Nieuwsbrief - Update 5 juli 2024

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Maatregelen ter bevordering van re-integratie van langdurig arbeidsongeschikte werknemers
  • Nieuwe wetgeving rond ergonomie
  • Opleiding in de kijker
  • Nieuwsbrief in de zomermaanden
 
 
 

Maatregelen ter bevordering van re-integratie van langdurig arbeidsongeschikte werknemers

 

Sinds april 2024 is er een nieuwe regeling voor de outplacementsvergoeding. Werkgevers die eenzijdig een arbeidsovereenkomst beëindigen in het kader van een medische overmacht moeten van elke ontslagen werknemer de gegevens doorgeven aan het RIZIV en dit binnen de termijn van 45 kalenderdagen. Daarenboven moet de werkgever ook een bijdrage van 1800 euro storten in het Terug Naar Werk-fonds. Dit is een fonds dat werd opgericht binnen de dienst uitkeringen van het RIZIV. 

Elke werknemer waarbij de arbeidsovereenkomst wordt verbroken op basis van een medische overmacht krijgt via het TNW-fonds minimaal 1800 euro ter beschikking die kan dienen voor de financiering van gespecialiseerde begeleiding of coaching om zo dus de zoektocht naar ander werk te bespoedigen.

Daarnaast kunnen werkgevers die de moeite doen om langdurig zieken met meer dan 1 jaar arbeidsongeschiktheid (dus tijdens het tijdvak invaliditeit) aan te werven of terug aan het werk te krijgen in een progressieve (gedeeltelijke) werkhervatting, hiervoor een werkhervattingspremie ontvangen. De voorwaarden hiervoor zijn duidelijk omschreven. Eén van de voorwaarden is dat de adviserend arts van de mutualiteit ook de toestemming verleent voor de voorgestelde arbeid. Tevens dient de arbeid compatibel te zijn met de gezondheidstoestand van de langdurig zieke. Een andere voorwaarde is dat de werknemer minstens 3 maand aan het werk moet zijn om de premie ook effectief te kunnen aanvragen. 
Ook werd de werkhervattingspremie opgetrokken van 1000 naar 1725 euro. 

Meer info?

Bron: RIZIV en KB tot vaststelling van de toekenningsvoorwaarden van de werkhervattingspremie ten laste van de uitkeringsverzekering

 
 
 

Nieuwe wetgeving rond ergonomie

 

Sinds 25 mei 2024 is de nieuwe wetgeving rond ergonomie van kracht.

Is er veel veranderd? In de eerste plaats is de naam van het boek VIII codex welzijn op het werk veranderd naar “ergonomie op het werk en preventie van MSA (musculoskeletale aandoeningen)”. Ten tweede is er naast de bestaande titels rond beeldschermwerk, manueel hanteren van lasten en werk- en rustzitplaatsen een titel bijgevoegd rond algemene bepalingen. 

In “titel 1 algemene bepalingen” is een algemeen kader geschapen voor de overige 3 delen van boek VIII. In titel 1 zijn onder andere 4 nieuwe definities geïntroduceerd alsook vermeld wanneer er een risicoanalyse ergonomie opgemaakt moet worden, waarmee er in deze risicoanalyse rekening moet gehouden worden en wie deze mag opmaken.

Wil u meer weten over de wijzigingen rond de nieuwe wetgeving rond ergonomie? Consulteer dan op My Mediwet de presentatie van het webinar die op 14 en 16 mei gegeven werd door een preventieadviseur ergonomie van Mediwet. (Na inloggen - onder 'publicaties' - zoekterm: webinar nieuwe wetgeving ergonomie)

 
Naar My Mediwet
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Ook in het najaar 2024 organiseert Mediwet heel wat interessante workshops en opleidingen. Een overzicht kan u vinden op onze website. U kan er meteen ook inschrijven indien u dat wenst.

 
Naar onze opleidingen
 
 

Nieuwsbrief in de zomermaanden

Nieuwsbrief in de zomermaanden
 

 
Ook de redactie van de nieuwsbrief gaat met vakantie. Vanaf september zijn wij er terug. Mediwet blijft vanzelfsprekend telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen.