Nieuwsbrief - Update 25 juni 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Testen & quarantaine na een hoog risico contact bij gevaccineerden
  • Telewerk in het kader van COVID-19
  • Qado: alles over alcohol, drugs en werk
  • Nieuwsbrief in de zomermaanden
 
 
 

Testen & quarantaine na een hoog risico contact bij gevaccineerden

 

De vaccinatiegraad binnen de bevolking stijgt gestaag. Europa kleurt intussen ook al minder rood. Daarom worden heel wat maatregelen versoepeld. En met het verlof voor de deur, kriebelt het bij velen om opnieuw te reizen.
Controleer vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar u in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen.
Voor uw terugkeer naar België kan u de laatste stand van zaken op vlak van testen en quarantaine volgen op deze website.

Niettegenstaande alle versoepelingen, blijven quarantainemaatregelen en testen echter wel noodzakelijk om de pandemie onder controle te houden. De maatregelen na een hoog risico contact mogen nu ook versoepeld worden bij mensen die volledig gevaccineerd* zijn.

Sinds donderdag 24 juni geldt dan ook voor volledig gevaccineerde personen een aangepaste teststrategie bij volwassen personen, met tevens gewijzigde quarantaineregels als gevolg hiervan.

  1. Volledig gevaccineerde hoog risico contacten moeten zich enkel laten testen op dag 1 na het hoog risico contact. Ze worden bij een negatief resultaat vrijgesteld van quarantaine en van de 2e test op dag 7. In geval van weigering om zich te laten testen, moet de quarantaine van 10 dagen wel nog steeds gerespecteerd worden.
  2. De quarantaineregel blijft wel behouden voor volledig gevaccineerde personen in geval van een cluster van besmettingen, meer bepaald in residentiële zorgcollectiviteiten (woonzorgcentra) én collectiviteiten en bedrijven wanneer een “doorbraak infectie” zich voordoet (dit is een door middel van een PCR-test bevestigde casus bij volledig gevaccineerde personen).

Kinderen en jongeren jonger dan 16 jaar worden momenteel nog niet gevaccineerd. Daarom gelden bovenstaande aanpassingen nog niet in collectiviteiten die kinderen en jongeren opvangen (scholen, kinderopvangvoorzieningen,…). Deze leeftijdscategorie blijkt een kleinere kans te hebben op zowel ziekte als het doorgeven van het COVID-19-virus. Daarom wordt ook hier in de komende weken gekeken om versoepelingen in te voeren.

Voor personen die nog niet of slechts partieel gevaccineerd zijn, blijven dezelfde regels als voorheen gelden. Zij moeten dus wel in quarantaine gaan na een hoog risico contact en zich laten testen op dag 1 en dag 7.

Het wegvallen van de quarantaine is ook niet van toepassing bij bepaalde medische situaties. Bij werknemers met ernstige immuunsuppressie (bijvoorbeeld wegens een hematologische kanker of een orgaantransplantatie) zijn de vaccins mogelijk minder werkzaam. Het risico is dus groter dat zij na een hoog risico contact alsnog besmet geraken en het virus doorgeven aan hun collega’s.
Het is dus aan de (arbeids)arts om toch een quarantaine in te stellen, ook al werden die werknemers volledig gevaccineerd.

* Wetenschappelijk gezien wordt men 14 dagen na het krijgen van de laatste dosis die vereist is voor het vaccin in kwestie als volledig gevaccineerd beschouwd.
Iemand die de afgelopen 180 dagen besmet is geweest met het SARS-CoV-2-virus, wordt 2 weken na de 1e dosis van het vaccin reeds als volledig gevaccineerd beschouwd.

 
 
Telewerk in het kader van COVID-19
 

Telewerk in het kader van COVID-19

 

Sedert de start van de COVID-19-pandemie is telewerk wereldwijd één van de kernmaatregelen om het aantal besmettingen in te dijken. Voor veel bedrijven betekende dit een versnelde overgang van occasioneel naar structureel telewerk. Uiteraard waren hierbij hindernissen en rezen er heel wat vragen. Telewerk biedt immers heel wat voordelen maar heeft ook een aantal nadelen.

Op deze pagina van de website van FOD WASO kan u heel wat kant-en-klare informatie terugvinden omtrent telewerk in het kader van COVID-19. Heel wat vragen die u mogelijk heeft, worden er beantwoord. U kan er tevens praktische aanbevelingen vinden om het telewerkbeleid uit te werken of te verbeteren.

 
 
 

Qado: alles over alcohol, drugs en werk

 

Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere drugs (VAD) lanceerde in 2010 reeds de website www.qado.be. In het voorjaar 2021 kreeg deze website een stevige make-over. Qado.be bundelt alle informatie over alcohol en andere drugs in relatie tot het werk op een overzichtelijke manier. U kan er achtergrond- en juridische informatie terugvinden, evenals tips bij het opzetten van een alcohol- en drugbeleid binnen de organisatie. 

Ook Mediwet helpt u graag op weg bij het opstellen van een bedrijfseigen beleid. Wij organiseren een opleiding hieromtrent in het najaar 2021. Meer informatie over en inschrijven voor deze sessie kan hier.


Bron:

https://qado.be/
https://www.vad.be/

 
Naar de Qado-website
 
 

Nieuwsbrief in de zomermaanden

 

In de zomermaanden zal onze nieuwsbrief iets minder frequent verschijnen. Wij houden u uiteraard wel op de hoogte van belangrijk nieuws en we blijven vanzelfsprekend ook telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen.

 
Nieuwsbrief in de zomermaanden