Nieuwsbrief - Update 18 december 2020

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Verplichting tot telethuiswerk
  • De geluksdriehoek
  • Nieuwe webinar: Werking van het CPBW
  • Warme feestdagen en een gezond, hoopvol 2021!
 
 
 

Verplichting tot telethuiswerk

 

In het kader van het geheel van dringende maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan wil het FOD WASO erop drukken dat er een wettelijke verplichting tot telethuiswerk geldt voor alle functies, die zich daartoe lenen, en van wie de aanwezigheid op de werkplaats niet absoluut noodzakelijk is in het kader van de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. De werkgever kan momenteel dus niet kiezen om zijn werknemers al dan niet te laten thuiswerken, ook al is de veiligheid gegarandeerd. Als het werk thuis kan worden verricht, dan moet dat ook gebeuren.

De maatregel van telethuiswerk primeert boven alle andere preventiemaatregelen zoals social distancing,… Telethuiswerk zorgt er immers voor dat elk risico op besmetting op het werk wordt uitgeschakeld en vermindert bovendien ook het aantal pendelaars op treinen, bussen, trams en metro’s.

Door deze gezamenlijke inspanning zorgen we ervoor dat het aantal besmettingen in het algemeen zal dalen!


Bron: FOD WASO

 
 
De geluksdriehoek
 

De geluksdriehoek

 

De eindejaarsperiode loert om de hoek en daaraan gekoppeld wensen we elkaar ‘een gezond en gelukkig nieuwjaar’. ‘Gezondheid’ en ‘gelukkig zijn’, twee zaken die vrij relatief zijn geworden in 2020. Meer dan ooit dreigt sociaal isolement en goed (fysiek) omringd zijn is momenteel niet vanzelfsprekend. Om er toch extra aandacht aan te geven (en indien nodig nog een taboe te doorbreken) lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven, naast de voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek, nu ook de geluksdriehoek.

Er zijn 3 zaken van belang:

  • Goed omringd zijn: niet het aantal maar de kwaliteit van relaties is van belang (vragen hoe het écht gaat, betrokken zijn, waar bent u dankbaar voor?)
  • Zichzelf kunnen zijn: zichzelf aanvaarden en positief naar uzelf en de toekomst kunnen kijken (wat vindt u belangrijk in het leven, waar bent u trots op, wat wilt u (nog) bereiken?)
  • Zich goed voelen: positieve gevoelens, levenstevredenheid en negatieve gevoelens toelaten en ermee leren omgaan (wat helpt u om uw gedachten los te laten en waar krijgt u energie van?)

Zin in een voorsmaakje? Som 3 zaken op waar u vandaag dankbaar voor bent. Of stel uzelf volgende vragen: wat vind ik belangrijk in het leven? Bij wie vind ik steun? En hoe beteken ik iets voor anderen?

Op www.geluksdriehoek.be kunt u verder aan de slag. Er zijn veertien thema’s o.a. veerkracht, geluk, stress, burn-out, verlies,… Daarnaast zijn er verschillende eenvoudige oefeningen, tips, ervaringen en er is ook de geluksmaat (een test die u meer vertelt over hoe het gesteld is met uw geluk).

Neem gerust contact op met Mediwet als u dit grootschalig wil voorzien in uw bedrijf.

 
Meer informatie over de geluksdriehoek
 
 

Nieuwe webinar: Werking van het CPBW

 

Mediwet richt een nieuwe webinar in rond de werking van het CPBW (Comité Preventie en Bescherming op het Werk).

Deze opleiding is gericht naar de interne preventieadviseur, de voorzitter en werknemersvertegenwoordigers die nieuw zijn in hun rol op het CPBW. Tijdens de opleiding bespreken we de wetgeving omtrent de werking en de opdrachten van het CPBW en zoomen we in op de verschillende rollen van de leden van het CPBW.

Mediwet organiseert deze webinar op woensdag 06/01/2021 tussen 10.00u en 12.00u.

Meer informatie over en inschrijven voor deze webinar kan u hier vinden.

 
Inschrijven voor deze webinar
 
Warme feestdagen en een gezond, hoopvol 2021!
 

Warme feestdagen en een gezond, hoopvol 2021!

 

Mediwet zal geen nieuwsbrieven versturen in de kerstvakantie. Wij blijven vanzelfsprekend wel telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen.