Nieuwsbrief - Update 1 juli 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Jobstudenten aan de slag
  • Constructiv houdt het UVeilig!
  • UHasselt zoekt mensen met én zonder tinnitus voor grootschalig onderzoek
  • Opleiding in de kijker: Een positieve geest in een gezond lichaam
  • Nieuwsbrief in de zomermaanden
 
 
 

Jobstudenten aan de slag

 

Juli, augustus en september. Traditiegetrouw dé maanden waarin heel wat jongeren een centje bijverdienen als jobstudent.

Op de site van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg kan u heel wat informatie terugvinden rond de bijzondere werknemerscategorie 'Jongeren op het werk' waar ook jobstudenten toe behoren. 

Op de site www.ikbenjobstudent.be vindt u dan weer heel wat praktische informatie en tips & tricks die u bijvoorbeeld bij het onthaal van de jobstudent kan gebruiken. Er wordt rekening gehouden met de verschillende sectoren waarin jobstudenten aan de slag gaan, zoals horeca, bouw, administratie,...


Bron: FOD WASO & ikbenjobstudent.be (Preventie en Interim)

 
 
Constructiv houdt het UVeilig!
 

Constructiv houdt het UVeilig!

 

Met het thema 'Hou het UVeilig!' wil Constructiv graag de aandacht vestigen op het gevaar van UV-straling bij iedereen die buiten werkt. Blootstellingsproblemen manifesteren zich pas na verloop van 10 tot 15 jaar. Het is dus belangrijk zich nú voldoende te beschermen. Niet alleen op dagen waarop de zon uitbundig schijnt maar ook op bewolkte en/of regenachtige dagen. Er wordt dan vaak onterecht gedacht dat de zon weinig of geen invloed heeft op onbeschermde/blootgestelde huid.

Constructiv zal regelmatig via allerlei kanalen blijven communiceren over de risico's van blootstelling aan UV-straling. Zo kan u onder andere al onderstaande documenten terugvinden op de website van Constructiv:

Nóg meer informatie, tips, weetjes, een brochure én een handige toolkit voor organisaties over de uv-index kan u vinden op de website uvindex.be van de Stichting tegen Kanker.


Bron: Constructiv & uvindex.be

 
Meer informatie
 
 

UHasselt zoekt mensen met én zonder tinnitus voor grootschalig onderzoek

 

Tinnitus of oorsuizen. U heeft er vast al van gehoord of u heeft er misschien zelf wel last van. Het is het waarnemen van geluiden in het oor of hoofd terwijl er geen externe geluidsbron is. Dat kan bijvoorbeeld fluiten, piepen, brommen, ruisen, kraken en zoemen zijn.

De Universiteit Hasselt is op zoek naar mensen met én zonder tinnitus voor een grootschalig onderzoek. Dit medisch-wetenschappelijk onderzoek heeft als doel het effect van verschillende levensstijlfactoren op het ontstaan van tinnitus (oorsuizen) te onderzoeken. Daarnaast willen ze ook nagaan of dezelfde levensstijlfactoren een invloed hebben op de ernst van reeds aanwezig tinnitusklachten.

De universiteit zal de deelnemers aan het onderzoek 3 jaar opvolgen. Tijdens die periode wordt aan de deelnemers gevraagd 2x per jaar een vragenlijst in te vullen. Ze moeten daarin onder andere het gemiddeld aantal stappen en beweegminuten in de afgelopen week noteren.

Voor meer informatie en deelnemen aan de studie kan u hier terecht.


Bron: UHasselt & UZ Gent

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Een positieve geest in een gezond lichaam

Een gezonde werknemer kan beter omgaan met stress en presteert beter. Dat is mooi meegenomen voor elk bedrijf, toch? De privésfeer speelt een rol in dit geheel maar dit wil niet zeggen dat u de struikelblokken op het werk niet kan aanpakken. Hoe kan u meer bewegen wanneer u acht uur aan een bureau zit? Hoe kan u gezond eten terwijl u veel op de baan bent? Of hoe kan u zorgen voor een goede nachtrust tussen vroege en late shiften door? 

Deze opleiding richt zich zowel tot de hiërarchische lijn, HR en preventieadviseurs om het gezonde voorbeeld te geven en om gezondheid bij hun medewerkers te stimuleren, als tot individuele werknemers die de zorg voor hun gezondheid in eigen hand willen nemen.

De opleiding ‘Positieve geest in een gezond lichaam omvat vier thema’s: gezonde voeding, beweging, positief denken en werken en slaaphygiëne. We brengen de wetenschappelijke achtergrond in kaart en geven een heleboel tips en adviezen, aangepast volgens de arbeid van de individuele deelnemers.

U kan deze opleiding in Antwerpen volgen op 06/10/2022. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.


 
 
Nieuwsbrief in de zomermaanden
 

Nieuwsbrief in de zomermaanden

 

In de zomermaanden gaat ook de redactie van de nieuwsbrief met vakantie. Vanaf september zijn wij er terug. Mediwet blijft vanzelfsprekend telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen.