Nieuwsflash - Januari 2020

 
 
Mediwet
 
 
Februari: Tournée minérale
 

Februari: Tournée minérale

 

In februari 2020 organiseren De DrugLijn en Stichting tegen Kanker een 4de editie van Tournée Minérale. Met deze actie roepen ze alle Belgen op om zich voor het eerst of opnieuw te engageren om een maand lang geen alchohol te drinken.

Dit jaar zetten de organistoren sterk in op 'teams'. Verenigingen, sportclubs, horecazaken, steden en gemeenten kunnen hun leden, klanten of inwoners aansporen om allemaal samen mee te doen aan de actie. Wie geïnteresseerd is kan alvast een toolbox bestellen om mee aan de slag te gaan.

Een maand zonder alcohol biedt heel wat voordelen. Zo heeft het niet alleen een positieve invloed op je energiepeil, je huid en je gewicht. Je slaapt ook beter én je bespaart bovendien nog eens geld.

 
Meer informatie
 
 

Arbeidsinspectie: campagnes 2020

 

Ook dit jaar heeft de Dienst Toezicht en Welzijn op het Werk een aantal inspectiecampagnes gepland. Een overzichtje kan u hieronder terugvinden:

Regionaal

  • Antwerpen: Logistiek; thema Gevaarlijke producten
  • Brussel: Thuislevering; thema Ergonomie
  • Henegouwen: Textielindustrie; thema Veiligheid
  • Limburg & Vlaams-Brabant: Beenhouwerijen; thema Veiligheid
  • Luik: Begraafplaatsen; thema Ergonomie
  • Namen-Luxemburg-Waals-Brabant: Ziekenhuizen; thema Psychosociale risico's
  • Oost-Vlaanderen: Thuisverpleging; thema Veiligheid (arbeidsmiddelen)
  • West-Vlaanderen: Fabricage van meubels; thema Gevaarlijke producten (composietmaterialen)

Nationaal

  • Bouwsector:
    - Torenkranen
    - Afbraakwerken (vroeger aangevat maar de inspecties worden effectief uitgevoerd in 2020)
  • Dienstencheques: Arbeidsmiddelen, bescherming van de gezondheid, ergonomie
  • Horeca: Opvolging OiRA


Nood aan begeleiding? Onze preventieadviseurs staan tot uw beschikking voor en na het bezoek van Toezicht Welzijn op het Werk. Neem gerust contact met ons op via info@mediwet.be.

 
 
Digitale detox
 

Digitale detox

 

Altijd bereikbaar zijn, op de hoogte blijven van je verplichtingen, afspraken, sociaal netwerk en de laatste nieuwtjes lijkt een zegen voor ons professioneel en sociale leven maar is dit ook echt zo?

Zonder het te beseffen zijn we 24 op 24 uur bereikbaar en beschikbaar en indien dit niet zo is dan voelen we ons ongemakkelijk, onrustig en ongerust. Deze gevoelens duiden erop dat we op weg zijn naar afhankelijkheid of verslaving. Dit is niet zonder risico’s voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Het menselijk brein dient regelmatig ‘rustperiodes’ in te bouwen om fysiek en mentaal te kunnen recupereren, dit lukt niet meer als je altijd ‘actief’ wil blijven. De gevolgen zijn fysieke en mentale uitputting waardoor een burn-out niet veraf meer is. Deze toestand van uitputting vergt een lange recuperatie (tot 6 maanden) en leidt tot lange afwezigheden die wegen op je professioneel en privéleven.
Tevens is er het gevaar voor arbeids- en verkeersongevallen als je je tijdens je werk of verplaatsingen focust op je smartphone.

Dus leg die smartphone regelmatig opzij en durf hem uit te schakelen, je geestelijke gezondheid en je veiligheid zullen er wel bij varen.

 
 
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Het jaarverslag van de interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk

Het jaarverslag van de interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk is een verslag over de werking en de activiteiten van uw Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk tijdens het voorafgaande jaar. De wetgever legt de inhoud van het jaarverslag vast. De interne preventieadviseur (zaakvoerder) stelt het verslag op.

Het jaarverslag brengt alle gegevens van het afgelopen jaar samen over de veiligheid en gezondheid van de werknemers van uw onderneming, zoals statistische gegevens over arbeidsongevallen, ondernomen acties, structuur van de preventie en bescherming in het bedrijf en informatie over de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, zijnde Mediwet.

Elke onderneming dient dit in te vullen. Het activiteitenverslag van Mediwet helpt u om een aantal rubrieken in te vullen.

Sinds 2018 moet het jaarverslag niet meer worden verzonden naar de met het toezicht belaste ambtenaren van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk, maar moet dit enkel nog door de werkgever ter beschikking worden gehouden.

Er bestaan drie formulieren voor het opmaken van het jaarverslag:

  • Het formulier A is bestemd voor een werkgever met een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk zonder afdelingen.
  • Het formulier B is bestemd voor een werkgever met een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk met afdelingen.
  • Het formulier C is bestemd voor een groep van werkgevers die gemeenschappelijk een dienst voor preventie en bescherming op het werk organiseren.

Een verklarende nota geeft een toelichting over de verschillende rubrieken van de versies A, B en C van het formulier. In de nota wordt er telkens duidelijk aangegeven voor welk formulier de toelichting bestemd is. Het is aangewezen die nota af te drukken om de formulieren correct te kunnen invullen of u kan zich inschrijven voor één onze gratis workshops.

Inschrijven voor de gratis workshop op 03/03/2020 in Antwerpen

Inschrijven voor de gratis workshop op 05/03/2020 in Gent

 
Naar de website van het FOD WASO