Nieuwsbrief - Update 20 november 2020

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aangepaste affiche basispreventiemaatregelen COVID-19
  • App 'Houvast' biedt eerste hulp bij psychische problemen
  • De werkhervatting na COVID-19 (en andere ziektes)
  • Aanpassing teststrategie vanaf 23/11/2020
 
 
Aangepaste affiche basispreventiemaatregelen
 

Aangepaste affiche basispreventiemaatregelen

 

In deze coronatijden volgen wijzigingen in regelgeving elkaar soms razendsnel op. Uiteraard passen wij dan ook aan waar nodig. Zo hebben we de affiche 'Basispreventiemaatregelen' aangepast aan de laatste richtlijnen. U kan de geüpdatete versie hier terugvinden.

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona).

 
Naar My Mediwet
 
App 'Houvast' biedt eerste hulp bij psychische problemen
 

App 'Houvast' biedt eerste hulp bij psychische problemen

 

Wat als iemand zegt dat hij het niet meer ziet zitten? Hoe reageert u hierop en hoe kan u die persoon helpen? Het Rode Kruis ontwikkelde de app ‘Houvast’, eerste hulp bij psychische problemen. Naast COVID-19 zijn stress, angst, schokkende gebeurtenis, zelfmoordgedachten, depressie,… een thema. Elk thema bevat artikels, tips, video’s, checklists,…

U kan er ook heel wat algemene artikels terugvinden zoals ‘Wanneer begin ik over professionele hulp?’, ‘Welke professionele hulp bestaat er?’ en ‘Wat als iemand geen hulp wil?’.

In deze donkere dagen met weinig contact kan een luisterend oor veel betekenen.

Uiteraard kunnen u en uw werknemers ook altijd terecht bij Mediwet.  

 
Meer informatie over de app
 
De werkhervatting na COVID-19 (en andere ziektes)
 

De werkhervatting na COVID-19 (en andere ziektes)

 

In deze periode van de COVID-19-pandemie rijzen ongetwijfeld veel vragen rond de werkhervatting van uw werknemer na deze ziekte. Een patiënt die COVID-19 doormaakte, kan hervatten als aan ALLE onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • Er zijn minstens 7 dagen verstreken na het begin van de symptomen
  • De patiënt is 3 dagen koortsvrij (zonder daarbij een koortsverlagend middel te hebben genomen)
  • De ademhalingssymptomen zijn sinds 3 dagen verbeterd

Het behoud van de preventiemaatregelen blijft ook na het doormaken van de ziekte minstens even belangrijk. Er is immers nog te weinig geweten hoe lang de antistoffen de besmette patiënt beschermen tegen een nieuwe infectie. Veiligheidshalve wordt ook aangeraden dat de besmette persoon tot minimaal 14 dagen na de start van zijn symptomen continu een chirurgisch mondmasker draagt op de werkvloer EN tot alle symptomen zijn verdwenen.

Een aantal patiënten is echter ook behoorlijk ziek van de aandoening. Sommigen zijn daardoor langdurig afwezig. Als werkgever kan u dan ook ongerust zijn over de werkgeschiktheid bij de terugkeer van deze medewerker. Hij/Zij kan immers nog kortademig of te snel vermoeid zijn, er psychisch door zitten,…

Daarom is het aangewezen dat u elke werknemer die onderworpen is aan het gezondheidstoezicht én langer dan 4 weken afwezig was wegens ziekte, bij de aanvang van de werkhervatting op onderzoek stuurt bij de arbeidsarts. U kan via uw dossierbeheerder binnen Mediwet een afspraak hiervoor vastleggen van zodra u weet wanneer de werknemer terug aan het werk zal gaan. Dit onderzoek kan ten vroegste op de eerste dag van de werkhervatting gebeuren en ten laatste op de tiende werkdag. U kan aan uw werknemers ook meegeven dat elke werknemer een spontane consultatie kan aanvragen bij de arbeidsarts.

Voor meer informatie kan u altijd contact opnemen met Mediwet.

 
 
Aanpassing teststrategie vanaf 23/11/2020
 

Aanpassing teststrategie vanaf 23/11/2020

 

Nadat vorige maand beslist werd om hoog risico contacten van een patiënt met COVID-19 niet altijd meer te testen, heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist dat er opnieuw voldoende testcapaciteit is om dit vanaf 23/11/2020 wel terug te doen. Opsporen van contacten - en kijken of deze al dan niet besmet werden - is één van de belangrijke tools om de pandemie te bedwingen. Deze nieuwe strategie heeft natuurlijk ook gevolgen op de werkvloer en voor de werking van Mediwet. De preventieadviseur-arbeidsarts zal een voorschrift voor een PCR-test kunnen schrijven als het hoog risico contact plaatsvond op de werkvloer. We geven u hier zeer binnenkort meer informatie door via onze nieuwsbrief.