Nieuwsbrief - Update 5 maart 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Verplichting van de werkgever om jongeren in zo veilig en gezond mogelijke omstandigheden te laten werken
  • Update brochure 'De risicoanalyse' van het FOD WASO
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Verplichting van de werkgever om jongeren in zo veilig en gezond mogelijke omstandigheden te laten werken

 

Sinds de verspreiding van het coronavirus duiken heel wat vragen op over de impact van dit virus op de tewerkstelling van jongeren als jobstudent, in het kader van een stage, enz. en de noodzaak om hun veiligheid en gezondheid zoveel mogelijk te waarborgen.

Naast de specifieke preventiemaatregelen die de werkgever moet nemen ten aanzien van jongeren en stagiairs, zijn er ook een aantal algemene verplichtingen bij de tewerkstelling van jongere werknemers. Als er bovendien maximaal aandacht wordt besteed aan de maatregelen binnen de onderneming om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen jongeren ook in deze tijden veilig aan het werk.

De werkgever dient de nodige maatregelen te nemen voor het onthaal en de begeleiding van deze jongeren.

Hij vraagt hierover het advies van de interne preventieadviseur en van het Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW). In dit kader kan er ook overleg gepleegd worden over de opportuniteit van het inzetten van jongeren.

Het onthaal van een beginnende jongere kan georganiseerd worden door de werkgever zelf of door een lid van de hiërarchische lijn. Er wordt door de werkgever of door een lid van de hiërarchische lijn ook een ervaren werknemer aangeduid die de begeleiding van de jongere werknemer op zich zal nemen.

De jongere werknemers moeten de nodige informatie en instructies ontvangen over het werk dat ze zullen moeten uitvoeren, over mogelijke risico's en over de maatregelen die van toepassing zijn om deze risico’s te voorkomen of te beperken.

De leden van de hiërarchische lijn moeten controleren of de taken worden uitgevoerd door werknemers die de daartoe vereiste bekwaamheid hebben en de nodige opleiding en instructies ontvingen. Bovendien waken ze over de naleving van de instructies en of de werknemers de inlichtingen die ze kregen goed begrijpen en in de praktijk omzetten.

De werkgever moet ervoor zorgen dat de jongere werknemers een voldoende en aangepaste vorming krijgen in verband met het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk die speciaal gericht is op hun werkpost of functie.

Deze vorming moet aangepast worden aan de ontwikkeling van de risico’s en aan het ontstaan van nieuwe risico’s.

Bron: werk.belgie.be

 
Naar de website van FOD WASO
 
Update brochure 'De risicoanalyse' van het FOD WASO
 

Update brochure 'De risicoanalyse' van het FOD WASO

 

De risicoanalyse vormt de basis van de wetgeving inzake welzijn op het werk. Deze moet volgens bepaalde richtlijnen worden opgesteld om aan het wettelijk kader te voldoen.

De werkgever is verantwoordelijk voor de structurele en planmatige aanpak van de preventie. We noemen dit het dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS).

Het DRBS heeft tot doel de planning van de preventie en de uitvoering van het beleid met betrekking tot het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk mogelijk te maken. Om dit doel te verwezenlijken bestaat het systeem steeds uit volgende elementen:

  1. De uitwerking van het beleid: de werkgever bepaalt de doelstellingen en de middelen om deze doelstellingen te realiseren.
  2. De programmatie van het beleid: bepalen van de toe te passen methoden en opdrachten, de verplichtingen en de middelen van alle betrokken personen.
  3. De uitvoering van het beleid: bepalen van de verantwoordelijkheden van alle betrokken personen.
  4. De evaluatie van het beleid: vastleggen van de criteria om het beleid te evalueren.

De werkgever ontwikkelt in zijn dynamisch risicobeheersingssysteem een strategie in verband met het verrichten van een risicoanalyse op basis waarvan preventiemaatregelen worden vastgesteld.

Bij een risicoanalyse kunnen verschillende methoden worden aangewend voor de opsporing van gevaren, de bepaling van risicofactoren en de evaluatie van risico's. De wetgeving over het welzijn op het werk legt deze aanpak op, met als voornaamste betrachting het behalen van de doelstellingen van een veilig en gezond werk.

De FOD WASO publiceerde reeds in 2009 een brochure over hoe met de risicoanalyse te werken. Hierbij werd in hoofdzaak aandacht besteed aan risico’s van veiligheid op het werk. De brochure werd volledig herzien in 2021 om risico’s van alle welzijnsdomeinen te bestrijken. Bij deze herziening werd ook rekening gehouden met de verschijning van de Codex Welzijn op het Werk in 2017.

Bron: werk.belgie.be

 
Naar de site van FOD WASO
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Dynamisch risicobeheersingssysteem

Tijdens deze opleiding bespreken we de krachtlijnen van de welzijnswetgeving inzake de toepassing van het dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) en de risicoanalyse, alsook de werking van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Deze opleiding is dezelfde als module 2 uit de basisopleiding Preventieadviseur niveau 3.

U kan hier meer informatie vinden over en inschrijven voor deze opleiding die plaatsvindt op 11 maart 2021.

 
Meer informatie en inschrijven