Nieuwsflash - Maart 2019

 
 
Mediwet
 
 
 

Vlaamse Tilthermometer

 

Kent u de Vlaamse Tilthermometer voor de zorgsector al? Het is een tool om de fysieke belasting tijdens het manueel verplaatsen van personen in kaart te brengen. Volg deze gratis infosessie en leer werken met deze tool aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden. Kies uw regio en schrijf u in via de website.


Bron: Vlaamse Ergonomie Vereniging www.verv.be

 
Meer informatie en/of inschrijven
 
Safety My Priority
 

Safety My Priority

 

Op 21 februari 2019 lanceerde de Confederatie Bouw haar campagne 'Safety My Priority'. Daarmee wil ze alle bouwaannemers wijzen op veiligheid op de bouwwerf. In 2017 waren er in de bouwsector 14.600 arbeidsongevallen, goed voor 10% van het totale aantal in alle sectoren. Per dag gebeuren er 56 ongevallen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg en elke maand valt er ook een dodelijk slachtoffer te betreuren. 

De campagne wil alle bouwondernemers sensibiliseren via een afzonderlijk magazine en de campagnewebsite en hen aanmoedigen om een charter te ondertekenen dat hen ertoe verbindt om op alle bouwwerven en bij alle werkzaamheden de absolute voorrang te geven aan veiligheid en veilig gedrag bij hun eigen werknemers, hun onderaannemers en hun bouwpartners.


Bron: beswic.be

 
Naar de 'Safetymypriority'-website
 
 

Europese campagne 2018-2019: Veilig en gezond werk, ook voor uitzendkrachten! De resultaten.

 

De arbeidsinspectie (Toezicht op het Welzijn op het Werk) van de FOD Werkgelegenheid organiseerde het afgelopen jaar een inspectiecampagne rond de veiligheid en de gezondheid van uitzendkrachten; die kaderde in een Europees initiatief.

Hoewel steeds meer een beroep gedaan wordt op uitzendkrachten, behoren zij tot een groep van kwetsbare werknemers. Zij worden, in tegenstelling tot vaste werknemers, vaker het slachtoffer van een arbeidsongeval. Eén van de mogelijke oorzaken hiervoor kan een tekort aan informatie over veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkplek zijn.

In totaal werden tijdens deze campagne 34 uitzendkantoren en 141 gebruikersondernemingen gecontroleerd. Heel wat uitzendkrachten zijn nog steeds aan het werk zonder correcte medische geschiktheidseisen. Nochtans werd hier wel een positieve tendens waargenomen ten opzichte van een gelijkaardige campagne die in 2009 gevoerd werd. Het aantal uitzendkrachten zonder correcte medische geschiktheidseisen daalde van 55 naar 35%.

Eén op drie ondernemingen die uitzendkrachten tewerkstellen beschikken nog steeds niet over de verplichte risicoanalyse. Maar ook hier werd door de inspecteurs een verbetering vastgesteld ten opzichte van 2009: van 40 naar 30%.

Tijdens deze campagne hebben de inspecteurs in totaal 111 waarschuwingen uitgevaardigd. In twee gevallen werd het werk stilgelegd.


Bron: FOD

 
Naar de website van het FOD WASO
 
Heeft u al gedacht aan...?
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Daar is de lente, daar is de zon!

Het is u vast en zeker niet ontgaan: sinds enkele weken is de zon terug in het land. Na een lange en donkere winterperiode, worden de eerste zonnestralen telkens met zeer veel enthousiasme onthaald. Wandelingen, fietstochten, een drankje op een terras; iedereen komt bij het begin van de lente graag naar buiten om te genieten van het mooie weer.

Waar het merendeel van de Belgische bevolking echter niet bij stilstaat op dat moment, is het beschermen van zijn huid tegen de nefaste invloeden van UV-straling. De UV-stralen van het zonlicht kunnen immers een agressieve vorm van huidkanker, met name melanoma, veroorzaken. De prevalentie van deze vorm van huidkanker blijft in ons land zorgwekkend stijgen, met maar liefst 35.000 nieuwe diagnoses per jaar. Hoewel 90% van de Belgen zich bewust is van de gevaren van UV-straling, zal slechts 6% zich het hele jaar door beschermen. 

Onze huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen kan op verschillende manieren. Directe blootstelling aan zonlicht vermijden door schaduw op te zoeken is een eerste maatregel die men kan treffen. Het dragen van een zonnebril beschermt de ogen. Daarnaast is het belangrijk om de huid te bedekken met beschermende kledij. Hierbij geven dicht geweven stoffen in een donkere kleur de beste bescherming. De huid die niet bedekt wordt door kledij, wordt het hele jaar door best overvloedig ingewreven met zonnecrème. Een zonnecrème met beschermingsfactor van 30 of meer verdient de voorkeur. Tenslotte worden een regelmatige zelfcontrole en bij de minste twijfel een bezoek aan de dermatoloog aangeraden.

Meer informatie omtrent zonprotectie alsook het optreden en opsporen van melanoma kan u terugvinden op de website van Euromelanoma, een netwerk van Europese dermatologen uit 33 landen die werken aan bewustmaking omtrent huidkanker.


Bron: Euromelanoma.org

 
Naar de website van Euromelanoma