Nieuwsbrief - Update 3 juni 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Werken in zonnewarmte
  • Checklist bouwplaatsmachines
  • Een label of award Sportbedrijf voor uw onderneming
  • Opleiding in de kijker: workshop 'Stemhygiëne'
 
 
Werken in zonnewarmte
 

Werken in zonnewarmte

 

De lente is volop in het land en de zomer staat stilaan ook alweer voor de deur. Zonnige dagen met hoge temperaturen en veel ozon in de lucht zijn dan geen uitzondering. Maar hoe gaat u daar als werkgever het beste mee om? En wat kan u doen om het uw werknemers zo aangenaam mogelijk te maken tijdens het uitvoeren van hun werk?

Ondanks het feit dat iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke conditie, last kan hebben van thermische belasting, volstaat het uiteraard niet dat werknemers zeggen dat ze te warm hebben vooraleer ze het werk mogen stoppen. Er zijn een aantal wettelijke maximumtemperaturen die moeten overschreden worden vooraleer er maatregelen moeten worden genomen. Het meten van die temperaturen dient te gebeuren aan de hand van een nattebolthermometer en die bepaalt de Wet Bulb Globe Temperature (WBGT)-index. Deze waarden zijn vaak lager dan die bij een gewone in Celsius gemeten temperatuur, tenzij de vochtigheidsgraad 100% is.

Of er al dan niet maatregelen dienen getroffen te worden is afhankelijk van het soort werk en van de overschrijding van de drempelwaarde van de WBGT-index.

Fysieke werkbelasting

Maximale WBGT-index

Licht of zeer licht

29

Halfzwaar

26

Zwaar

22

Zeer zwaar

18

Maar hoe moet u die fysieke werkbelasting nu interpreteren? Bij licht fysieke arbeid gaat het bijvoorbeeld om secretariaatswerk of het besturen van een wagen. Onder middelmatig zware fysieke arbeid verstaan we bv. timmerwerk of een tractor besturen. Spreken we over zware fysieke arbeid dan hebben we het o.a. over spitten, met de hand zagen, schaven of kruiwagens duwen of trekken. Zeer zware fysieke arbeid, tot slot, omhelst o.a. zwaar spitten en graven en het zeer frequent beklimmen van trappen en ladders.

Welke maatregelen kan u, in het belang van uw werknemers, nemen bij werken in warmte?

  • Technische maatregelen die inspelen op de temperatuur, luchtvochtigheid of luchtstroomsnelheid (kunstmatige verluchting);
  • Alternatieve werkmethodes die de duur en intensiteit van de blootstelling beperken;
  • Aanpassing van de werkroosters of de arbeidsorganisatie door bijvoorbeeld de arbeidstaken en activiteiten met hitteblootstelling in de frissere periodes van de dag te leggen;
  • Aanbieden van beschermingskledij en collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen (rolluiken, gordijnen, schaduwplekken, zonnebrandcrème, pet,…);
  • Verfrissende dranken (bij voorkeur geen gesuikerde of koolzuurhoudende dranken) ter beschikking stellen. Water van 10 à 15° is ideaal;
  • Frequentie en duur van rustpauzes verhogen;

Sommige werkgevers verrassen hun werknemers ook eens met een ijsje ter verfrissing. Een gebaar dat zeker geapprecieerd zal worden.

Meer informatie kan u vinden op de website van werk.belgie. Meer praktische tips & tricks kan u vinden op de website warmedagen.be van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

 
 
 

Checklist bouwplaatsmachines

 

Het aankopen en het huren van bouwplaatsmachines vertegenwoordigen een substantiële investering voor een bedrijf. Het is dan ook belangrijk dat deze machines efficiënt en veilig gebruikt worden. De checklist voor het gebruik van een bouwplaatsmachine die Constructiv ontwikkelde heeft als doel te zorgen dat grondverzetmachines en heftoestellen veilig gebruikt kunnen worden en dat een opvolging hiervan mogelijk is. De checklist bevat de belangrijkste controlepunten bij het gebruik van een bouwplaatsmachine. De volgende personen kunnen hem gebruiken als dagelijkse werkfiche: regelmatige of occasionele gebruikers van de machine (ruwbouw, afwerking, ...); verantwoordelijken van het machinepark; onderhoudsdiensten; verhuurfirma's; opleidingscentra met bouwplaatsmachines en afdelingen bouwplaatsmachinisten in het onderwijs; interne diensten voor preventie en bescherming op het werk. De checklist is niet limitatief en kan aangepast worden in functie van uw behoeften, zowel wat het gebruik als de opvolging betreft.

U kan de checklist in verschillende formaten downloaden op de website van Constructiv.

Bron: Constructiv

 
Meer informatie
 
Een label of award Sportbedrijf voor uw onderneming
 

Een label of award Sportbedrijf voor uw onderneming

 

Investeert uw onderneming in de gezondheid van werknemers door hen voldoende te laten sporten en bewegen? Dan kan u het label Sportbedrijf verdienen. Tevens kan u samen met uw medewerkers nog meedingen naar de award en de eer om uw bedrijf 'Sportbedrijf van het jaar' te mogen noemen.

Daarenboven krijgt - op regelmatige basis - een bedrijf dat het label Sportbedrijf haalde, een bezoekje van de Sportinnovatiemobiel cadeau. Dat bedrijf mag zich verwachten aan een sportieve voor- of namiddag boordevol fun en beweegplezier voor zijn werknemers.

Interesse? U kan deze erkenning het hele jaar door aanvragen en ze blijft 2 jaar geldig. Nadien kan u een nieuwe aanvragen.

Inschrijven? Dat kan hierPromotiematerialen zijn gratis te bestellen op de website van Sport Vlaanderen.

Bron: sport.vlaanderen

 
Meer informatie
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Stemhygiëne'

Sommige beroepen eisen veel van onze stem. Stemproblemen zorgen voor vermoeidheid, keelpijn en hierdoor gaat men de stem nog meer belasten. Deze workshop richt zich tot iedereen met een stembelastend beroep.

In de workshop gaan we na wat de oorzaken van stemproblemen kunnen zijn en wat we eraan kunnen doen. Deze workshop is een combinatie van theorie rond de stem, samen met praktische oefeningen en tips om stemproblemen te voorkomen.

U kan deze workshop in Gent volgen op 22/09/2022. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen