Nieuwsbrief - Update 6 oktober 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • #samenveerkrachtig
  • Nieuw interactief spel om te leren omgaan met kankerverwekkende stoffen op de werkvloer
  • Opleiding in de kijker
 
 
#samenveerkrachtig
 

#samenveerkrachtig

 

Momenteel draait de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid op volle toeren. Deze gaat elk jaar door van 1 tot en met 10 oktober. Het Vlaams Instituut Gezond Leven zet dan, samen met de Vlaamse Logo’s en Te Gek!?, het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht extra in de kijker. Over heel Vlaanderen worden allerlei activiteiten georganiseerd die onze mentale gezondheid willen stimuleren.

We tellen daarbij ieder jaar ook af naar 10 oktober. Dan is het de ‘World Mental Health Day’, de internationale dag van de geestelijke gezondheid. Die dag wil bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.

Uiteraard vindt u de mentale gezondheid van uw medewerkers ook belangrijk. Maar u vraagt zich af wat u binnen uw onderneming nog meer kan doen om de mentale gezondheid van uw werknemers te bevorderen of op peil te houden? U bent op zoek naar handvaten om een issue op een doordachte manier aan te pakken? Of misschien wenst u wat meer informatie over een bepaald psychosociaal thema waarrond u wil werken in uw organisatie? Mediwet heeft heel wat medewerkers in huis die over de nodige specifieke knowhow beschikken om u hierbij met raad en daad bij te staan. Neem gerust contact op met ons via psychosoc@mediwet.be.

Bron: samenveerkrachtig.be & gezondleven.be

 
Naar de website 'Samen Veerkrachtig'
 
 

Nieuw interactief spel om te leren omgaan met kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

 

Elk jaar wordt bij meer dan 120.000 Europeanen werkgerelateerde kanker vastgesteld en bijna 80.000 mensen sterven aan kanker veroorzaakt door werken met kankerverwekkende stoffen. Dit is 53% van het totaal aantal werkgerelateerde overlijdens. Deze cijfers tonen aan dat het belangrijk is voor studenten en (toekomstige) werknemers dat ze weten waar de risico's zich op de werkvloer bevinden en hoe men de nodige preventiemaatregelen kan nemen.

Daarom lanceerde de FOD Werkgelegenheid een interactief spel. Daarin neemt de speler de rol van preventieadviseur op. Hij identificeert de mogelijke gevaren in specifieke werksituaties en adviseert de werkgever. De tool kadert ook in 'Roadmap on Carcinogens', een Europese campagne die eveneens studenten en (toekomstige) werknemers vertrouwd wil maken met de maatregelen die genomen moeten worden om de risico’s van kankerverwekkende stoffen op de werkvloer te beheersen.

Meer informatie over het spel kan u terugvinden op de BeSWIC-website. Het spel is eveneens in een Frans- en Engelstalige versie beschikbaar.

Bron: Beswic & FOD WASO

 
Naar het interactieve spel
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Uitvoeren analyse beeldschermwerkposten'

Deze workshop richt zich tot preventieadviseurs, HR en iedereen die is geïnteresseerd in een gezonde kantoorinrichting. U maakt kennis met het gebruik van een checklist om de analyse van beeldschermwerkposten uit te voeren. U leert wat een goede zithouding is en hoe u tot een correcte opstelling van de beeldschermwerkpost komt. We besteden tevens aandacht aan aankoopnormen en aandachtspunten bij de aankoop van bureaumateriaal.

U kan deze opleiding online volgen op donderdag 09/11/2023 tussen 13u en 14.30u. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug. U vindt er ook al opleidingen voor 2024 terug waarvoor u reeds kan inschrijven.

 
Naar onze opleidingen