Nieuwsbrief - Update 29 oktober 2020

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • De winterkou op de werkplaats trotseren
  • 31ste Dag van de Preventieadviseur te (her)bekijken op ons YouTube-kanaal
  • Meer lichaamsbeweging voor een gezonder leven
  • De nieuwsbrief knijpt er een weekje tussenuit!
 
 
 

De winterkou op de werkplaats trotseren

 

De winter staat voor de deur. De dagen verkorten en worden steeds kouder en grilliger. Deze omstandigheden nodigen niet echt uit om ramen en deuren open te zetten zodat een belangrijke pijler in de strijd tegen COVID-19 kan verzekerd worden: ventilatie.

Ook al gelden nog steeds de regels rond thermische omgevingsfactoren op de werkplaats, toch willen wij u ten zeerste adviseren om deze herfst en winter de gezondheid boven het comfort te stellen.

Continu ventileren of zeer vaak tussendoor verluchten zijn onmisbaar om de eventuele aanwezige virusdeeltjes in uitgeademde lucht zoveel mogelijk te verdunnen. Zelfs in ruimtes waar men maar met 2 personen aanwezig is.

Wij geven graag enkele tips om voor voldoende luchtverversing te zorgen:

  • Indien u over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt, staat deze best op maximaal 100% buitenlucht ingesteld. Het systeem moet voorzien in een luchtverversing van ongeveer 1000 m³/uur voor kleinere ruimtes met beperkte bezetting, of ongeveer 40 m³ per uur en per aanwezige persoon (met een minimum van ongeveer 1000 m³/u) voor ruimtes met een drukkere bezetting.
  • Indien het ventilatiesysteem onvoldoende is of u enkel gebruik kan maken van ramen en deuren, zorgt u best voor een continue ventilatie door ramen op kipstand of kier te zetten en de binnendeur in de overstaande gevel volledig open of op kier. Om koude tocht te beperken, dient u de ramen boven de radiatoren open te zetten.
  • Wanneer er geen mogelijkheid is om ramen te openen is het van groot belang steeds de deur open te laten en ergens een opening met de buitenlucht te voorzien (bv. een raam in de hal op kipstand, of een buitendeur op kier).

Het is uiteraard niet evident om in koude periodes de ramen steeds open te laten staan. Indien het ondraaglijk wordt, moet men de aanwezigen erop attent maken om minimaal elk uur ramen en deur minstens 15 minuten volledig open te zetten, zodat de werkplaats even grondig verlucht wordt.

Wij duimen voor een zachte winter!

 
 
31ste Dag van de Preventieadviseur te (her)bekijken op ons YouTube-kanaal
 

31ste Dag van de Preventieadviseur te (her)bekijken op ons YouTube-kanaal

 

Op maandag 19 oktober jl. ging onze 31ste Dag van de Preventieadviseur door. Velen onder u waren getuige van deze vernieuwde online-editie van ons gekend evenement. Zij die de Dag van de Preventieadviseur om één of andere reden niet konden bijwonen of diegenen die de uitzending of bepaalde stukken ervan graag nog eens willen herbekijken, kunnen dit vanaf nu via ons YouTube-kanaal.

Log in op ons My Mediwet-platform. Ga naar 'Publicaties' en geef daar de zoekterm '31ste Dag van de Preventieadviseur' in. Op het document dat zich opent vindt u allereerst interessante bijkomende informatie terug en uiteraard ook de link naar de uitzending. Veel kijkgenot!

 
Naar My Mediwet
 
 

Meer lichaamsbeweging voor een gezonder leven

 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is sedentarisme of het gebrek aan lichaamsbeweging de vierde dodelijkste risicofactor ter wereld! Jaarlijks zijn hieraan 3,2 miljoen sterfgevallen te wijten. In België zitten we gemiddeld 6u39 per dag en 22,2% van de bevolking zit zelfs meer dan 8u per dag stil. Nochtans is dagelijks 30 minuten gematigde lichaamsbeweging voldoende om als volwassene gezond te zijn.
Aangezien vanaf vandaag de fitnesscentra en zwembaden opnieuw dicht zijn in het kader van de bestrijding van het COVID-19-virus, is het dus zaak om beweging in de kleine dingen te zoeken.

  • Nog maar eens een Zoom- of Teamsvergadering? Probeer de helft rechtstaand bij te wonen.
  • Zorg voor een actieve middagpauze, geniet even van de frisse lucht en de mooie herfstkleuren.
  • Zet een timer om elke 30 minuten even recht te staan, spoor ook andere collega’s aan om de benen te strekken tijdens meetings.
  • Gebruik indien mogelijk het toilet op een andere verdieping.
  • Ga na een meeting 2x de trap of en af.

Ook de Belgische Cardiologische Liga wil met haar jaarlijkse campagne 'Please Stand Up & Move' (19/10/2020 - 30/10/2020) graag de aandacht vestigen op het belang van voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. Maar het is uiteraard nog veel beter om het hele jaar door rekening te houden met de gezondheid van je hart en je hele lichaam en dus voor de nodige beweging te zorgen.

 
Naar de site van de Belgische Cardiologische Liga
 
 

De nieuwsbrief knijpt er een weekje tussenuit!

 

Mediwet zal geen nieuwsbrief versturen in de week van 02/11/2020 tot en met 08/11/2020. Wij blijven vanzelfsprekend wel telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen.

 
De nieuwsbrief knijpt er een weekje tussenuit!