Nieuwsbrief - Update 8 oktober 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aangepaste documenten
  • Aangepaste affiche 'Corona onder controle'
  • Mag de werkgever bij werknemers vragen naar het COVID Safe Ticket?
  • Vaccinatiegraad binnen de onderneming
  • Opmaak Jaaractieplan (JAP) en Globaal Preventieplan (GPP)
  • Opleiding in de kijker
 
 
Aangepaste documenten
 

Aangepaste documenten

 

De maatregelen ter preventie van de verspreiding van het COVID-19-virus worden constant aangepast. Mediwet volgt dit uiteraard van dichtbij op en past - indien nodig - haar adviezen ook aan.

U kan van onderstaande documenten een geüpdatete versie terugvinden door op één van onderstaande links te klikken:

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

 
Naar My Mediwet
 
 

Aangepaste affiche 'Corona onder controle'

 

In de loop van de COVID-19-crisis maakte Mediwet heel wat affiches op om werknemers of klanten in bepaalde sectoren op een schematische en eenduidige manier de op dat moment geldende preventiemaatregelen duidelijk te maken. Zo waren er o.a. affiches voor de kleinhandel, de supermarkt en de horeca. En herinnert u zich nog ons 'Gouden vierkant'?

Ondertussen zijn in de loop van de voorbije weken heel wat maatregelen versoepeld. Om het overzichtelijk te houden, hebben we alle huidige maatregelen en/of aanbevelingen gebundeld op één affiche 'Corona onder controle'. Deze affiche vervangt alle voorgaande affiches.

Onder meer voor contactberoepen gelden voorlopig nog andere regels. Wij zijn volop bezig hiervoor passende affiches te ontwikkelen. In een volgende nieuwsbrief daarover meer. 

Wij willen graag ook nog even de aandacht vestigen op de social distance. Waar mogelijk dient deze nog steeds gerespecteerd te worden. Om uw werknemers hierop attent te maken kan u deze affiche op diverse plaatsen in uw onderneming ophangen.

 
 
 

Mag de werkgever bij werknemers vragen naar het COVID Safe Ticket?

 

Aangezien de informatie op het CST (COVID Safe Ticket) betrekking heeft op gezondheidsgegevens (vaccinatiestatus, besmet geweest zijn met COVID, etc.), mag dit CST door de werkgever (ongeacht de sector waarin hij actief is) niet worden opgevraagd bij zijn werknemers, noch mag de werkgever navraag doen over de individuele vaccinatiestatus van een werknemer.

Een werkgever mag zijn werknemers niet verplichten om de COVIDSafe-applicatie te installeren of te gebruiken voor het nagaan van hun vaccinatiestatus, of zijn werknemers vragen om het COVID Safe Ticket te tonen. Hij mag daaraan ook geen voor- of nadelen koppelen: zo is het niet toegelaten om een werknemer in het kader van de arbeidsrelatie een bonus te geven voor het installeren of gebruiken van de COVIDSafe-applicatie, noch om werknemers de toegang tot de gebouwen te ontzeggen bij niet-gebruik van de COVIDSafe-applicatie, noch om hen alleen toe te laten op vertoon van hun COVID Safe Ticket.

Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit is de vaccinatiestatus van een persoon een gezondheidsgegeven, en is het opvragen van deze gegevens al een verwerking van gezondheidsgegevens op zich, waarvoor een wettelijke basis voorhanden moet zijn (zie de website van de Gegevensbeschermingsautoriteit).

Bron: FOD WASO

 
Meer informatie
 
 

Vaccinatiegraad binnen de onderneming

 

Sedert kort kan de arbeidsarts, via een tool van de overheid, voor een firma met minstens 50 werknemers nagaan welke de vaccinatiegraad tegen COVID-19 is binnen die onderneming. Doel is om in ondernemingen met een lage vaccinatiegraad, de werknemers te overtuigen om zich toch nog te laten vaccineren. Bovendien kan de arbeidsarts aan de hand van de vaccinatiegraad de aangewezen preventiemaatregelen bepalen bij een uitbraak van het COVID-19-virus binnen de onderneming.

De exacte percentages worden enkel gegeven bij een vaccinatiegraad tussen 20% en 95%. Bij een vaccinatiegraad lager of gelijk aan 20% of hoger of gelijk aan 95% wordt dit als dusdanig meegedeeld aan de onderneming. Ongeacht de vaccinatiegraad dienen de preventiemaatregelen binnen de onderneming verder gerespecteerd te worden. Een hoge vaccinatiegraad betekent immers niet dat de risico’s op de werkvloer verdwenen zijn.

Omdat Mediwet – als Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk- het goede voorbeeld wil geven, kunnen we met trots zeggen dat 95% of meer van onze personeelsleden volledig gevaccineerd is tegen het COVID-19-virus. Maar ook nu blijven maatregelen als ventilatie, handen wassen en voldoende afstand binnen Mediwet van primordiaal belang! Aangezien Mediwet een zorginstelling is, willen we er op wijzen dat, binnen de publieke delen van onze gebouwen en lokalen, nog steeds de mondmaskerplicht geldt. Wij vragen dus dat iedereen die onze lokalen en gebouwen betreedt, een mondneusmasker draagt. 

 
 
 

Opmaak Jaaractieplan (JAP) en Globaal Preventieplan (GPP)

 

In het jaaractieplan (JAP) leggen bedrijven hun preventieve acties vast. Het globaal preventieplan (GPP) bevat de grote lijnen van het preventiebeleid voor een termijn van 5 jaar. In het kader van het dynamisch risicobeheersingssysteem dienen werkgevers deze twee plannen op te maken.

Het JAP geeft een gedetailleerd verslag van de preventiemaatregelen die in dat jaar moeten worden gerealiseerd. Het JAP beschrijft de specifieke uitwerking van de maatregelen uit de risicoanalyse die vooropgesteld werden in het GPP.

Concreet dient het minimum volgende zaken te bevatten:

1. De prioritaire doelstellingen in het kader van het preventiebeleid van het volgend dienstjaar;
2. De middelen en methoden om deze doelstellingen te bereiken;
3. De opdrachten, verplichtingen en middelen van alle betrokken personen;
4. De aanpassingen die aangebracht moeten worden aan het GPP:

  • gewijzigde omstandigheden;
  • de ongevallen en incidenten die zich in de onderneming of instelling hebben voorgedaan;
  • het jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk van het voorbije dienstjaar;
  • de adviezen van het CPBW tijdens het voorbije dienstjaar.

Het JAP moet ten laatste op 1 november worden voorgelegd aan het Comité Preventie en Bescherming op het Werk.

Bij afwezigheid van het Comité wordt deze respectievelijk vervangen door de syndicale afvaardiging of door de werknemers. Het JAP mag niet in uitvoering worden gebracht voordat het CPBW (syndicale afvaardiging of werknemers) zijn advies heeft verstrekt. 

 
Naar de website van FOD WASO
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

De risico's van chemische agentia's

Tijdens deze opleiding leert u risico’s inzake chemische agentia herkennen in uw bedrijf.

U leert deze risico’s te bepalen en te beoordelen en kan gepaste adviezen formuleren om de risico's te beperken. U leert eveneens kritisch nadenken over de welzijnswet en de codex over het welzijn op het werk en dit specifiek met betrekking tot chemische agentia.

Deze opleiding is dezelfde als module 7 uit de basisopleiding Preventieadviseur niveau 3.

Deze vorming vindt plaats op dinsdag 09/11/2021. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.
 
Naar de opleidingen