Nieuwsflash - Juni 2019

 
 
Mediwet
 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop brandbestrijding


Brand, een gevaar dat in een klein hoekje schuilt. In een oogwenk kan een doodgewoon tafereel omslaan in een crisissituatie. Een vlugge en adequate interventie kan soms erger voorkomen.

Ook dit najaar organiseert Mediwet vzw in samenwerking met een externe partner een brandopleiding voor onze aangesloten leden. Deze brandopleiding omvat een theoretisch gedeelte waarin de deelnemers kennismaken met de verschillende brandklassen, waarin de gevaren bij een brand worden benoemd en een correcte handelingswijze wordt uitgelegd. Vervolgens koppelen we de theorie aan de praktijk en kunnen de deelnemers verschillende types brandhaarden aanvallen. Hier wordt o.a. een branddeken toegepast bij een frietketelbrand, het gebruik van een CO2-, water- en schuimblusser komen in verschillende simulaties ook aan bod. Aan het einde van de opleiding heeft de deelnemer een grondige kennis verworven en kan hij/zij met enige trots terugblikken op zijn eerste ervaring. Nadien ontvangt hij/zij nog een gecertificeerd attest. 

 
 
 

Nationale campagne 2019: valpreventie bij vrachtwagens, tankwagens en tankcontainers

 

In de tweede helft van 2019 plant de arbeidsinspectie welzijn op het werk een inspectiecampagne over de valrisico’s bij activiteiten bovenop vrachtwagens, tankwagens of tankcontainers. Deze valrisico’s kunnen leiden tot arbeidsongevallen met zware letsels tot gevolg en zelfs dodelijke afloop.

Er zal worden nagegaan of er voldoende preventiemaatregelen genomen zijn om deze gevaren te voorkomen en schade door deze risico's te vermijden of te beperken. Deze campagne richt zich vooral naar de volgende sectoren: chemie, farmacie, brandstofdepots, tankcleaning, hout, melk, veevoeders,… 

Vrachtwagens, tankwagens en tankcontainers worden vaak betreden bij laad- en losactiviteiten en dit zowel op specifiek hiervoor voorziene laad- en losinstallaties als op wachtparkings ervoor en erna. Dit is vaak het geval indien de vrachtwagens geladen worden via topbeladingen. Maar ook bij bodembeladingen worden vrachtwagens betreden, bijvoorbeeld bij het open en dicht leggen van mangatdeksels, evenals het uitvoeren van staalnames en het reinigen van de voertuigen.

Tankwagens en -containers zijn kenmerkend uitgerust met een verticale ladder en een optrekbare reling ter hoogte van het loopplatform bovenop het voertuig. Maar van zodra er taken bovenop een vrachtwagen uitgevoerd worden waarbij men de reling dient los te laten, is een dit geen afdoende maatregel meer tegen valgevaar. Ook het optrekken van de reling vanop de verticale ladder kan trouwens valrisico’s met zich meebrengen. Daarnaast is ook het betreden van de tankwagen of tankcontainer via de verticale ladder en de overgang naar het loopplatform niet zonder gevaar.

Tijdens inspecties wordt vaak vastgesteld dat er geen of onvoldoende preventiemaatregelen ter beschikking zijn om het valgevaar bij vrachtwagens te vermijden bij alle taken waarbij deze transportmiddelen betreden worden.

Het volgende zal tijdens de op stapel staande campagne worden nagegaan:

  • Streeft men naar eliminatie van de valrisico’s door bodembelading?
  • Vermijdt men de valrisico’s door het gebruik van vaste collectieve beschermingsmiddelen? Bv. een volledige loopbeveiliging geïntegreerd in het laadplatform, of een vaste reling ter hoogte van het laadplatform in combinatie met ladder en/of platform om de tankwagen te betreden, of een geïntegreerde leuning op de tankwagen of tankcontainer.
  • Vermijdt men valrisico’s door het gebruik van mobiele collectieve beschermingsmiddelen?
  • Vermijdt men valrisico’s door het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen?

De inspecties zullen gebeuren op basis van een checklijst en naast een administratief gedeelte (risicoanalyse, registraties opleidingen,...) zal ook een rondgang gebeuren.

 
Meer informatie
 
 

Kanker en werk

 

Als u in uw onderneming geconfronteerd wordt met een werknemer die een kankerdiagnose krijgt, rijzen waarschijnlijk onmiddellijk heel wat vragen. Wie zal de taken overnemen, hoe steun ik mijn werknemer het best of wie moet ik informeren? Maar ook op andere momenten tijdens de afwezigheid kunnen er vragen opduiken. En wat als de werknemer het werk graag wil hervatten of als er sprake is van een nieuwe uitval of een slechte prognose?

Allemaal vragen waarop de website Kanker & Werk u een antwoord biedt. U kan er raad en concrete tips terugvinden om uw werknemer met een kankerdiagnose beter te ondersteunen. Maar u kan er eveneens adviezen vinden over hoe u het beste kan omgaan met de andere werknemers of hoe u de organisatie het best kan managen. Ook aan uzelf, als werkgever, wordt op deze website uitgebreid aandacht besteed.

Deze informatieve website werd ontwikkeld door de KU Leuven met de steun van Kom op tegen kanker en is specifiek gericht op werkgevers van een kleine of middelgrote onderneming.

 
Naar de site Kanker & Werk
 
Werken in warmte
 

Werken in warmte

 

Volgens de weermannen en –vrouwen van ons land zal de temperatuur de komende dagen hoge toppen scheren. Temperaturen van 32° tot 35° Celsius zullen geen uitzondering zijn. Maar hoe ga je daar als werkgever het beste mee om? En wat kan je doen om het je werknemers zo aangenaam mogelijk maken tijdens het uitvoeren van hun werk?

Ondanks het feit dat iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke conditie, last kan hebben van thermische belasting, volstaat het uiteraard niet dat werknemers zeggen dat ze te warm hebben vooraleer ze het werk mogen stoppen. Er zijn een aantal wettelijke maximumtemperaturen die moeten overschreden worden vooraleer er maatregelen moeten worden genomen. Het meten van de die temperaturen dient te gebeuren aan de hand van een nattebolthermometer. Deze waarden zijn vaak lager dan die bij een gewone in Celsius gemeten temperatuur, tenzij de vochtigheidsgraad 100% is.

Of er al dan niet maatregelen dienen getroffen te worden is afhankelijk van het soort werk en van de overschrijding van de drempelwaarde van de WBGT-index.

Fysieke werkbelasting

Maximale WBGT-index

Licht of zeer licht

29

Halfzwaar

26

Zwaar

22

Zeer zwaar

18

Maar hoe moet u die fysieke werkbelasting nu interpreteren? Bij licht fysieke arbeid gaat het bijvoorbeeld om secretariaatswerk of het besturen van een wagen. Onder middelmatig zware fysieke arbeid verstaan we bv. timmerwerk of een tractor besturen. Spreken we over zware fysieke arbeid dan hebben we het o.a. over spitten, met de hand zagen, schaven of kruiwagens duwen of trekken. Zeer zware fysieke arbeid, tot slot, omhelst o.a. zwaar spitten en graven en het zeer frequent beklimmen van trappen en ladders.

Welke maatregelen kan u, in het belang van uw werknemers, nemen bij werken in warmte?

  • Technische maatregelen die inspelen op de temperatuur, luchtvochtigheid of luchtstroomsnelheid (kunstmatige verluchting);
  • Alternatieve werkmethodes die de duur en intensiteit van de blootstelling beperken;
  • Aanpassing van de werkroosters of de arbeidsorganisatie door bijvoorbeeld de arbeidstaken en activiteiten met hitteblootstelling in de frissere periodes van de dag te leggen;
  • Aanbieden van beschermingskledij en collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen (rolluiken, gordijnen, schaduwplekken, zonnebrandcrème, pet,…);
  • Verfrissende dranken (bij voorkeur geen gesuikerde of koolzuurhoudende dranken) ter beschikking stellen. Water van 10 à 15° is ideaal;
  • Frequentie en duur van rustpauzes verhogen;

Sommige werkgevers verrassen hun werknemers ook met een ijsje ter verfrissing. Een gebaar dat u zeker in dank zal worden afgenomen.

 
Meer informatie
 
 

Codex aangevuld met voorwaarden voor de binnenluchtkwaliteit in werklokalen

 

Het nieuwe KB van 2 mei 2019 heeft de inleidende bepalingen van de codex aangevuld met de definitie voor een werklokaal: een werklokaal is een lokaal waarin zich een werkpost bevindt.

De overige aanpassingen berusten op het feit dat men niet meer enkel “verse lucht” moet voorzien voor de aanwezige werknemers in werklokalen, maar dat de werkgever voor een “goede binnenluchtkwaliteit” moet zorgen.

Risicoanalyse

De werkgever voert hiervoor een risicoanalyse uit van de binnenluchtkwaliteit in de werklokalen. Deze wordt uitgevoerd op basis van visuele inspecties, controle van installaties en documenten en met medewerking van de werknemers. Eventueel kunnen ook metingen of berekeningen uitgevoerd worden.
Hij houdt in de risicoanalyse rekening met het debiet van de aangevoerde lucht en met mogelijke bronnen van verontreiniging:

  • Aanwezigheid en fysieke activiteit van personen;
  • Aanwezige producten en materialen (bv. bouwmaterialen, vloer- en aanbekleding, meubilair, planten en dieren, technische uitrusting, aanwezige toestellen/machines/werktuigen);
  • Onderhoud, herstel en reiniging van de arbeidsplaatsen;
  • De kwaliteit van de aangevoerde lucht (als gevolg van infiltratie en ventilatie, verontreiniging en werking van het ventilatie-, luchtbehandelings- en verwarmingssysteem).

Benodigde luchtverversing

De werkgever zorgt ervoor, met technische en/of organisatorische maatregelen, dat één van volgende voorwaarden wordt nageleefd:

  • de CO2-concentratie in de werklokalen is gewoonlijk lager dan 900 ppm;
  • het ventilatiedebiet is minimaal 40 m³/uur per aanwezige persoon.

Mits enkele voorwaarden mag de werkgever hiervan afwijken en ervoor zorgen dat ofwel de CO2-concentratie gewoonlijk lager is dan 1200 ppm, ofwel het ventilatiedebiet minimaal 25 m³/uur per aanwezige persoon is.
Een eerste eis die vervuld moet zijn, is dat de werkgever op basis van de risicoanalyse kan aantonen dat de werknemers een gelijkwaardig of beter beschermingsniveau genieten wat betreft de binnenluchtkwaliteit doordat de eerder gestelde verontreinigingsbronnen werden uitgeschakeld of aanzienlijk werden verminderd (bv. door gebruik van emissiearme materialen).
De tweede eis is dat er een voorafgaand advies van de bevoegde preventieadviseur en van het comité moet zijn.

“Gewoonlijk”

Het woordje “gewoonlijk” is ook gedefinieerd: Gedurende minstens 95% van de gebruikstijd, berekend over maximaal 8 uur en uitgaande van een buitenconcentratie van 400 ppm (indien deze hoger is, houdt men rekening met het verschil).

Actieplan

Voor bestaande werklokalen waar aan de eisen voor de benodigde luchtverversing nog niet voldaan kan worden, stelt de werkgever een actieplan op (in overleg met de bevoegde preventieadviseur en het comité) waar de nodige technische en/of organisatorische maatregelen op korte, middellange en lange termijn worden vastgelegd. Ook wordt een tijdspad opgemaakt voor de implementatie van deze maatregelen binnen afzienbare termijn.
Voor bouwaanvragen na 1/1/2020 van bouw, verbouw of renovatie van werklokalen in (delen van) gebouwen moet de werkgever ervoor zorgen dat aan deze nieuwe regels wordt voldaan.
De risicoanalyse geldt voor alle werkgevers. De resultaten van de risicoanalyse en van het actieplan worden opgenomen in het globaal preventieplan.

Praktijkrichtlijn

Er is een praktijkrichtlijn uitgewerkt voor de toepassing van de regels. Deze werd op de website van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg gepubliceerd.

KB 2/05/2019 (B.S. 21/05/2019) - Inwerkingtreding op 31 mei 2019

 
 
Heeft u al gedacht aan...?
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Respect voor je huishoudhulp: bezorg haar/hem geschikt materiaal van goede kwaliteit

Velen onder ons besteden onze huishoudelijke klusjes graag uit aan een huishoudhulp. De sector van de dienstencheques blijft de afgelopen jaren groeien, in 2018 werden ongeveer 86 miljoen dienstencheques gebruikt ten opzichte van 82 miljoen in 2017. Het systeem telt ongeveer 700.000 gebruikers in Vlaanderen.

Uit een enquête van de sector bij 3000 huishoudhulpen blijkt echter dat de helft zich niet respectvol behandeld voelt; dit heeft vooral te maken met het materiaal waarmee gewerkt moet worden. Tracht dus kwaliteitsvol, aangepast, ergonomisch en goed onderhouden materiaal te voorzien – dat zorgt voor meer Welzijn op het Werk voor je huishoudhulp en een nog properder huis als je ’s avonds thuis komt. Voor een checklist en tips zie www.iktoonrespect.be. Uw huishoudhulp dankt u.

 
 
 

Mediwet knijpt er even tussenuit

 

Zoals elk jaar verschijnt er in juli en augustus geen Mediwet nieuwsflash. In september zijn we terug van de de partij!