telewerk op zich zeker en vast heel wat voordelen biedt maar geen wonderen kan verrichten. Het moet geïntegreerd worden in een groter geheel.

Meer informatie over telewerken kan u terecht op de website van het Vias Institute.


Bron: tekst ‘Waarom en hoe telewerk aanmoedigen in België’, van Develtere A., Guerry C., Vias institute, december 2017

 
Naar de website van het Vias Institute
 
Heeft u al gedacht aan...?
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Tournée minérale


Voor het derde jaar op rij organiseert de Stichting tegen Kanker en de Druglijn in de maand februari haar 'Tournée Minérale'.
Opzet van deze actie is dat u in februari een maand lang geen alcohol drinkt. Op die manier ervaart u wat alcohol met het lichaam doet. Het beïnvloedt de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Bovendien heeft het eveneens een impact op uw veiligheid en uw gedrag.

Er zijn redenen genoeg om mee te doen aan deze ondertussen goed ingeburgerde actie: om te werken aan de gezondheid, om te zien of de uitdaging kan volgehouden worden, om kankeronderzoek te steunen,...

Wil u graag deelnemen aan dit initiatief? Dat kan u zich inschrijven via de website van Tournée Minérale. Maar u kan zich ook inschrijven als bedrijf, als sportclub, als vriendengroep,... om samen de uitdaging aan te gaan.

 
Tournée Minérale