Nieuwsbrief - Update 29 april 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • 5 mei: Internationale Dag van de Handhygiëne
  • Nieuwe OiRA-tool voor de sierteelt
  • Meer beweging tijdens het (zittend) werk en daarbuiten
  • Opleiding in de kijker: Workshop 'Wat te doen bij een arbeidsongeval?'
 
 
5 mei: Internationale Dag van de Handhygiëne
 

5 mei: Internationale Dag van de Handhygiëne

 

Donderdag 5 mei is het Internationale Dag van de Handhygiëne. Op deze dag wordt er elk jaar extra aandacht geschonken aan het belang van handen wassen en andere goede praktijken omtrent handhygiëne.

Een goede handhygiëne is altijd al belangrijk geweest omdat dit zorgt voor een kleinere overdracht van virussen en bacteriën. De handen reinigen met water en zeep blijft ook één van de essentiële pijlers om het COVID-19-virus in te dijken. Water en zeep geniet de absolute voorkeur maar indien niet voorradig kan u ook gebruik maken van alcoholgel. Vergeet ook niet dat de handen nadien goed drogen even belangrijk is. Gebruik hiervoor papieren handdoeken.

Om een goede handhygiëne in uw onderneming te bevorderen kan u de affiche 'Correcte handhygiëne' ophangen op plaatsen waar de handen kunnen worden gewassen. Deze affiche bevat een overzichtelijk stappenplan om op een correcte manier de handen te wassen.

 
 
Nieuwe OiRA-tool voor de sierteelt
 

Nieuwe OiRA-tool voor de sierteelt

 

Een nieuwe tool voor een online interactieve risicoanalyse (OiRA) geeft KMO’s in de sierteeltsector de mogelijkheid om de risico’s inzake welzijn op het werk (onder ander op het vlak van veiligheid en gezondheid) te beoordelen.

OiRA Sierteelt werd ontwikkeld voor en door de sector. Tijdens de ontwikkelingsfase werden de mogelijke risico’s in de sierteeltsector onder de loep genomen en werd benadrukt dat bedrijven werkzaam in de sector zich meer bewust moeten worden van de risico’s waarmee zijzelf en hun personeel geconfronteerd worden.

De tool is aangepast aan de specifieke risico’s verbonden aan de activiteiten van de sector, zoals specifieke werkzaamheden bij verschillende weersomstandigheden, werken op hoogte, werken langs water, machines en gevaarlijke producten en zeker ook ergonomie.

Naast het identificeren van de risico’s worden ook oplossingen aangereikt om deze risico’s te beheersen. Zo draagt de tool bij tot betere en veiligere werkcondities in de sector, wat op zich weer leidt tot gezonde en gemotiveerde werknemers.

De tool is gratis online beschikbaar na registratie.


Bron: Beswic

 
Meer informatie
 
 

Meer beweging tijdens het (zittend) werk en daarbuiten

 

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) zijn gelinkt aan o.a. zittend werk. Ze kunnen zorgen voor lage rugpijn of nekpijn en schouderklachten, maar ook voor de ontwikkeling van andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde types kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.

Niet alleen kantoormedewerkers maar ook kassiers, fabrieksarbeiders aan de band, chauffeurs en mensen die in een callcenter werken zijn vatbaar voor gezondheidsproblemen als gevolg van een zittend beroep. Algemeen wordt aangeraden om na elke 30 minuten zitten een micropauze van enkele minuten in te bouwen. Dat kan u bijvoorbeeld doen door even recht te staan, rond te wandelen of enkele kleine strekoefeningen uit te voeren:

  • Haal de schouders op en laat ze een paar keer afwisselend langzaam naar voor en naar achteren rollen.
  • Haak uw handen in elkaar achter de rugsteun van uw stoel en strek de schouders naar achteren toe.
  • Het is ook belangrijk om de nek uit te rekken. Plaats hiervoor de kin op het borstbeen en draai het hoofd voorzichtig naar links en rechts.
  • Leun achterover in uw stoel en duw uzelf met bovenarmen omhoog om de borst en schouders uit te rekken.
  • Rek de heupspieren uit door één knie richting de grond te richten en de heupen naar voren te duwen.
  • Wieg het bekken heen en weer om het zwaartepunt van uw lichaam te verplaatsen, nu eens naar links, dan weer naar rechts.
  • Zorg ervoor dat u ook de spieren in de benen uitrekt. Hef de dijen op en laat ze langzaam terug zakken.
  • Vergeet ook de voeten niet: rol met de enkels, wijs met de voeten en buig ze vervolgens.
  • Oefen tenslotte de spieren rond uw longen door regelmatig diep in- en uit te ademen.

Ook de werkgever kan zijn steentje bijdragen door een cultuur van gezonde ergonomie tot stand te brengen, waarin werknemers van hun musculoskeletale gezondheid een prioriteit maken. Dit kan bijvoorbeeld door ergonomisch meubilair te voorzien, wat dynamische houdingen vergemakkelijkt en aanmoedigt. Een goede zit- en/of stahouding is van essentieel belang om klachten te voorkomen. Op deze affiches van het Vlaams Instituut Gezond Leven kan u terugvinden wat u daaronder mag verstaan en hoe u deze kan toepassen. Daarnaast moeten werknemers ook tijd en ruimte krijgen om regelmatig strekoefeningen te doen of beweegpauzes te houden. Het strategisch plaatsen van bijvoorbeeld printers en koffiemachines kan helpen om regelmatig even de benen te strekken.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft ook een duidelijke en heldere affiche gemaakt waarop u tips en tricks kan terugvinden over hoe u met kleine ingrepen niet alleen meer beweging op het werk maar gewoon in het algemeen meer beweging aan uw leven kan toevoegen.

Bron: Beswic & Vlaams Instituut Gezond Leven

 
Naar de website van Beswic
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Wat te doen bij een arbeidsongeval?

Er heeft zich iemand gekwetst tijdens zijn werk... Wat nu?
Deze workshop is voor iedereen die instaat voor de aangifte van arbeidsongevallen.

U leert er wat u moet doen: welke documenten en termijnen belangrijk zijn, het belang van een goede omschrijving van het ongeval en wie op de hoogte dient gebracht te worden. U stapt buiten met een concreet stappenplan.

U kan deze workshop in Gent volgen op 20/05/2022. In het najaar organiseren wij deze nogmaals in Antwerpen.

Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen