Nieuwsbrief - Update 18 juni 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • COVID-certificaat
  • Het belang van een goed onthaal van uitzendkrachten
  • Werken in warmte
  • VerV Ergonomieprijs 2021
 
 
COVID-certificaat
 

COVID-certificaat

 

Vanaf 1 juli 2021 kan u reizen binnen de Europese Unie met het COVID-certificaat.

Er zijn 3 types certificaten:

  1. Een vaccinatiecertificaat: een certificaat is beschikbaar na de 1e prik, na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. Opgelet, de meeste EU-landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen deze landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  2. Een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland (48 tot 72u) zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijkend zijn.
  3. Een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.

Op het certificaat staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19 en een unieke identificatiecode (QR-code). De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).

De certificaten voor België zijn vanaf half juni beschikbaar. Dit wil echter niet zeggen dat andere landen de COVID-certificaten zullen kunnen lezen of aanvaarden.
U kan het COVID-certificaat downloaden via de CovidSafeBE-app en op overheidssites zoals Mijn Burgerprofiel of mijngezondheid.be. Op aanvraag kan dit ook per post verzonden worden. Hou hiervoor rekening met een wachttijd van 1 week.

Het COVID-certificaat is gratis. Aan het testcertificaat is er een kost verbonden voor de test die het testcertificaat vooraf gaat. Voor mensen die de kans nog niet hebben gekregen om zich te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. Deze financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 maal gebruikt worden en dit gedurende de maanden juli, augustus en september.

Check steeds het geldende reisadvies voor uw vertrek en gedurende de reis. Per land kunnen er nog afwijkende regels mogelijk zijn. Bij lokale uitbraken of varianten kunnen nog extra richtlijnen opgelegd worden.

Bronnen:
https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/
https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

 
 
Het belang van een goed onthaal van uitzendkrachten
 

Het belang van een goed onthaal van uitzendkrachten

 

Een goed onthaal van uitzendkrachten is onontbeerlijk. Denken we daarbij aan de 'klassieke' uitzendkracht maar, met de vakantie in het vooruitzicht, ook aan de talrijke jobstudenten die via uitzendarbeid zullen worden ingezet. 

Te veel gebruikers houden onvoldoende rekening met de noodzaak van een onthaal voor nieuwe vaste werknemers en dus ook voor uitzendkrachten. Door gebrek aan tijd, nalatigheid en soms onwetendheid wijzen ze uitzendkrachten toe aan een werkpost zonder hen de informatie te verstrekken die nodig is om veilig te werken.

Preventie en Interim, de Centrale Preventiedienst voor de Uitzendsector, startte reeds vorig jaar met een sensibiliseringscampagne om het belang van een goed onthaal van uitzendkrachten te onderstrepen. In 2021 zetten ze deze campagne verder. Uiteindelijk kunnen met een goed onthaal arbeidsongevallen en gezondheidsschade op het werk voorkomen worden.

Preventie en Interim stelt in dit kader heel wat campagnemateriaal ter beschikking. Zo kan u via hun website affiches, notitieboekjes en een infofiche ‘Checklist onthaal’ bestellen en/of downloaden.
De website van Preventie en Interim biedt bovendien nog heel wat andere nuttige informatie over uiteenlopende onderwerpen.

Een goed geïnformeerde uitzendkracht is er twee waard!

 
Meer informatie over de campagne
 
Werken in warmte
 

Werken in warmte

 

Temperaturen tot 30°C waren deze week geen uitzondering. Maar hoe gaat u daar als werkgever het beste mee om? En wat kan u doen om het uw werknemers zo aangenaam mogelijk te maken tijdens het uitvoeren van hun werk?

Ondanks het feit dat iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke conditie, last kan hebben van thermische belasting, volstaat het uiteraard niet dat werknemers zeggen dat ze te warm hebben om het werk te mogen stoppen. Er zijn een aantal wettelijke maximumtemperaturen die moeten worden overschreden vooraleer er maatregelen moeten worden genomen. Het meten van die temperaturen dient te gebeuren aan de hand van een nattebolthermometer (WBGT). Deze waarden zijn vaak lager dan die bij een gewone in Celsius gemeten temperatuur, tenzij de vochtigheidsgraad 100% is.

De gezondheidseffecten van de blootstelling aan extreme hitte zijn o.a. een verminderd prestatievermogen met een grotere belasting van het hart en een daling van de concentratie met een verhoging van de kans op ongevallen. Naast hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid is er een verhoogde kans op flauwvallen en kunnen er krampen in de spieren ontstaan. Het gevaarlijkste symptoom is de lichaamstemperatuur die begint te stijgen, de zogenaamde ‘hitte-uitputting’. Wat dan weer snel aanleiding geeft tot de levensbedreigende ‘hitteberoerte’ indien de lichaamstemperatuur richting 41°C oploopt. Alarmeer bij een hitteberoerte dus steeds de hulpdiensten (112)!

Het is uitermate belangrijk om een plan van aanpak ter beschikking te hebben voordat het warm weer de kop opsteekt (preventief actieplan). Welke maatregelen kan u, in het belang van uw werknemers, nemen bij werken in warmte?

  • Technische maatregelen die inspelen op de temperatuur, luchtvochtigheid of luchtstroomsnelheid (kunstmatige verluchting);
    Let op, in tijden van COVID-19 vormt recirculatie van binnenlucht een verhoogd risico op de verspreiding van het virus. Zorg er steeds voor dat buitenlucht wordt aangezogen en dat de afgevoerde lucht naar buiten gaat. Raadpleeg onze risicoanalyse binnenklimaat op My Mediwet.
  • Alternatieve werkmethodes die de duur en intensiteit van de blootstelling beperken;
  • Aanpassing van de werkroosters of de arbeidsorganisatie door bijvoorbeeld de arbeidstaken en activiteiten met hitteblootstelling in de frissere periodes van de dag te leggen;
  • Aanbieden van beschermingskledij en collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen (rolluiken, gordijnen, schaduwplekken, parasol, zonnebrandcrème, pet,…);
  • Verfrissende dranken (bij voorkeur geen gesuikerde of koolzuurhoudende dranken) ter beschikking stellen. Water van 10 à 15°C is ideaal;
  • Frequentie en duur van rustpauzes verhogen;

Enkele tips:

  • Het is belangrijk om voldoende water te drinken, maar in kleinere hoeveelheden zodat het maag-darmsysteem niet wordt overbelast. Het is efficiënter om regelmatig tussentijds wat water te drinken.
  • Zoek de schaduw op en zorg voor afkoeling en aangepaste, lichtere kledij indien het werk dit toelaat.
  • Indien iemand onwel wordt, las dan zeker ook een pauze in en breng collega’s op de hoogte van de toestand.

Sommige werkgevers verrassen hun werknemers ook met een ijsje ter verfrissing. Een gebaar dat u zeker in dank zal worden afgenomen.

Hou rekening met de huidige COVID-19-omstandigheden en de daarbij horende preventiemaatregelen. Raadpleeg eventueel ook onze ventilatiegids en de risicoanalyse binnenklimaat. U kan deze documenten terugvinden op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona).

 
Naar My Mediwet
 
 

VerV Ergonomieprijs 2021

 

Ook dit jaar reikt de VerV, de Beroepsvereniging voor Ergonomie, haar Ergonomieprijs uit. Realiseert u in de komende maanden zelf een project in het kader van de verbetering van de ergonomie in uw onderneming? Of deed u dit reeds in 2021? Maakte u binnen een opleiding een eindwerk, projectwerk of ontwerp rond ergonomie? Waag dan uw kans. Schrijf uzelf en uw project in vóór 31 december 2021 en wie weet wint u wel een zit-statafel.

De prijswinnaars van de voorbije jaren tonen aan dat de onderwerpen heel divers kunnen zijn. Zo won Jolien Maes in 2020 de prijs met een 3D houdingsanalyse in een supermarkt, in 2019 viel de eer te beurt aan Max Schoenen met een borstplaat voor bestraling bij borstkanker en in 2018 kwam de implementatie en optimalisatie van een kassasysteem met objectieve metingen door Astrid Van Severen als winnaar uit de bus.

 
Meer informatie