Nieuwsbrief - Update 8 januari 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Een nieuw jaar
  • Flitscontroles op telewerk
  • Terugkeer uit het buitenland en uw verplichtingen inzake COVID-19
  • EarCovered at Work - Arteveldehogeschool
  • Webinar 'Bijscholing Eerste Hulp 2021'
 
 
Een nieuw jaar
 

Een nieuw jaar

 

Een nieuw jaar begint traditioneel met het wensen van een ‘goede gezondheid’. Deze woorden kregen de afgelopen maanden een extra lading. We hopen met z'n allen de miserie en verloren dromen en plannen van 2020 achter ons te laten en vrij onze gewoontes opnieuw te kunnen opnemen.

2021 begint jammer genoeg niet als een ‘normaal jaar’, we zullen nog even moeten volhouden.

Wij willen u bedanken voor het vertrouwen dat u in ons stelde in 2020. Mediwet zal u ook in 2021 blijven ondersteunen en adviseren in uw preventiebeleid. Dit heel waarschijnlijk met een aangepaste dienstverlening om de pandemie zo efficiënt mogelijk te bestrijden. Contacteer ons gerust indien u graag over een bepaald onderwerp meer informatie wenst!

We kijken met onze voltallige ploeg hoopvol naar 2021 en wensen u en uw medewerkers een gezond en veilig jaar toe!

 
 
Flitscontroles op telewerk
 

Flitscontroles op telewerk

 

Telewerk is nog steeds verplicht. Daarom zullen er in de maand januari 2021 in heel België in de tertiaire sector flitscontroles worden uitgevoerd op de naleving van de verplichting op telewerk.

Indien telewerk niet kan worden toegepast, moet elke onderneming de nodige maatregelen nemen om de social distancing van 1,5 meter maximaal te respecteren. De werkgever bezorgt de personeelsleden die niet kunnen telewerken een attest hiervoor. Dit attest moet verdedigbaar zijn. Met andere woorden: de onderneming moet kunnen aantonen waarom de functie van een werknemer zich niet tot telewerk leent, dan wel waarom en hoe de continuïteit van de onderneming in het gedrang zou komen in geval van telewerk.

Aan de hand van bijgaande checklist wordt verduidelijkt wat een inspecteur kan vragen tijdens een dergelijke controle op het naleven van de preventiemaatregelen inzake COVID-19.

Deze flitscontroles hebben voornamelijk een informatief en preventief karakter en worden voorafgaand op de website van de SIOD gepubliceerd en meegedeeld aan de sociale partners. Na een eerste periode waarbij de sociale inspectiediensten een eerder preventief en coachend handhavingsbeleid hebben gevoerd t.a.v. de naleving van de COVID-19-maatregelen wordt het controlebeleid geheroriënteerd naar een meer repressief beleid, waarbij de sociaal inspecteurs ook over kunnen gaan tot het opstellen van een Pro Justitia bij vaststelling van zware inbreuken of manifeste onwil van de werkgever om de opgelegde verplichtingen inzake de COVID-19-maatregelen na te leven.

Bronnen:
https://werk.belgie.be/nl/nieuws/flitscontroles-op-het-telewerk-de-tertiaire-sector
https://www.siod.belgie.be/nl/publicaties/maatregelen-covid-19-checklist-versie-10122020

 
 
 

Terugkeer uit het buitenland en uw verplichtingen inzake COVID-19

 

Laat het duidelijk wezen. Tot nader order zijn alle reizen naar het buitenland ten zeerste afgeraden.
Vertrekt u echter toch op (zaken)reis? Hou dan zeker rekening met onderstaande en respecteer de nodige preventiemaatregelen ter verspreiding van het COVID-19-virus.  

1. Verplichte quarantaine na verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone. Alle verblijven in rode zones worden voortaan beschouwd als hoog risico contacten. Daarom moet - met ingang van 31 december 2020 - iedereen (inwoners en niet-inwoners) die na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkeert, in quarantaine. Deze kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine. Deze maatregel geldt voorlopig al tot 15 januari 2021.

Er zijn slechts in een beperkt aantal gevallen uitzonderingen voorzien:

  • Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Meer informatie daaromtrent kan u hier lezen.
  • Sedert 4 januari 2021 houdt de beoordeling van het Passenger Location Form (PLF) rekening met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd.
    In het kader van de door de regering getroffen sanitaire maatregelen tegen COVID-19 moet elke werkgever, die een professionele en buitenlandse reis van een werknemer moet verklaren, het formulier Business Travel Abroad (BTA) invullen. Eens de werkgever dit online heeft ingevuld en verzonden, ontvangt hij een code. Deze code heeft de werknemer nodig om in te vullen op het PLF bij terugkeer.
    Pas als de code ingevuld is, kan hij ook aanvinken dat het om een professionele reis gaat. Een dergelijke BTA-code kan overigens maar één keer gebruikt worden en moet dus voor elke afzonderlijke professionele verplaatsing aangevraagd worden. De werknemer vult daarnaast verder het PLF in zoals voorheen. Op basis van de antwoorden van de zelfevaluatietool zal dan worden nagegaan of er tijdens de zakenreis een hoger risicogedrag was of niet en dus of de werknemer in quarantaine moet al dan niet. Dit zal gemeld worden aan de werknemer via een sms. Indien de werknemer geen BTA-code invult op het PLF, wordt zijn reis overigens automatisch als niet-professioneel beschouwd en is hij/zij sowieso verplicht om de quarantainemaatregelen te respecteren.
    Het BTA-formulier kan je hier vinden.

2. PCR-test bij terugkeer op dag 1 en dag 7. Inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op dag 1 en dag 7 van de quarantaine verplicht laten testen.
Sedert zaterdag 2 januari 2021 ontvangen mensen na terugkeer een sms waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum. Dit kan niet via Mediwet aangevraagd worden.

3. Er zullen extra controles gebeuren bij terugkeer uit het buitenland. Een bijzondere inspanning zal gebeuren om de controle op deze maatregelen bij het grensoverschrijdende verkeer te versterken. Het gaat onder meer om het controleren van het Passenger Location Form (PLF) en de verplichte negatieve test voor niet-inwoners. Deze verscherpte maatregelen komen bovenop de beslissingen van het Overlegcomité die onder meer voorzagen in een striktere controle van het PLF en sinds 25 december 2020 een negatieve test vereisen van niet-inwoners die ons ons land inreizen.

4. Grensarbeiders vallen niet onder de regelgeving rond quarantaine en testen op dag 7 zolang zij na een verblijf van meer dan 48 uur in het buitenland korter dan 48 uur in België verblijven. Indien zij in de week dagelijks pendelen is de regel evenmin van toepassing, daar zij geen 48 uur in het buitenland verbijven.


Bronnen:
https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-overlegcomite-verplichte-quarantaine-en-test-na-verblijf-rode-zone
https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/

 
 
EarCovered at Work - Arteveldehogeschool
 

EarCovered at Work - Arteveldehogeschool

 

Worden werknemers in uw bedrijf blootgesteld aan lawaai? Biedt u gehoorbescherming aan maar dragen uw werknemers deze niet of niet consequent? Dan kan een studie door de Arteveldehogeschool hier misschien verandering in brengen.

Het verkeerd of niet dragen van gehoorbescherming kan immers negatieve gevolgen hebben voor de werknemer in kwestie, zoals gehoorverlies en vermindering van de levenskwaliteit. Ook het bedrijf zelf kan hinder ondervinden door onder andere de toename van arbeidsongevallen en de vermindering van de productiviteit.

Het onderzoeksproject EarCovered at Work van de Arteveldehogeschool gaat samen met bedrijven op zoek naar effectieve tools om de motivatie van werknemers voor het dragen van gehoorbescherming te verhogen. Ook voor bedrijven aangesloten bij Mediwet kan dit project een meerwaarde betekenen.

Wenst u deel te nemen aan dit onderzoek? Neem dan zeker een kijkje op de website en schrijf u in!

 
Meer informatie over dit onderzoek
 
Webinar 'Bijscholing Eerste Hulp 2021'
 

Webinar 'Bijscholing Eerste Hulp 2021'

 

2020 was op zijn minst een vreemd jaar te noemen. De boodschap was echter de hele tijd door eenduidig: ‘Blijf in uw kot!’. Om onze (noodzakelijke) opleidingen toch te kunnen laten doorgaan, schakelde Mediwet snel over van ‘fysieke’ naar ‘digitale’ opleidingen. Dat werd best gesmaakt door onze klanten, merkten we op.

Omdat het voorlopig nog steeds koffiedik kijken is wat 2021 ons zal brengen, starten we onmiddellijk met onze online webinars ‘Bijscholing Eerste Hulp’. Mediwet voorziet verschillende data en uren doorheen het jaar. Op die manier hebben deelnemers diverse keuzemogelijkheden.

Wacht zeker niet tot het najaar om uw bijscholing vast te leggen! Op die manier bent u zeker van uw plaats! Data en inschrijven kan hier.

 
Meer informatie en inschrijven