Nieuwsbrief - Update 8 september 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Werkbaar wint
  • Afsluiten ondernemings-cao mogelijk over onderhoud werkkledij
  • Reminder! Opleiding verplicht voor beroepsmatige gebruikers van di-isocyanaten
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Werkbaar wint

 

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) lanceerde de campagne 'Werkbaar Wint'. Met deze campagne wil de SERV in samenwerking met de sectoren werkgevers ondersteunen in het aanbieden van werkbare, duurzame loopbanen, met als doel zoveel mogelijk medewerkers actief te houden en ziekteverzuim te verlagen.

Soms wandelen medewerkers door hun job, soms lopen ze, en soms is het nodig om een sprintje te trekken. Maar voortdurend sprinten is niet vol te houden. De balans tussen de drie tempo’s bewaren is niet alleen belangrijk voor de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, het zorgt er ook voor dat ze langer aan boord blijven. Met de juiste organisatie en inspanningen houdt u medewerkers gemotiveerd, zorgt u voor een goede werk-privébalans en voldoende rust in de job, en biedt u aan iedereen leerkansen. Meer werkbaar werk staat bovendien ook gelijk aan minder ziekteverzuim.

Op de site worden 4 thema's aangesneden: Werken met goesting, leidinggeven met klasse, leren om te groeien en goed organiseren. Over elk van deze onderwerpen ontdekt u er feiten, praktische tips en toolboxen. U kan onmiddellijk starten met de aan-de-slagfiches en direct-op-wegvideo's.

Bron: serv.be

 
Naar de campagnewebsite
 
Mogelijkheid afsluiten ondernemings-cao over onderhoud werkkledij
 

Mogelijkheid afsluiten ondernemings-cao over onderhoud werkkledij

 

Een werkgever moet gratis werkkledij ter beschikking stellen indien de aard van de activiteiten bevuilend is en instaan voor de reiniging, de herstelling en het onderhoud ervan. Met een sectorale cao kan hiervan afgeweken worden zodat bijvoorbeeld de werknemer zelf instaat voor de reiniging, indien dit geen gezondheidsrisico inhoudt voor de gezondheid van de werknemer en zijn directe omgeving. 

Deze basisregels blijven bestaan maar sedert begin augustus kan de werkgever ook een ondernemings-cao sluiten waarin voorzien is dat de werknemers zelf instaan voor de reiniging, de herstelling en het onderhoud van hun werkkledij. Deze ondernemings-cao kan ook nadere regels bepalen over de aard van de werkkledij en de frequentie voor de hernieuwing ervan.

Om een dergelijke ondernemings-cao af te sluiten moeten volgende voorwaarden zijn vervuld:

  • uit de resultaten van de risicoanalyse blijkt dat de stoffen waaraan de werknemer tijdens het werk wordt blootgesteld en die ook aanwezig kunnen zijn op de werkkledij van deze werknemer, geen risico kunnen vormen voor de werknemer, andere personen of het milieu, indien de werknemer deze werkkledij mee naar huis neemt;
  • de bevoegde preventieadviseur en het Comité geven een voorafgaand advies over de toelating voor de werknemer om zelf in te staan voor de reiniging, de herstelling of het onderhoud van de werkkledij;
  • de werknemers hebben de nodige instructies ontvangen om de reiniging, de herstelling en het onderhoud van de werkkledij adequaat te verrichten.

Het blijft uiteraard ook mogelijk voor een sector om een eigen cao af te sluiten, bijvoorbeeld om bepaalde minimumvoorwaarden vast te leggen. Reeds afgesloten sector-cao’s blijven ook van kracht.

Bron: KB van 11 juni 2023 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk, wat de gebruiksvoorwaarden vande werkkledij betreft, BS 5/7/2023, p. 58814.

 
 
 

Reminder! Opleiding verplicht voor beroepsmatige gebruikers van di-isocyanaten

 

Di-isocyanaten zijn sensibiliserende stoffen, i.e. stoffen die een overgevoeligheid kunnen veroorzaken via het afweersysteem. Blootstelling kan optreden door inademing van damp of nevel, door inname van stofdeeltjes of via contact met de huid. Gezondheidseffecten zoals irritatie van de huid, ogen en luchtwegen zijn mogelijk. Personen die reeds een allergie ontwikkelden, kunnen zelfs bij een zeer geringe blootstelling een hevige reactie vertonen. Langdurig contact met isocyanaten kan leiden tot astma en/of eczeem.

Di-isocyanaten worden veelvuldig gebruikt in lijmen en coatings, evenals voor het maken van PUR (polyurethaan). Als di-isocyanaten correct worden gebruikt, zullen ze uitreageren en verdwijnen. Daarom is het belangrijk om een juiste mengverhouding te respecteren.

Sedert 24 augustus 2023 moet iedere werknemer die met producten werkt die meer dan 0,1% di-isocyanaten bevatten, een speciale opleiding hebben gevolgd. Deze restrictie werd opgesteld in de Europese wetgeving REACH rond ‘veilig omgaan met chemicaliën’ en geldt voor de hele EU. De opleiding moet gegeven worden door een deskundige en elke vijf jaar vernieuwd worden. Onder bepaalde voorwaarden kan de opleiding ook als e-learning gevolgd worden.

ISOPA en ALIPA, verenigingen van Europese producenten van (di-)isocyanaten en polyolen, hebben de website safeusediisocyanates.eu ontwikkeld, waar beroepsmatige gebruikers zich kunnen registreren voor een opleiding.

Op de website van FEICA, de Europese vertegenwoordigers van de industrie voor lijmen en mastieken, zijn folders beschikbaar in 8 Europese talen. Hieronder de links naar de Nederlandstalige versies:


Bronnen:
prebes.be/nieuws/2021/10/veilig-gebruik-diisocyanaten & beswic.be/nl/blog/opleiding-rond-veilig-gebruik-van-diisocyanaten & chemischestoffengoedgeregeld.nl/faq/wat-betekent-de-reach-restrictie-voor-diisocyanaten-bv-pur

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Organisatie van evacuatieoefeningen, evacuatietechnieken en -evalutie

We reiken u een leidraad aan om de noodzakelijke maatregelen te bepalen om uw medewerkers, en andere aanwezige personen op de werkvloer, in optimale omstandigheden te evacueren naar een veilige plaats.

Deze workshop richt zich tot iedereen die zich bezig houdt met de organisatie van evacuatieoefeningen. U leert hoe u de meest geschikte wegen uitstippelt en hoe u ze in de praktijk kan uittesten. 

U kan deze opleiding volgen op donderdag 28/09/2023 in Gent. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.