Nieuwsbrief - Update 26 mei 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Nieuwe campagnewebsite 'Veilig en gezond werken in het digitale tijdperk'
  • 8 juni: Dag van het Werkplezier
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Nieuwe campagnewebsite 'Veilig en gezond werken in het digitale tijdperk'

Nieuwe campagnewebsite 'Veilig en gezond werken in het digitale tijdperk'
 

In onze nieuwsbrief van 23 december 2022 vermeldden wij al dat het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) voor de periode 2023-2025 een nieuwe campagne op stapel heeft staan met de titel 'Veilig en gezond werken in het digitale tijdperk'. Daarbij wordt gestreefd naar een groter bewustzijn van de impact van nieuwe digitale technologieën op het werk en de werkplek, alsook van de uitdagingen en kansen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) die daarmee gepaard gaan. De campagne doet tevens dienst als platform voor de uitwisseling van goede praktijken.

Hoewel de nieuwe campagne eigenlijk maar officieel van start gaat in oktober 2023, is de nieuwe website rond dit thema ondertussen al gelanceerd. U vindt er heel wat informatie rond de campagne terug. U leest er ook meer rond de risico's en voordelen van digitalisering op het werk en hoe de veiligheid en gezondheid van de werknemers kunnen worden gewaarborgd. Bezoek de website regelmatig, er worden voortdurend nieuwe functionaliteiten en tools aan toegevoegd.

Bron: osha.europa.eu

 
Naar de campagnewebsite
 
8 juni: Dag van het Werkplezier
 

8 juni: Dag van het Werkplezier

 

In 2022 werd 8 juni door de overheid in België uitgeroepen tot de Dag van het Werkplezier. Voortaan vieren we deze dag jaarlijks. De overheid wil op die manier meer aandacht vragen voor het belang van zich goed voelen op het werk. Het is essentieel om voldoende oog te hebben voor de positieve aspecten van een job. Dat draagt bij aan een goede sfeer en zorgt voor werkplezier en positieve energie. Werkgevers en leidinggevenden moeten meer belangstelling tonen voor mentaal welzijn op het werk. Ze moeten er structureel op inzetten en nog meer initiatieven nemen om werkgerelateerde psychosociale risico's te voorkomen.

Meer informatie en ideeën om het welzijnsbeleid in uw organisatie te verbeteren kan u terugvinden op de website 'Voel je goed op het werk'. Werkgevers én werknemers kunnen ook terecht op de website 'Ik voel me goed op het werk'.

Bron: Beswic & ikvoelmegoedophetwerk.be & Voeljegoedophetwerk.be 

 
Naar de website 'Voel je goed op het werk'
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Basisopleiding Preventieadviseur niveau III

In de codex over het welzijn op het werk wordt gesteld dat alle preventieadviseurs minstens moeten beschikken over voldoende basiskennis met betrekking tot het welzijn op het werk.

Tijdens deze basisopleiding verwerft u een grondig basiskennis over volgende
onderwerpen:

• Welzijnswetgeving, organisatorische structuren;
• DRBS, risicoanalyse, Mediprev, toelichting examen;
• Gezondheidstoezicht, onthaal, bijzondere werknemerscategorieën, Eerste Hulp, biologische agentia, asbest;
• Arbeidsongevallen, CBM en PBM;
• Arbeidsmiddelen en -plaatsen, intern transport, veilig werken op hoogte;
• Chemische agentia;
• Omgevingsfactoren: geluid, trillingen, verlichting en klimaat;
• Elektriciteit, brandpreventie en brandbeveiliging;
• Psychosociale aspecten;
• Ergonomie.

U kan deze opleiding dit jaar nog volgen in Antwerpen met start op 19/09/2023. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen