Nieuwsbrief - Update 23 september 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Jaarlijkse 10-10-10-campagne van de VerV
  • #samen veerKRACHTig
  • Embuild: nieuwe benaming van Confederatie Bouw
  • Opleiding in de kijker: Een positieve geest in een gezond lichaam
 
 
Jaarlijkse 10-10-10-campagne van de VerV
 

Jaarlijkse 10-10-10-campagne van de VerV

 

Sta op 10 oktober om 10 uur, 10 minuten recht! Met deze oproep willen de Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV) en het Vlaams Instituut Gezond Leven iedereen met een zittend beroep vragen om te "wisselwerken". Dat betekent: het zitten 10 minuten onderbreken, en in plaats daarvan rechtstaan of bewegen. Dat is gezond, goed voor de concentratie én het energiepeil.

Uitstekend initiatief dus maar wil u -naast een betere gezondheid- graag ook nog iets winnen? Neem dan een foto van hoe u wisselwerkt op 10 oktober en deel die op sociale media met #wisselwerken. Wie weet wint ú dan misschien wel een bureauverhoger.


Bron: VerV

 
Meer informatie
 
#samen veerKRACHTig
 

#samen veerKRACHTig

 

Elk jaar, tussen 1 en 10 oktober, zet het Vlaams Instituut Gezond Leven, samen met de Vlaamse Logo’s en Te Gek!? het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Ze maken, elk vanuit hun eigen invalshoek, werk van ‘goed in het vel zitten’ en willen ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar maken.

Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. Iedereen heeft sterktes en -kleine en grote- krachten waar enige trots zeker op zijn plaats is. Alleen… soms is het moeilijk om ze te zien of lijken ze vanzelfsprekend. Onder het motto ‘samen veerKRACHTig’ worden mensen uitgenodigd om hun kracht te ontdekken én ze in te zetten om anderen te helpen.

Over heel Vlaanderen worden allerlei activiteiten georganiseerd: workshops, meditatie, fototentoonstellingen, fuiven, theatervoorstellingen, danstherapie,… Ze proberen onze mentale gezondheid op allerlei manieren te stimuleren. Bovendien kan iedereen ook zélf een actie organiseren waarbij mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker worden gezet. Die acties kunnen zich richten tot werknemers, bezoekers, inwoners, leerlingen, studenten, buurtbewoners,…

Tijdens de 10-daagse tellen we trouwens ook af naar 10 oktober. Dan is het de ‘World Mental Health Day’, de internationale dag van de geestelijke gezondheid. Die dag wil bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.

Uiteraard vindt u de mentale gezondheid van uw medewerkers ook belangrijk. Maar u vraagt zich af wat u binnen uw onderneming nog meer kan doen om de mentale gezondheid van uw werknemers te bevorderen of op peil te houden? U bent op zoek naar handvaten om een issue op een doordachte manier aan te pakken? Of misschien wenst u wat meer informatie over een bepaald psychosociaal thema waarrond u wil werken in uw organisatie? Mediwet heeft heel wat medewerkers in huis die over de nodige specifieke knowhow beschikken om u hierbij met raad en daad bij te staan. Neem gerust contact op met ons via psychosoc@mediwet.be.


Bron: samenveerkrachtig.be & gezondleven.be

 
Meer informatie
 
 

Embuild: nieuwe benaming van Confederatie Bouw

 

Sedert 1 september 2022 gaat de Confederatie Bouw verder onder de naam Embuild – The Belgian Construction Association. De ‘Em’ staat daarbij voor ‘Empower’ en ‘Embrace’: versterken en ondersteunen met andere woorden. De naam dekt, volgens de organisatie, nu beter de lading van de steeds veranderende, innovatieve en duurzame bouwwereld.

Embuild krijgt ook een aangepast logo in de vorm van een baksteen vol punten. De baksteen is hét alom bekende symbool voor de bouw, denk maar aan de fameuze ‘baksteen in de maag’ van de Belgen. De punten weerspiegelen de vele nieuwe technologieën en technieken binnen de bouw, de digitalisering die ook in de bouw overal doorbreekt en tenslotte ook de grote verscheidenheid aan bedrijven en mensen in deze sector.

‘Progress. Together.’ Dat is de nieuwe tagline van de koepelorganisatie. De bouwsector evolueert immers razendsnel en het is bovendien dé sector bij uitstek waar samengewerkt wordt om een project te realiseren.


Bron: Embuild

 
Naar de site van Embuild
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Een positieve geest in een gezond lichaam

Een gezonde werknemer kan beter omgaan met stress en presteert beter. Dat is mooi meegenomen voor elk bedrijf, toch? De privésfeer speelt een rol in dit geheel maar dit wil niet zeggen dat u de struikelblokken op het werk niet kan aanpakken. Hoe kan u meer bewegen wanneer u acht uur aan een bureau zit? Hoe kan u gezond eten terwijl u veel op de baan bent? Of hoe kan u zorgen voor een goede nachtrust tussen vroege en late shiften door? 

Deze opleiding richt zich zowel tot de hiërarchische lijn, HR en preventieadviseurs om het gezonde voorbeeld te geven en om gezondheid bij hun medewerkers te stimuleren, als tot individuele werknemers die de zorg voor hun gezondheid in eigen hand willen nemen.

De opleiding ‘Positieve geest in een gezond lichaam omvat vier thema’s: gezonde voeding, beweging, positief denken en werken en slaaphygiëne. We brengen de wetenschappelijke achtergrond in kaart en geven een heleboel tips en adviezen, aangepast volgens de arbeid van de individuele deelnemers.

U kan deze opleiding in Antwerpen volgen op 06/10/2022. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen