CORONAVIRUS COVID-19: update 02/11/2020
Ministerieel Besluit 01/11/2020
Met het Ministerieel Besluit van 1 november 2020 zijn een aantal regels aangepast of nieuw ingevoerd.
Zo is rond thuiswerk nu bepaald:
“Telethuiswerk is verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening.
Indien telethuiswerk niet kan worden toegepast, nemen de ondernemingen, verenigingen en diensten de maatregelen bedoeld in paragraaf 2 om de maximale naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Ze bezorgen de personeelsleden die niet kunnen telethuiswerken een attest of elk ander bewijsstuk dat de noodzaak van hun aanwezigheid op de werkplaats bevestigt.”
Hou er dus rekening mee dat u uw werknemers een attest of ander bewijsstuk moet bezorgen, waaruit de noodzaak van hun aanwezigheid op de werkplaats blijkt.
Nieuw is ook dat u als bedrijf een contactpersoon moet aanduiden en bekendmaken, zodat klanten en personeelsleden een mogelijke besmetting met het coronavirus COVID-19 kunnen melden met het oog op het vergemakkelijken van contact tracing.
Meer gedetailleerde informatie mag u eerstdaags verwachten in onze nieuwsbrief.
Quarantainemaatregelen aangepast vanaf 01/10/2020
Bij de laatste Nationale Veiligheidsraad werden onder andere de regels rond quarantaine aangepast. Tot op heden was de quarantaine vrij lang. Daardoor werd de opgelegde perdiode niet door iedereen goed opgevolgd.
Hier kan u een aangepaste schematische voorstelling vinden van de toe te passen regels in geval u symptomen hebt, in geval u contact had met een positief getest persoon of wanneer u terugkeert uit een rode zone.
Tevens hebben we ons schema “Symptomen corona & quarantaine" en onze folders hoog risico contact en laag risico contact aangepast naar de huidige quarantainemaatregelen. Ook de procedure 'Wat in geval een werknemer positief test op COVID-19' en het bijhorende evaluatiefomulier werden geüpdatet.
U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)
App 'Coronalert'
Vanaf 30 september 2020 stelt de Belgische overheid de app “Coronalert” ter beschikking van de Belgische burger. “Coronalert” zal de bestaande maatregelen aanvullen en versterken. Door de uitwisseling van anonieme codes kunnen mobiele telefoons privacyvriendelijk opvolgen wie met wie in nauw contact kwam. Wanneer een app-gebruiker positief test op COVID-19, worden met behulp van deze codes andere app-gebruikers verwittigd die in nauw contact kwamen met de patiënt. Zo wordt opvolging mogelijk voor contacten die de gebruiker niet kent, of zich niet kan herinneren.
Rol van Sciensano bij de app
Sinds 18 september 2020 beheert Sciensano ook gegevensbanken die specifieke functies van de contactopsporingsapplicatie (de “Coronalert” App) ondersteunen. Deze gegevensbanken bevatten gepseudonimiseerde gegevens die tijdelijk bewaard worden (maximum 14 dagen). Hierdoor kan een gebruik(st)er van de app zijn/haar testresultaten opvragen en anonieme waarschuwingen over besmettingsrisico’s verspreiden. Het is de gebruiker van de app zelf die bepaalt of er daarbij gegevens worden uitgewisseld. Meer informatie over het type gepseudonimiseerde gegevens, de doelstellingen van de gegevensuitwisseling en de bewaartermijnen is beschikbaar in de privacyverklaring. De “Coronalert” app is een dienst die wordt aangeboden door de deelstaten.
Zij zijn eveneens verantwoordelijk voor:
- de ontwikkeling
- de beschikbaarheid
- het praktisch gebruik en
- het design van de contactopsporingsapplicatie.
Wat heeft de huisarts hiermee te maken?
Wanneer de huisarts een COVID-19-test voorschrijft, zal hij u vragen of u “Coronalert” gebruikt. Is dat het geval? Klik dan in de app de knop ‘Genereer de code’ aan. De app vraagt dan of u symptomen heeft en zo ja, wanneer deze begonnen zijn. Uw huisarts kan u helpen deze vragen te beantwoorden op basis van de anamnese en het klinisch onderzoek dat hij uitgevoerd heeft. De app toont dan de testcode en de datum van start besmettelijkheid. Die testcode en datum van besmettelijkheid vult de arts nu in, in het gebruikelijke eformulier ‘Melding en labo-aanvraag bij vermoeden van besmetting SARS-CoV-2-’. Dit bevat nu drie extra velden voor informatie over de app:
- Identificatiecode “Coronalert”: De code van 17 cijfers, die door de applicatie van de patient gegenereerd wordt.
- Datum besmettelijkheid “coronalert”: Datum van besmettelijkheid, te lezen op hetzelfde scherm.
- Heeft een waarschuwing hoog risico contact ontvangen via coronalert-app? (ja/nee)
U kan de app hier downloaden. U vindt er ook meer informatie rond de werking ervan.
Bron: Sciensano