Nieuwsflash - Nieuwe taakverdeling inzake periodiek gezondheidstoezicht

 
 
Mediwet
 
 
Nieuwe taakverdeling inzake het periodiek gezondheidstoezicht
 

Nieuwe taakverdeling inzake het periodiek gezondheidstoezicht

 

Beste klant,


U heeft misschien al vernomen in de media dat er een nieuwe taakverdeling is inzake het periodiek gezondheidstoezicht. Dit werd bekrachtigd in het Belgisch Staatsblad van 11 juni 2019.

Vanaf 2020 hanteert ook Mediwet deze nieuwe taakverdeling. Maar wat betekent dat voor u als klant concreet?

Het uitgangspunt van het nieuwe KB is dat de frequentie van het periodiek gezondheidstoezicht in grote mate behouden blijft, doch de invulling ervan wordt aangepast. De onderworpen werknemer zal nog steeds een jaarlijks medisch contact hebben. Dit wordt een klassiek medisch onderzoek met de arbeidsarts afgewisseld met een tussentijdse aanvullende medische handeling (TAMH) door een opgeleide verpleegkundige.

Bij een tussentijdse aanvullende medische handeling bespreekt de verpleegkundige samen met de werknemer een specifieke vragenlijst. De verpleegkundige doet ook het volledige vooronderzoek zoals bij een klassiek medisch onderzoek (administratieve gegevens, biometrie, navragen levensstijl,…). Afhankelijk van de risico’s wordt er ook een oogtest, audio- en/of spirometrie gedaan. Indien nodig gebeurt er ook een biomonitoring van de urine en/of een bloedafname.

We willen hierbij evenwel benadrukken dat een TAMH pas kan gebeuren als de werknemer een onderzoek bij indiensttreding gehad heeft én een eerste periodiek onderzoek bij de arbeidsarts. Indien een werknemer geen onderzoek bij indiensttreding had, kan hij pas langskomen voor een TAMH na 2 periodieke onderzoeken bij de arts. Bovendien komen ook niet alle onderworpen werknemers in aanmerking voor een TAMH. Werknemers blootgesteld aan carcinogene, mutagene en reprotoxische stoffen, blootgesteld aan lawaai boven de 87 dbA en werkende met ioniserende agentia klasse 1 en 2 worden niet uitgenodigd op een TAMH, maar blijven jaarlijks door de arbeidsarts onderzocht worden. Een gedetailleerd overzicht kan u hier terugvinden. Ook als de werknemer in het betreffende jaar een hernieuwing van de geneeskundige schifting nodig heeft, komt hij niet in aanmerking voor een TAMH.

Op het moment dat uw werknemer uitgenodigd wordt voor een TAMH zal u bij de bevestiging van de afspraak een vragenlijst terugvinden. Mogen wij vragen dat uw werknemer deze ingevuld meebrengt naar het medisch contact bij de verpleegkundige. Het is geenszins de bedoeling dat de werknemer deze vragenlijst terug aan de werkgever overhandigt aangezien deze ook valt onder het medisch beroepsgeheim.

Vermits een klassiek medisch onderzoek een andere aanpak verlangt dan een tussentijdse aanvullende medische handeling kan het gebeuren dat, indien u meerdere werknemers in dienst heeft, deze op twee verschillende momenten worden uitgenodigd. Een werknemer die in het kader van een TAMH bij een verpleegkundige geweest is maar nood heeft aan een extra gesprek met de arbeidsarts kan dat uiteraard nog altijd aanvragen. Omgekeerd kan het echter ook zijn dat de verpleegkundige oordeelt dat de werknemer om een bepaalde reden beter nog even bij de arbeidsarts langsgaat.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van werken zowel u als uw werknemer tal van voordelen biedt en een absolute meerwaarde is voor het welzijn in uw onderneming.

Indien u nog vragen en/of opmerkingen heeft, kan u uiteraard altijd bij ons terecht.

Met vriendelijke groeten,

Dr. M. Bekaert                                            Dr. A. Bogaert
Algemeen directeur Mediwet vzw                 Directeur medisch toezicht Mediwet vzw