Nieuwsbrief - Update 23 juni 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aanpassing KB tijdelijke en mobiele bouwplaatsen
  • Draag bij aan #samenveerkrachtig
  • Onze opleidingen in de kijker
 
 
 

Aanpassing KB tijdelijke en mobiele bouwplaatsen

 

Op 15 april 2023 trad een wetgeving in werking rond de basisveiligheidsopleiding met betrekking tot tijdelijke of mobiele bouwplaatsen en tot verbetering van de communicatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

Basisopleiding veiligheid verplicht

De basisveiligheidsopleiding is van toepassing op alle personen die werken uitvoeren op de tijdelijke of mobiele bouwplaats en geldt dus niet alleen voor de werknemers, maar ook voor de werkgevers of zelfstandigen die een beroepsactiviteit uitoefenen of er werken uitvoeren.

De bedoeling van deze opleiding is om alle personen die werken uitvoeren op een tijdelijke of mobiele bouwplaats bewust te maken van de risico’s die aanwezig kunnen zijn en de kennis en vaardigheden te verbeteren die nodig zijn om veilig te kunnen werken.

De regels zijn onmiddellijk van toepassing voor personen die nog nooit op een tijdelijke of mobiele bouwplaats hebben gewerkt. Voor de anderen is er een overgangstermijn van 1 jaar (tot 15 april 2024). Voor sommige personen zal een uitzondering gemaakt kunnen worden indien:

  • ze beschikken over een attest waaruit blijkt dat zij de kennis bedoeld in de basisveiligheidsopleiding hebben verworven door het volgen van een andere opleiding (het kan hier bijvoorbeeld gaan om het VCA-attest);
  • zij kunnen aantonen dat zij in de afgelopen 10 jaar tenminste 5 jaar ervaring hebben verworven door het uitvoeren van werkzaamheden op een tijdelijke of mobiele bouwplaats.

Zelfstandigen en de werkgevers die zelf een beroepsactiviteit uitoefenen op de bouwplaats kunnen eveneens een beroep doen op dit vermoeden.

Meer informatie over de basisveiligheidsopleiding is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid.

Regels voor verbetering van de communicatie

Een tweede deel van het KB wil de communicatie op de bouwplaats verbeteren. Daartoe moet het veiligheids- en gezondheidsplan een aantal regels bevatten met betrekking tot de verbale en non-verbale communicatie op de bouwplaats. Deze regels hebben betrekking op:

  • het verspreiden van informatie, instructies en bevelen aan de personen die werken op de bouwplaats, zodat zij deze te allen tijde begrijpen en daadwerkelijk kunnen toepassen;
  • de mogelijkheid voor deze personen om zich door middel van geschikte communicatiemiddelen verstaanbaar te maken;
  • het vastleggen van praktische afspraken over de communicatie en verstaanbaarheid wanneer deze personen zich in een meertalige omgeving bevinden.

Bron: werk.belgie.be

 
Meer informatie
 
Draag bij aan #samenveerkrachtig
 

Draag bij aan #samenveerkrachtig

 

Elk jaar tussen 1 en 10 oktober is er de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Onder het motto #samenveerkrachtig organiseerden vorig jaar heel wat ondernemingen allerlei actie(s) om mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Ook dit jaar staat in het teken van ‘kracht’: iedereen wordt opnieuw uitgenodigd om positief naar zichzelf te kijken, de eigen krachten te ontdekken en elkaar te versterken. Wil u dit jaar in uw én samen mét uw onderneming het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker zetten? Laat u inspireren door de verhalen van de vorige deelnemers en blader door de gids met ideeën om zelf een actie op poten te zetten. PS. Vergeet ook zeker uw gratis spiegelsticker niet aan te vragen!

 
Inspiratie en meer informatie
 
Onze opleidingen in de kijker
 

Onze opleidingen in de kijker

 

Mediwet organiseert het hele jaar door allerlei interessante opleidingen, bijscholingen en intervisies. Ook in het komende najaar staan er heel wat op stapel. Heeft u nood aan een basisopleiding eerste hulp, preventieadviseur niveau III of vertrouwenspersonen? Of heeft u meer interesse in een workshop psychosociale risicoanalyse, wat te doen bij een arbeidsongeval of het opmaken van een jaaractieplan en globaal preventieplan? Voor deze en vele andere opleidingen bent u bij Mediwet aan het juiste adres. Klik hier en ontdek wat wij u allemaal te bieden hebben.

 
Naar onze opleidingen