Nieuwsflash - September 2019

 
 
Mediwet
 
 
Reminder 'Workshop brandbestrijding'
 

Reminder 'Workshop brandbestrijding'

 

Wij vestigen graag nog eens de aandacht op onze interessante 'Workshop brandbestrijding'.


In samenwerking met een externe partner organiseert Mediwet vzw opnieuw een brandopleiding voor onze aangesloten leden. Deze brandopleiding omvat een theoretisch gedeelte waarin de deelnemers kennismaken met de verschillende brandklassen, waarin de gevaren bij een brand worden benoemd en een correcte handelingswijze wordt uitgelegd. Vervolgens koppelen we de theorie aan de praktijk en kunnen de deelnemers verschillende types brandhaarden aanvallen. Hier wordt o.a. een branddeken toegepast bij een frietketelbrand, het gebruik van een CO2-, water- en schuimblusser komen in verschillende simulaties ook aan bod. Aan het einde van de opleiding heeft de deelnemer een grondige kennis verworven en kan hij/zij met enige trots terugblikken op zijn eerste ervaring. Nadien ontvangt hij/zij nog een gecertificeerd attest.

Inschrijven kan nog steeds via onze website: 

 
 
 

Dringende psychosociale bijstand

 

Het noodnummer dat klanten na de openingsuren van Mediwet kunnen gebruiken voor dringende psychosociale bijstand is sinds kort gewijzigd naar 09 277 22 99.

 
Dringende psychosociale bijstand
 
 

Wijziging bij het versturen van facturen

 

In het kader van de GDPR-wetgeving worden er vanaf heden geen details van de factuur meer meegestuurd. De bijlagen zijn enkel te raadplegen op MyMediwet.

 
 
 

Aanpassing van de bepalingen van de codex over het welzijn op het werk die betrekking hebben op straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden

 

Het koninklijk besluit van 17 juni 2019 tot wijziging van titel 1.- Chemische agentia van boek VI.- Chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia van de codex over het welzijn op het werk, wat het gebruik van vrij kristallijn siliciumdioxide betreft, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 juli 2019. Het trad in werking op 1 augustus 2019.

Dit koninklijk besluit schaft het vergunningensysteem voor het uitvoeren van straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden in open lucht af.
Straalbewerkings- en ontzandingswerkzaamheden met gebruik van zand of andere korrels die meer dan 1% vrij kristallijn siliciumdioxide bevatten, blijven verboden.

Indien substitutie door een minder gevaarlijk procédé technisch onmogelijk is, wordt op dit verbod een uitzondering gemaakt voor het gebruik van straalbewerkings- procédés met inherent watergebruik in open lucht. De blootstelling aan het kankerverwekkende inadembare kwarts is bij deze techniek aanzienlijk lager dan bij ‘droog zandstralen’.

‘Droog zandstralen’ met korrels die meer dan 1% vrij kristallijn siliciumdioxide bevatten wordt bijgevolg volledig verboden, ook in afgesloten systemen.


Bron: werk.belgie.be

 
Meer info
 
Campagne 10-10-2010
 

Campagne 10-10-2010

 

Oktober is traditiegetrouw de maand van de ergonomie. Om dat extra in de verf te zetten organiseert de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) -in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven- haar jaarlijkse 10-10-10-campagne. Doel van de campagne: op 10 oktober om 10 uur, 10 minuten rechtstaan.
Beide organisaties willen daarmee het wisselwerken promoten. Dat is gezond, goed voor de concentratie én het energiepeil. 

Doe mee met de actie, maak er een foto van, deel die op sociale media en win een deskbike!

 
Meer info
 
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Wat controleert het FOD-WASO bij een bezoek

We krijgen regelmatig de vraag wat het FOD-WASO zal controleren als ze langskomen.
Uit ervaring weten we dat ze bij aangekondigde basisinspectiebezoeken minimum volgende documenten opvragen:

  • De risicoanalyse van de onderneming
  • Het actuele globale plan
  • Het actuele jaaractieplan
  • Het arbeidsreglement
  • De lijst van werknemers onderworpen aan het gezondheidstoezicht
  • Opleidingsattesten van de werknemers (bv. Heftruck, VCA…)
  • Een schriftelijk spoor van de wijze waarop het onthaal, begeleiding informatie en vorming van de werknemer is georganiseerd en uitgevoerd
  • Het identificatiedocument i.v.m. de werking van de interne dienst voor preventie en bescherming
  • Het jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming
  • Het recentste bezoekverslag van de externe dienst voor preventie en bescherming
  • De recentste keuringsverslagen van  elektrische laagspanning, liften, hijswerktuigen,...
  • Brandpreventiedossier

Afhankelijk van het verloop van het gesprek en bezoek aan de werkplaats kunnen uiteraard nog andere documenten opgevraagd worden.