Nieuwsbrief - Update 1 april 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 2022-2027
  • Twee nieuwe tools om MSA op de werkplek adequaat aan te pakken
  • Napo in... Robots aan het werk
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 2022-2027

 

Pierre-Yves Dermagne, Minister van Werk, lanceerde vorige week een nationaal actieplan ter verbetering van het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk 2022-2027. Dit plan omschrijft de doelstellingen die in de komende jaren dienen bereikt te worden op het vlak van welzijn op het werk. 

Het besteedt aandacht aan de preventie van psychosociale risico’s en skelet- en spieraandoeningen en aan de preventie van de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke chemische agentia. Het benadrukt de noodzaak van een ‘vision zero’ aanpak van arbeidsongevallen. Het plan heeft ook oog voor kwetsbare groepen onder de werknemers en wil de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers bevorderen. Ook wijzigingen die zich voordoen in de arbeidsorganisatie, zoals bv. telewerk, worden in het plan opgenomen.

Bovendien wil dit actieplan alle actoren die in de onderneming actief zijn op het vlak van het beleid inzake welzijn op het werk ondersteunen en de werking van de preventiediensten en het sociaal overleg optimaliseren.

Tenslotte wordt er via het project ‘datamining van beroepsrisico’s voor duurzaam werk’ ingezet op het toegankelijker maken van de blootstellingsgegevens en wordt er ook gestreefd naar een kwalitatieve regelgeving en een goed werkende arbeidsinspectie.

Het plan heeft een evolutief karakter en zal jaarlijks besproken worden met de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. Op die manier kan het nationaal actieplan worden bijgestuurd, en kan er rekening worden gehouden met nieuwe uitdagingen en onvoorziene omstandigheden.

Bron: FOD WASO

 
Naar de website van FOD WASO
 
 

Twee nieuwe tools om MSA op de werkplek adequaat aan te pakken

 

De FOD Werkgelegenheid is verheugd om twee gratis en toegankelijke tools voor te stellen die de vele MSA-tools van de FOD aanvullen. Deze tools richten zich tot actoren op het werk die de eerste stappen willen zetten om een breed gedragen ergonomiebeleid en een participatieve preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA) in te voeren.

  • De Reflectiechecklist IPA - ergonomie en MSA. Deze tool is specifiek bedoeld voor de interne preventieadviseur (IPA) om te reflecteren over het bestaande preventiebeleid rond MSA in de organisatie, waarna hij – indien nodig – verdere acties kan adviseren. Acties kunnen bestaan uit concrete verbeteringen die de IPA kan voorstellen of uit het vragen van advies aan en/of ondersteuning van de preventieadviseur ergonomie (intern of extern). De tool verwijst de IPA eveneens door naar andere nuttige bronnen en informatie. 
  • De Knipperlichtentool Ergonomie en de preventie van MSA. Deze tool is beschikbaar in Excel-formaat en bevat verschillende indicatoren/knipperlichten om na te denken over het ergonomiebeleid, de preventie van MSA, de stand van zaken, het beschikbare cijfermateriaal en de prioriteiten die kunnen worden gesteld. Deze knipperlichten worden idealiter ingevuld door een stuurgroep waarin alle actoren zitten die betrokken zijn bij dit preventiebeleid: vertegenwoordigers van de werknemers, de interne preventieadviseur (IPA), een verantwoordelijke van de aankoopdienst, facilitaire dienst, HR-dienst, hiërarchische lijn, de preventieadviseur ergonomie (intern/extern), de preventieadviseur-arbeidsarts,…
Bron: FOD WASO
 
Naar de website van FOD WASO
 
 

Napo in... Robots aan het werk

 

Napo, een grappig tekenfilmfiguurtje dat symbool staat voor een werknemer uit om het even welke industrie of sector, wil de veiligheid en gezondheid op het werk bevorderen door middel van korte filmpjes. Door de woordloze taal zijn ze voor iedereen begrijpbaar en dus uiterst bruikbaar in elke onderneming.

Dit nieuw filmpje geeft een inleiding tot de veiligheid van robotica op de werkplek, en beschrijft enkele van de opkomende robotica-technologieën, de soorten ongevallen die met robotica in verband worden gebracht, de belangrijkste gevaren en hoe deze kunnen worden beheerst.

Productiemedewerkers lopen het grootste risico, gevolgd door onderhoudsmedewerkers. Onvoldoende ontwerp van de werkplek en menselijke fouten veroorzaken de meeste ongevallen.

De vooruitgang op het gebied van automatiseringstechnologieën, waaronder vaste robots, cobots en mobiele robots en ook exoskeletten, kan de arbeidsomstandigheden verbeteren, maar ook risico's op de werkplek introduceren.

Bron: napofilm.net

 
Naar Napo's website
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Organisatie van evacuatieoefeningen, evacuatietechnieken en -evaluatie

Deze workshop geeft u een leidraad om de noodzakelijke maatregelen te bepalen om uw medewerkers, en andere aanwezige personen op de werkvloer, in optimale omstandigheden te evacueren naar een veilige plaats.

Deze workshop richt zich tot iedereen die zich bezig houdt met de organisatie van evacuatieoefeningen. U leert hoe u de meest geschikte wegen uitstippelt en hoe u ze in de praktijk kan uittesten. 

U kan deze workshop op 25/04/2022 volgen in Gent. In het najaar organiseren wij deze in Antwerpen.

Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen