Nieuwsbrief - Update 19 februari 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aangepast document: Checklist preventiemaatregelen COVID-19 voor werkgevers
  • Aangepaste documenten: Gids ventilatie en voorbeeldrisicoanalyse COVID-19 binnenklimaat
  • Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenspersoon?
  • Allergie- en pollenseizoen 2021
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Aangepast document: Checklist preventiemaatregelen COVID-19 voor werkgevers

 
De maatregelen ter preventie van de verspreiding van het COVID-19-virus worden constant aangepast. Mediwet volgt dit uiteraard van dichtbij op en past - indien nodig - haar adviezen ook aan.

U kan van onderstaande documenten een geüpdatete versie terugvinden door op de link te klikken:

U kan dit en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

 
Naar My Mediwet
 
 

Aangepaste documenten: Gids ventilatie en voorbeeldrisicoanalyse COVID-19 binnenklimaat

 

De inzichten inzake de verspreiding van het coronavirus nemen toe met de tijd. Zo wordt het belang van ventileren en verluchten om aanwezige aërosolen te verdunnen alsmaar groter. Met het oog op een trage maar gestage terugkomst van de vele thuiswerkers naar kantoor heeft de Hoge Gezondheidsraad deze week zijn advies bijgewerkt in verband met het ventileren van binnenruimtes.

Wij hebben op basis van deze adviezen onze eigen documenten rond ventilatie en binnenluchtkwaliteit aangepast. Een geüpdatete versie kan u raadplegen door te klikken op onderstaande links.

Uiteraard zijn deze adviezen voor elke werkgever toepasbaar en belangrijk.

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

 
Naar My Mediwet
 
Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenspersoon?
 

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenspersoon?

 

In de sterk gemediatiseerde zaak De Pauw besliste de correctionele rechtbank in Mechelen dat het beroepsgeheim van de preventieadviseur psychosociale aspecten overeind blijft en dat de verklaringen die de preventieadviseur psychosociale aspecten in het kader van zijn rol genoteerd heeft, vertrouwelijk blijven en niet vrijgegeven worden in de rechtszaak.
Maar wat betekent het beroepsgeheim precies? En is dit ook van toepassing bij de vertrouwenspersoon en de interne preventieadviseur?

Rol van de vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon vormt het eerste aanspreekpunt voor medewerkers met een psychosociaal probleem op het werk. Denk daarbij aan stress, conflicten, ongewenst gedrag,… Tijdens het gesprek zal de vertrouwenspersoon luisteren naar het verhaal van de medewerker en uitleg geven over de verschillende soorten psychosociale interventies. Samen met de vertrouwenspersoon kan de medewerker beslissen om al dan niet van start te gaan met een informele psychosociale interventie. In dat geval kan de medewerker de toestemming geven om de situatie aan te kaarten bij een andere persoon in de onderneming of een andere betrokkene. Zonder die toestemming blijft alles vertrouwelijk en is de vertrouwenspersoon gebonden aan het beroepsgeheim. 

Beroepsgeheim van de vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon is gebonden aan het beroepsgeheim, zoals bepaald in artikel 458 van het Strafwetboek. Dit betekent dat een inbreuk op het beroepsgeheim ook bestraft kan worden in de rechtbank. Het beroepsgeheim is de waarborg dat de vertrouwelijke gegevens die een werknemer noodzakelijk moet prijsgeven om hulp te kunnen krijgen, ook daadwerkelijk geheim blijven. Ook de nota’s van de vertrouwenspersoon vallen onder dit beroepsgeheim.

Beroepsgeheim van de interne preventieadviseur (IPA)

Wanneer er geen vertrouwenspersoon is aangesteld en wanneer de preventieadviseur psychosociale aspecten extern is, zal de IPA de informatieopdrachten van de vertrouwenspersoon uitvoeren. Dit betekent dat de IPA zal instaan voor het vooraf informeren van werknemers en in eerste lijn kan worden aangesproken voor informatie over de verschillende procedures en contactgegevens van de externe preventieadviseur psychosociale aspecten. Belangrijk is dat de IPA tijdens het uitvoeren van deze informatieopdracht ook gebonden is aan het beroepsgeheim.

 
Meer informatie
 
Allergie- en pollenseizoen 2021
 

Allergie- en pollenseizoen 2021

 

Met de krokusvakantie lonkt het voorjaar. Dat is dan ook de start van een nieuw pollenseizoen. In januari bleven de stuifmeelconcentraties in de lucht zeer laag door de vele regenval. Ook dankzij de sneeuw en vorst vorige week werd het vrijkomen van het stuifmeel in de lucht vertraagd. De afgelopen dagen hadden we hogere temperaturen en ook komend weekend verwachten we temperaturen die lijken op de lente. Op die manier kunnen de pollenconcentraties snel toenemen. Sinds het ontdooiend valentijnsweekend zijn de pollenconcentraties van de els en hazelaar gestegen. Mensen met allergie aan die planten kunnen dus de jaarlijks terugkerende symptomen beginnen krijgen.

Verstopte of lopende neus, jeuk achterin de mond of keel, niesbuien, tranende en rode ogen,… De symptomen van een allergische reactie kunnen makkelijk verward worden met symptomen van een verkoudheid of COVID-19. Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn en er is geen incubatietijd. Neem in geval van twijfel contact op met uw huisarts.

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Een positieve geest in een gezond lichaam


Een gezonde werknemer kan beter omgaan met stress en presteert beter. Dat is mooi meegenomen voor elk bedrijf, toch? De privésfeer speelt een rol in dit geheel maar dit wil niet zeggen dat u de struikelblokken op het werk niet kan aanpakken. Hoe kan u meer bewegen wanneer u acht uur aan een bureau zit? Hoe kan u gezond eten terwijl u veel op de baan bent? Of hoe kan u zorgen voor een goede nachtrust tussen vroege en late shiften door?

De opleiding ‘Positieve geest in een gezond lichaam’ omvat vier thema’s: gezonde voeding, beweging, positief denken en werken en slaaphygiëne. We brengen de wetenschappelijke achtergrond in kaart en geven een heleboel tips en adviezen, aangepast volgens de arbeid van de individuele deelnemers.

Meer informatie over en inschrijven voor deze webinar op 11/03/2021 kan hier.

 
Meer informatie en inschrijven