Corona

wood-2557258.jpg

Online aanbod

Wij werken continu aan een uitbreiding van het online aanbod van opleidingen en infosessies. Geregeld voorzien wij nieuwe data als een webinar volzet is. Hou zeker onze opleidingspagina in het oog.

Wij helpen u graag opweg om op een gezonde en veilige manier aan het werk te blijven in de onderneming. Schrijf u zeker in bij interesse in een webinar!

Ontdek ons online aanbod
wood-2557258.jpg

Vraag rond Corona?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Een team staat achter de schermen paraat om op al je vragen te antwoorden.

Heb je een algemene vraag rond het coronavirus COVID-19? Neem dan zeker een kijkje op de website van de overheid. 

Voor meertalige informatie rond het coronavirus, klik hier.

Bekijk de FAQ's

CORONAVIRUS COVID-19: update 2/10/2020

Quarantainemaatregelen aangepast vanaf 01/10/2020

Bij de laatste Nationale Veiligheidsraad werden onder andere de regels rond quarantaine aangepast. Tot op heden was de quarantaine vrij lang. Daardoor werd de opgelegde perdiode niet door iedereen goed opgevolgd.

Hier kan u een aangepaste schematische voorstelling vinden van de toe te passen regels in geval u symptomen hebt, in geval u contact had met een positief getest persoon of wanneer u terugkeert uit een rode zone.

Tevens hebben we ons schema “Symptomen corona & quarantaine" en onze folders hoog risico contact en laag risico contact aangepast naar de huidige quarantainemaatregelen. Ook de procedure 'Wat in geval een werknemer positief test op COVID-19' en het bijhorende evaluatiefomulier werden geüpdatet.

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

App 'Coronalert'

Vanaf 30 september 2020 stelt de Belgische overheid de app “Coronalert” ter beschikking van de Belgische burger. “Coronalert” zal de bestaande maatregelen aanvullen en versterken. Door de uitwisseling van anonieme codes kunnen mobiele telefoons privacyvriendelijk opvolgen wie met wie in nauw contact kwam. Wanneer een app-gebruiker positief test op COVID-19, worden met behulp van deze codes andere app-gebruikers verwittigd die in nauw contact kwamen met de patiënt. Zo wordt opvolging mogelijk voor contacten die de gebruiker niet kent, of zich niet kan herinneren.

Rol van Sciensano bij de app

Sinds 18 september 2020 beheert Sciensano ook gegevensbanken die specifieke functies van de contactopsporingsapplicatie (de “Coronalert” App) ondersteunen. Deze gegevensbanken bevatten gepseudonimiseerde gegevens die tijdelijk bewaard worden (maximum 14 dagen). Hierdoor kan een gebruik(st)er van de app zijn/haar testresultaten opvragen en anonieme waarschuwingen over besmettingsrisico’s verspreiden. Het is de gebruiker van de app zelf die bepaalt of er daarbij gegevens worden uitgewisseld. Meer informatie over het type gepseudonimiseerde gegevens, de doelstellingen van de gegevensuitwisseling en de bewaartermijnen is beschikbaar in de privacyverklaring. De “Coronalert” app is een dienst die wordt aangeboden door de deelstaten.

Zij zijn eveneens verantwoordelijk voor:

  • de ontwikkeling
  • de beschikbaarheid
  • het praktisch gebruik en
  • het design van de contactopsporingsapplicatie.

Wat heeft de huisarts hiermee te maken?

Wanneer de huisarts een COVID-19-test voorschrijft, zal hij u vragen of u “Coronalert” gebruikt. Is dat het geval? Klik dan in de app de knop ‘Genereer de code’ aan. De app vraagt dan of u symptomen heeft en zo ja, wanneer deze begonnen zijn. Uw huisarts kan u helpen deze vragen te beantwoorden op basis van de anamnese en het klinisch onderzoek dat hij uitgevoerd heeft. De app toont dan de testcode en de datum van start besmettelijkheid. Die testcode en datum van besmettelijkheid vult de arts nu in, in het gebruikelijke eformulier ‘Melding en labo-aanvraag bij vermoeden van besmetting SARS-CoV-2-’. Dit bevat nu drie extra velden voor informatie over de app:

  • Identificatiecode “Coronalert”: De code van 17 cijfers, die door de applicatie van de patient gegenereerd wordt.
  • Datum besmettelijkheid “coronalert”: Datum van besmettelijkheid, te lezen op hetzelfde scherm.
  • Heeft een waarschuwing hoog risico contact ontvangen via coronalert-app? (ja/nee)

U kan de app hier downloaden. U vindt er ook meer informatie rond de werking ervan.

Bron: Sciensano

Veilig aan het werk - Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan

Om de ondernemingen bij te staan bij de stapsgewijze heropbouw van de economische activiteiten hebben sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid in overleg een generieke gids uitgewerkt.

Daarnaast stelden bepaalde sectoren ook een sectorgids of protocol samen op basis van een gemeenschappelijke beslissing door de leden van een paritair comité. Zij vullen in deze protocollen de generieke gids verder aan of verduidelijken waar nodig voor hun specifieke sector.

Een opsomming van de sectoren die een dergelijke sectorgids reeds publiceerden kan u hier terugvinden.

Download hier ook de generieke gids.

Bron: werk.belgie.be

books-1831917Omgezet.png

Op My Mediwet: Nuttige documenten en informatie rond het coronavirus COVID-19

Na het inloggen op het klantenportaal My Mediwet kan u o.a. volgende opgemaakte documenten daar al raadplegen bij de publicaties. (Zoekterm: corona)

  • Preventiemaatregelen COVID-19
  • Risicoanalyse COVID-19
  • Checklist TWW

U vindt daar eveneens verschillende affiches die van nut kunnen zijn.

Ga naar My Mediwet
shutterstock_362066123.jpg

Blijf gezond aan het werk in deze coronatijden

#Blijfinuwkot zie je overal verschijnen. Omwille van je eigen gezondheid en die van anderen wordt er aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven en van thuis uit te werken. Dit heeft dan misschien weer andere neveneffecten voor je fysieke en mentale gezondheid. Je zit meer stil, eet gemakkelijker (ongezonde) snacks die je in de keukenkasten vindt en vult je longen minder met een gezonde dosis frisse buitenlucht.

Mediwet geeft regelmatig tips om aan gezond thuiswerk te doen.

Hou onze tips en tricks in het oog!

FODVolksgezondheid.jpg

Algemene update van de overheid

Blijf up-to-date met de laatste wijzigingen rond COVID-19.

Meer info
Mediwetcoronabus2.jpg

#helpenwaarnodig

Ook Mediwet draagt haar steentje bij in deze coronatijden. Wij stellen onze medische wagens ter beschikking aan de ziekenhuizen die onze medisch apparatuur kunnen gebruiken.

Wij zijn fier op ons team voor hun inzet en beschikbaarheid!

#helpenwaarnodig #samensterk

DeZorgSamen_logo_compact.jpg

Wist je dat Mediwet achter de schermen onze zelfstandige zorgverleners meehelpt? Wanneer een zelfstandige zorgverlener contact opneemt, staat Mediwet achter de schermen klaar. Wij zijn trots om op deze manier ons steentje te mogen bijdragen.

Bekijk zeker het instructiefilmpje voor een goede handhygiëne

Afbposterrodekruis.png

Affiches die u in tussentijd kan ophangen

De overheid en verschillende hulpverleningsinstanties bieden duidelijke en correcte affiches aan die u kan ophangen op de werkvloer. Deze bevatten informatie over hoe u een besmetting kan voorkomen of uzelf goed kan beschermen tegen virussen. Daarnaast heeft het Rode Kruis Vlaanderen voor iedereen die zich droevig, gestresseerd, verward, bang of zelfs boos voelt tijdens deze coronacrisis een poster ontworpen met 6 tips om zorg te dragen voor uzelf én anderen.

Meerdere affiches die u kan gebruiken, vindt u terug op My Mediwet (na inloggen). Klik op ‘Publicaties’, gebruik de zoekterm ‘corona’ en ontdek ons aanbod. U vindt er affiches over o.a.:

Bron: info-coronavirus.be, Beswic en Rode Kruis Vlaanderen

Afbposterrodekruis.png

Blijf op de hoogte van het nieuws

Meer berichten terugvinden die Mediwet heeft gepost? Bekijk dan zeker onze nieuwspagina waar we al onze actuele berichten bewaren.

Schrijf u zeker ook in op onze nieuwsflash zodat u steeds de laatste updates ontvangt.

Ga naar Nieuws