Nieuwsbrief - Update 27 november 2020

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Testen in geval van hoog risico contact
  • Aangepaste documenten: folder hoog risico contact, procedure 'Wat als een werknemer positief test op COVID-19' en evaluatieformulier risico contacten
  • De ZorgSamen: Vergeet ook uzelf niet!
 
 
Testen in geval van hoog risico contact
 

Testen in geval van hoog risico contact

 

Sinds 23 november werd de strategie in verband met het testen op COVID-19 en de bijhorende quarantaine aangepast.

Elk hoog risico contact van een besmet persoon dient in quarantaine te gaan. In de gevallen waar de besmetting op de werkvloer plaatsvond, maakt de arbeidsarts een testvoorschrift aan. De werknemer krijgt dan vanuit het callcenter een 16-delige code per SMS toegestuurd. Met die code maakt de werknemer een afspraak voor de PCR-test in een lokaal testcentrum. Dit kan via de website mijngezondheid.be.

Indien de werknemer geen klachten vertoont, wordt de test op dag 7 na het hoog risico contact afgenomen.

  • Bij een negatieve test wordt de quarantaine opgeheven. De werknemer moet wel nog tot 14 dagen na het hoog risico contact waakzaam zijn voor eventuele klachten.
  • Bij een positieve test gaat de werknemer voor 7 dagen in isolatie.

Indien de werknemer in de loop van de quarantaine klachten krijgt, zal de test vroeger afgenomen worden.

  • Bij een positieve test gaat de werknemer dus voor 7 dagen in isolatie.
  • Blijkt die test negatief te zijn, blijft de werknemer 10 dagen in quarantaine, met aansluitend nog 4 dagen van verhoogde waakzaamheid.

In de huidige strategie wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen niet-essentiële en essentiële bedrijven en beroepen.

 
 
 

Aangepaste documenten: folder hoog risico contact, procedure 'Wat als een werknemer positief test op COVID-19' en evaluatieformulier risico contacten

 
Zoals u in bovenstaand artikel reeds kon lezen werden op maandag 23 november een aantal wijzigingen doorgevoerd in de teststrategie van hoog risico contacten. Naar aanleiding daarvan hebben wij ook de nodige aanpassingen gedaan in onze documenten. U kan hierbij een geüpdatete versie vinden van:

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona).

 
Naar My Mediwet
 
De ZorgSamen: Vergeet ook uzelf niet!
 

De ZorgSamen: Vergeet ook uzelf niet!

 

Eva Van Braeckel, longarts aan het UZ Gent, basketbalspeelster Ann Wauters en tv-persoonlijkheid Walter Grootaers zijn de kersverse ZorgSamen-ambassadeurs. Ze willen iedereen die in de zorg of welzijn werkt of mantelzorger is, steunen, een hart onder de riem steken én bedanken. Bovendien willen ze er nog eens de aandacht op vestigen dat ook hier 'zorg dragen voor zichzelf' belangrijk is.

Bent u actief in de zorg- of welzijnssector? Op de site www.dezorgsamen.be kan u affiches downloaden en uitprinten om op te hangen in uw onderneming. U vindt er ook tips en tricks om goed voor uzelf én collega’s te zorgen. Een handige tool is 'de zorgscreener', een korte vragenlijst, die u een indicatie geeft of een gesprek met een professionele hulpverlener nuttig kan zijn voor u.

De ZorgSamen is een initiatief van Zorgnet-Icuro en is er voor alle helpende handen in zorg- en welzijnssector, ongeacht hun statuut of functie en los van de zorgsetting waarin ze werken.

 
Meer informatie