Nieuwsbrief - Update 15 januari 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Vaccinatie tegen COVID-19
  • Proefproject Vlaanderen - Sneltesten bij essentiële bedrijven
  • Wijziging MB van 28/10/2020: verplichtingen voor tijdelijke tewerkstelling van werknemers (of zelfstandigen) die in het buitenland wonen of verblijven
  • Aangepaste documenten: preventiemaatregelen COVID-19, voorbeeldrisicoanalyse COVID-19 en checklist preventiemaatregelen COVID-19
  • Extra test voor mensen in Antwerpen die mogelijk besmet zijn met Britse variant van het COVID-19-virus
  • De ZorgSamen - Praktische tips om te leren omgaan met piekergedachten - Webinar 23/01/2021
 
 
Vaccinatie tegen COVID-19
 

Vaccinatie tegen COVID-19

 

Het SARS-CoV-2-virus kan u ernstig ziek maken. Sommige patiënten hebben geen of zeer weinig symptomen, anderen kunnen langdurig hinder van het virus ondervinden. In sommige gevallen is de ziekte zelfs dodelijk. Dit is niet voorspelbaar. Door u te laten vaccineren bent u zelf beschermd tegen het SARS-CoV2-virus. Daarenboven ontstaat er een groepsimmuniteit als 70% van de bevolking zich laat vaccineren. Door die groepsimmuniteit kan het virus moeilijker vermenigvuldigen onder de bevolking en krijgen we de pandemie onder controle zodat we terug een normaal sociaal leven kunnen leiden.

Veiligheid van het vaccin

Het is mogelijk dat mensen aarzelen om een nieuw vaccin te laten zetten. Dit is een normale reactie. De goedgekeurde vaccins worden echter volgens eenzelfde protocol getest en goedgekeurd als andere, reeds gekende vaccins. Dit vaccin is er zo snel gekomen omdat de farmaceutische industrie al zijn energie in de ontwikkeling van het vaccin heeft gestoken. Ook werden nu processen in de ontwikkeling gelijktijdig uitgevoerd, waar dit anders in opeenvolgende fases verloopt.

Hoe werkt het vaccin?

Door het vaccin, maakt uw lichaam antistoffen aan. Als u na de vaccinatie in aanraking komt met het virus, herkent uw lichaam de indringer en kan dus onmiddellijk antistoffen aanmaken die het virus doden. U wordt dus niet of in zeer geringe mate ziek.

Om correct gevaccineerd te zijn, heeft u afhankelijk van het soort vaccin, 1 of 2 injecties nodig. Momenteel is er nog geen zekerheid, maar er is wel een sterk vermoeden dat het vaccin ook werkt tegen de momenteel circulerende varianten van het virus.

Eventuele bijwerkingen

Net zoals bij alle andere, reeds gekende vaccins, kan u ook van dit vaccin bijwerkingen hebben. Dit is een gevolg van het feit dat uw lichaam antistoffen aan het aanmaken is. De voornaamste bijwerkingen zijn:

  • Pijn op de plaats van de injectie
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn algemeen
  • Koorts

Deze bijwerkingen duren doorgaans 1 à 2 dagen. Bij dergelijke klachten kan u eventueel een koortswerend of pijnstillend middel nemen.

Wie mag het vaccin niet krijgen

Daar het vaccin nog nieuw is, wordt uit veiligheidsoverwegingen aangeraden dat volgende personen zich niet laten vaccineren:

  • Jongeren
  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen met een zwangerschapswens (er wordt aangeraden om niet zwanger te worden tot 2 maand na de 2e vaccinatie)
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Mensen met koorts >38° C en een acute infectie
  • Mensen met een recente positieve PCR-test (minder dan 2 weken)
  • Iemand die de voorbije 2 weken een ander vaccin heeft gekregen (tetanos, hepatitis, griep,…)
  • Mensen met een voorgeschiedenis van een ernstige allergische reactie op eender welke vaccinatie in het verleden

Mensen met bloedstollingsstoornissen mogen het vaccin krijgen. Het is echter wel belangrijk dat de patiënt het meldt vooraleer men vaccineert. Dan kunnen de vaccinatoren hier rekening mee houden bij het toedienen van het vaccin.

Bronnen:
info-coronavirus.be
laatjevaccineren.be
https://www.fagg.be/nl

 
 
 

Proefproject Vlaanderen - Sneltesten bij essentiƫle bedrijven

 

In geval een werknemer een hoog risico contact heeft gehad, moet deze persoon voor 7 dagen in quarantaine gaan. Op dag 7 wordt hij dan getest met een PCR-test. Vlaanderen start nu met een proefproject waarbij werknemers met wel omschreven kritische functies binnen een essentieel bedrijf toch verder kunnen blijven werken zolang zij geen symptomen vertonen. In de privésfeer moeten deze werknemers de quarantaine blijven respecteren. Op het werk worden zij met een sneltest getest van zodra geweten is dat zij een hoog risico contact zijn. Zij ondergaan een tweede sneltest na 3 dagen en op dag 7 krijgen zij nog een klassieke PCR-test. Van zodra 1 van die testen positief is, dienen zij onverwijld in isolatie te gaan.

In eerste instantie loopt dit project in Vlaanderen bij een 50-tal reeds uitgekozen essentiële bedrijven. Binnen enkele weken wordt dit geëvalueerd en afhankelijk daarvan zal dit systeem mogelijk verder uitgerold worden naar andere essentiële bedrijven.

 
 
 

Wijziging MB van 28/10/2020: verplichtingen voor tijdelijke tewerkstelling van werknemers (of zelfstandigen) die in het buitenland wonen of verblijven

 

Op 12 januari 2021 verscheen een wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Het MB van 12 januari 2021 wijzigt onder meer het register voor werknemers (of zelfstandigen) die in het buitenland wonen of verblijven, en die tijdelijk in België worden tewerkgesteld.
De werkgevers of gebruikers die deze personen tewerkstellen, zijn verplicht een register bij te houden met een aantal gegevens over deze personen (verblijfplaats, telefoonnummer en de personen waarmee de werknemer of zelfstandige tijdens zijn werk in België heeft samengewerkt). Deze verplichting was aanvankelijk uitsluitend van toepassing in 5 specifieke sectoren (bouw, schoonmaak, land- en tuinbouw en vleessector), maar wordt nu uitgebreid naar alle sectoren: alle werkgevers die tijdelijk werknemers of zelfstandigen uit het buitenland tewerkstellen in België (met uitzondering van werkgevers die natuurlijke personen zijn), moeten dus een dergelijk register bijhouden. Deze verplichting is niet van toepassing op grensarbeiders of wanneer het verblijf in België minder dan 48u duurt. Het register kan worden opgevraagd door de contactopsporingsdiensten en door de inspectiediensten.

Bijkomend zijn deze werkgevers of gebruikers ook verplicht na te gaan of het PLF (Passenger Locator Form) door de werknemer of zelfstandige uit het buitenland werd ingevuld. Zo niet, moet de werkgever erop toezien dat dat formulier ingevuld is vóór de aanvang van het werk in België: ook deze verplichting is voortaan uitgebreid tot alle sectoren waar werknemers of zelfstandigen uit het buitenland tijdelijk worden tewerkgesteld.

Verder moet de werknemer of zelfstandige uit het buitenland ook een bewijs kunnen leveren van een negatieve COVID-test die minder dan 72u vóór de aanvang van zijn werkzaamheden in België is afgenomen (behalve als hij minder dan 48u in België verblijft of grensarbeider is).
Het negatieve testresultaat kan worden gecontroleerd door de arbeidsarts en door de inspectiediensten. Ook deze verplichting geldt voortaan zonder onderscheid voor alle sectoren.

Ook wordt in het MB een artikel voorzien dat de algemene verplichting oplegt aan alle personen die zich op de arbeidsplaats bevinden, om de verplichtingen inzake COVID na te leven die zijn opgelegd door de bevoegde overheden, waarmee uiteraard de regels inzake quarantaine, testen en contactopsporing worden bedoeld die opgelegd worden door de deelstaten, maar bijvoorbeeld ook de regels inzake het PLF voor iedereen die terugkeert uit een rode zone. Op de arbeidsplaats kunnen de arbeidsartsen en de inspectiediensten aan alle betrokkenen vragen om bewijs te leveren dat zij deze verplichtingen naleven, bv. door het voorleggen van een negatief testresultaat in de situaties waar dat verplicht is.

Bron: https://werk.belgie.be/nl/nieuws/wijziging-mb-van-28-oktober-2020-verplichtingen-voor-tijdelijke-tewerkstelling-van

 
 
Aangepaste documenten: preventiemaatregelen COVID-19, voorbeeldrisicoanalyse COVID-19 en checklist preventiemaatregelen COVID-19
 

Aangepaste documenten: preventiemaatregelen COVID-19, voorbeeldrisicoanalyse COVID-19 en checklist preventiemaatregelen COVID-19

 
Naar aanleiding van de recente wijzigingen doorgevoerd door de overheid hebben wij ook de nodige aanpassingen gedaan in onze documenten. U kan hierbij een geüpdatete versie vinden van:

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

 
Naar My Mediwet
 
 

Extra test voor mensen in Antwerpen die mogelijk besmet zijn met Britse variant van het COVID-19-virus

 

In Antwerpen loopt momenteel een pilootproject waarbij bij positief geteste mensen bepaald wordt of er zich zeer veel viraal RNA in het staaltje bevindt (superverspreider) én of dit RNA bovendien een bepaalde afwijking (een S-gen-dropout) bevat. Deze combinatie kan namelijk wijzen op de Britse, erg besmettelijke variant van het COVID-19-virus.

Deze mensen worden dan gecontacteerd door een arts-gezondheidsinspecteur. Ze moeten zich heel goed aan de quarantaine houden en zich na zeven dagen opnieuw laten testen. Normaal gezien wordt er na een positieve test niet opnieuw getest. Door deze personen nu toch te testen, wil men nagaan of het niet aangewezen is hun quarantaine te verlengen, ook al hebben ze reeds 3 dagen geen symptomen meer. Er wordt immers gekeken of de hoeveelheid virussen die ze uitscheiden wel echt gezakt is.  

Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/11/extra-test-voor-mensen-die-besmet-zijn-met-britse-variant-waaro/

 
 
De ZorgSamen - Praktische tips om te leren omgaan met piekergedachten - Webinar 23/01/2021
 

De ZorgSamen - Praktische tips om te leren omgaan met piekergedachten - Webinar 23/01/2021

 

Iedereen piekert af en toe wel eens. De vele onzekerheden, die corona veroorzaakt, zorgen voor meer piekergedrag dan vroeger. Soms gaan negatieve gedachten met ons op de loop en hebben we het gevoel dat we er geen controle meer over hebben. Tijd om daar iets aan te doen!

DeZorgSamen organiseert op 23/01/2021 een webinar waarin zal gesproken worden over het effect van piekeren op ons dagelijks leven en nachtrust met hoogleraar Filip Raes en schrijver van ‘Weg van het piekeren: actie als remedie’, psychologe Hadi Waelkens en gedragstherapeut Erik Frank.

Er wordt niet alleen stilgestaan bij het effect van piekeren, er worden ook praktische tips gegeven die u zelf kan gebruiken. Daarnaast bekijken we hoe u hier als leidinggevende binnen uw team mee kan omgaan.

Deze gratis webinar is bedoeld voor iedereen die werkt als zelfstandige zorgverlener, of werkt in de eerste lijn, een ziekenhuis, woon- en zorgcentrum, jeugdhulp, gezinsondersteuning, voorziening voor mensen met een beperking, in de thuiszorg of kinderopvang of mantelzorger is.

 
Meer informatie en inschrijven