Nieuwsbrief - Update 13 november 2020

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aangepaste documenten: preventiemaatregelen COVID-19, risicoanalyse COVID-19, hygiëneplan en checklist preventiemaatregelen COVID-19
  • Het Gouden Vierkant
  • Mediwet actief betrokken bij contactopsporing
  • Zorgen voor uw menselijk kapitaal nu meer dan ooit nodig
 
 
Aangepaste documenten: preventiemaatregelen COVID-19, risicoanalyse COVID-19, hygiƫneplan en checklist preventiemaatregelen COVID-19
 

Aangepaste documenten: preventiemaatregelen COVID-19, risicoanalyse COVID-19, hygiƫneplan en checklist preventiemaatregelen COVID-19

 

De maatregelen ter preventie van de verspreiding van het coronavirus COVID-19 worden constant aangepast. Mediwet volgt dit uiteraard van dichtbij op en past - indien nodig - haar adviezen ook aan. Wij bundelden eerder al heel wat informatie in documenten als preventiemaatregelen en risicoanalyse COVID-19, hygiëneplan,...

U kan van deze documenten een geüpdatete versie vinden als u onderstaande links volgt:

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona).

 
Naar My Mediwet
 
 

Het Gouden Vierkant

 

Reeds van bij het begin van de COVID-19-pandemie werd gevraagd door onze overheid, virologen,… aandacht te besteden aan de 6 gouden regels:

  • Was regelmatig de handen
  • Hou afstand
  • Beperk nauwe contacten
  • Denk aan kwetsbare personen
  • Volg de regels rond bijeenkomsten
  • Doe activiteiten liefst buiten

Deze regels blijven hoe dan ook uiterst belangrijk. In de bedrijfswereld vertaalt Mediwet de 6 gouden regels echter liever naar een 'Gouden Vierkant':

HANDEN REINIGEN – AFSTAND HOUDEN – VENTILATIE – MONDMASKER

1. Reinig of ontsmet regelmatig de handen: dit is belangrijk om overdracht van het virus bij het vastnemen van bijvoorbeeld gemeenschappelijke voorwerpen (klinken, handvaten,…) te vermijden.

2. Hou afstand van elkaar: 1,5 meter is hierbij de richtlijn, maar hoe groter de afstand, hoe beter en dit zeker in combinatie met de 3e hoek van het Gouden Vierkant.

3. Ventileer zoveel mogelijk. De beste ventilatie is de natuurlijke ventilatie: deuren en/of ramen open, zelfs in de huidige periode van koudere temperaturen.

4. Draag een mondmasker waar nodig: in essentie beschermt u de anderen. Maar uiteraard biedt het ook een zekere bescherming voor uzelf. Draag dus een masker waar u met velen samen bent of waar het risico reëel is dat u binnen de anderhalve meter zone van iemand komt.

Mediwet heeft hiervan een affiche gemaakt. U kan die gebruiken om de aandacht van uw medewerkers op de regels van het Gouden Vierkant te vestigen.

Deze affiche en andere interessante coronagerelateerde documenten zijn ook raadpleeg- en downloadbaar via ons online platform My Mediwet. Dit na inloggen, onder 'Publicaties' (Zoekterm: corona).

 
Naar My Mediwet
 
 

Mediwet actief betrokken bij contactopsporing

 

Mediwet wordt, als externe dienst voor Preventie en Bescherming op het werk, reeds enkele weken zeer nauw betrokken bij het opsporen van de hoog risico contacten in het geval een COVID-19-besmetting wordt vastgesteld bij een bedrijf.

Via het Agentschap Zorg & Gezondheid worden wij ingelicht dat er contactopsporing moet worden gestart voor een bepaalde werknemer die voor een aangesloten collectiviteit werkt. We gebruiken hier bewust het begrip ‘collectiviteit’ omdat dit breder is dan het begrip ‘bedrijf’ of ‘onderneming’. Er werken immers misschien ook uitzendkrachten of stagiairs in de onderneming. De contactopsporing gaat dus veel ruimer dan de eigen werknemers.

Het hoeft niet gezegd dat het belangrijk is hieraan mee te werken. Indien de nodige acties, zoals het opsporen van hoog risico contacten, niet tijdig worden ondernomen, kan dit immers een explosieve uitbraak van besmettingen in het bedrijf veroorzaken. Ook moeten de maatregelen die op de werkvloer zijn getroffen om de verspreiding tegen te gaan opnieuw worden geëvalueerd (afstand, handen wassen, mondmaskerplicht, ventilatie,…). De arbeidsinspectie kan sanctionerend optreden en strengere maatregelen opleggen of - in het ergste geval - een PV uitschrijven en de onderneming sluiten.

Wanneer een contactopsporing moet worden gestart op vraag van het Agentschap Zorg & Gezondheid, neemt Mediwet zelf contact op met het bedrijf om hoog risico contacten in kaart te brengen. We bekijken dan ook - samen met u - of er een aanpassing nodig is van de COVID-19-preventiemaatregelen.

Bent u op de hoogte van een besmetting in uw bedrijf dan hoeft u uiteraard niet te wachten tot wij de gegevens doorkrijgen van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Neem gerust zelf contact met ons op via het algemeen nummer 09/221.06.07 (Gent) of 03/205.69.70 (Antwerpen). Wij begeleiden u graag bij het nemen van de nodige acties. Indien u graag aftoetst bij ons of de reeds genomen COVID-maatregelen in uw bedrijf volstaan, helpen wij u ook hierbij met veel plezier!

 
 
Zorgen voor uw menselijk kapitaal nu meer dan ooit nodig
 

Zorgen voor uw menselijk kapitaal nu meer dan ooit nodig

 

De tweede coronagolf, deze keer in de donkere maanden van het jaar, is een beproeving voor de mentale gezondheid van velen onder ons. Afgelopen zomer konden we minder dan andere jaren onze batterijen opladen, de onzekerheid van de afgelopen weken was vermoeiend en de extra risicobeperkende maatregelen zetten ons welzijn verder onder druk.

De wijze waarop wij op dit moment uitgedaagd worden, de verandering in onze manier van werken en leven, triggeren ook emoties als stress, angst en onzekerheid. Medewerkers kunnen vereenzamen door het gebrek aan echt fysiek contact met collega’s of overbelast raken door het gebrek aan scheiding tussen werk en privé. Diegenen die op de werkvloer actief moeten blijven, worden extra belast met maatregelen, beperkingen en soms zelfs angst voor besmetting. Onder deze omstandigheden is het niet evident om gezond productief aan het werk te blijven.

Daarom is het belangrijker dan ooit om zorg te dragen voor uw menselijk kapitaal. Ondersteun medewerkers die het moeilijk hebben, neem regelmatig eens contact op, pols hoe het gaat en verwijs desgevallend door naar de psychosociale afdeling van uw externe dienst. Bezorg uw werknemers ook de rechtstreekse contactgegevens. Onze psychosociale hulpverleners staan paraat om hen te ondersteunen en tools aan te reiken om deze uitdagende periode door te komen.