Nieuwsbrief - Update 11 december 2020

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Verlucht! Nu meer dan ooit!
  • OiRA voor de vastgoedsector
  • Hou corona onder controle
  • Warme feestdagen en een gezond, hoopvol 2021!
 
 
 

Verlucht! Nu meer dan ooit!

 

Waar het in Scandinavische landen al jarenlang een gewoonte is, gaan nu ook bij ons in de winter klasramen en -deuren open. Kinderen zijn alerter, het is goed voor het bioritme (zeker in deze donkere dagen) en we verminderen het risico op een COVID-19-besmetting. Deze voordelen kunnen we dus zeker doortrekken naar (alle) sectoren.

U doet ondertussen misschien al weken of zelfs maanden aan thuiswerk. Helemaal alleen in de eigen ruimte dus geen nood aan ventileren, denkt u? Toch zal verluchting ook positieve effecten hebben op uw lichaam en geest. Probeer het eens uit!

De vier vuistregels voor een gezond binnenklimaat:

  1. Ventileer: zorg voor een constante luchtdoorstroming
  2. Verlucht: zet regelmatig een raam open
  3. Beperk vervuilende stoffen (dampen van schoonmaakproducten, alcoholgels,...) en verlucht om deze te verwijderen
  4. Vermijd CO-vergiftiging: laat uw verwarmingstoestel nakijken

Een overzichtelijke affiche kan u hier terugvinden. De algemene (vernieuwde) ventilatiegids kan u hier nalezen.

 
 
OiRA voor de vastgoedsector
 

OiRA voor de vastgoedsector

 

OiRA staat voor “Online interactive Risk Assessment”. Deze online webtool is ontwikkeld door het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA). In België werden reeds eerder de autocar- en autobus-, horeca-, kapper-, parken en tuinen-, bakker-, schoonmaak-, de hout- en bouwsector uitgewerkt. Nu is het dus de beurt aan de vastgoedsector.

Om het instrument te gebruiken, dient u zich te registreren met een e-mailadres en een wachtwoord. U kan de gegevens bewaren en op een later tijdstip bijwerken of aanvullen. Voor werkgevers met meerdere ondernemingen kan het ook interessant zijn om te weten dat verschillende analyses gemaakt en bewaard kunnen worden.

OiRA vastgoedsector werd ontwikkeld voor en door de vastgoedsector. Het instrument is dan ook volledig aangepast aan de risico's in de sector. Enerzijds is er een uitgebreide module over kantoorwerk maar anderzijds zijn er ook modules met specifieke aandacht voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers die werken op verplaatsing (schoonmaak, beheer en onderhoud van gebouwen). Daarnaast zijn er ook meer algemene modules zoals psychosociale aspecten, de organisatie van de preventie of de veiligheid en onderhoud van de gebouwen.

Bron: oiraproject.eu

 
Meer informatie
 
Hou corona onder controle
 

Hou corona onder controle

 

2020 loopt ten einde. Een jaar dat overheerst werd door COVID-19. Sinds maart leven we met constant wijzigende coronamaatregelen. Inmiddels verlangt iedereen terug naar het “oude normaal”. Met de strenge maatregelen rond de komende eindejaarsfeesten, zien we de bui al hangen. Richtlijnen worden in vraag gesteld, groepsregels worden omzeild, preventiemaatregelen in bedrijven verslappen en mensen gaan toch werken met (milde) klachten. Kortom: iedereen heeft wel zijn 'ik-verhaal' waarom de maatregelen niet op hem of haar van toepassing zijn.

Op dit moment is de tweede coronagolf nog bezig. Uit de dagelijkse rapporten blijkt dat de cijfers niet langer dalen, maar op een plateau zijn beland. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat dit niet resulteert in een derde golf na de feestdagen.

Sinds oktober wordt er aan clusteronderzoek en bronopsporing gedaan. Een clusteronderzoek wordt gedaan bij meerdere besmettingen op korte tijd binnen bedrijven en gemeenschappen (scholen, woonzorgcentra,…).

We steken elkaar het meest aan in gezins- en familieverband. Maar ook het aantal positieve gevallen in bedrijven stijgt. In de media wordt daar veel minder aandacht aan besteed dan aan de cijfers in de schoolgemeenschappen.

Het blijft dus van belang ook in bedrijven verdere inspanningen te verrichten om COVID-19 te verslaan. Dat kan alleen als we het allen samen doen: werkgevers en werknemers, klanten en leveranciers.

Let op de gouden regels:

  1. Thuiswerk is verplicht waar mogelijk;
  2. Respecteer de hygiëneregels;
  3. Draag een mondneusmasker waar dit van toepassing is;
  4. Zorg voor voldoende ventilatie;
  5. Hou 1,5 meter afstand, ook al draagt u een mondneusmasker;
  6. Beperk nauwe contacten;
  7. Volg de regels over bijeenkomsten;
  8. Doe activiteiten liefst buiten;
  9. Houd rekening met kwetsbare mensen;
  10. Pas preventiemaatregelen toe.

Mediwet ondersteunt bedrijven met verschillende hulpmiddelen om dit zo goed mogelijk te doen:

Zijn uw preventiemaatregelen afdoende?

Om te zien of uw preventiemaatregelen nog afdoende zijn, kunt u gebruik maken van onze checklist Preventiemaatregelen COVID-19 voor werkgevers. Heeft u vragen over de te nemen maatregelen? Een van onze preventieadviseurs neemt ze graag met u door om te zien wat voor uw onderneming de beste oplossing is. Contacteer ons gerust telefonisch.

Toch een besmetting in uw bedrijf?

Was de besmetting al gekend door een officiële test? Ook dan kan het zijn dat Mediwet met u nog contact opneemt op basis van een kennisgeving die wij krijgen vanuit het Contact Tracing Center. Ook kan het zijn dat ons Contact Tracing Team zelf contact met u opneemt op vraag van het Agentschap Zorg en Gezondheid in geval van meerdere besmettingen in uw bedrijf op korte tijd.

Telewerk blijft verplicht in elke situatie waar het mogelijk is.

Installeer uw thuiswerkplek zo optimaal mogelijk. Ga dit na met de risicoanalyse telewerk beeldschermwerkplek van Mediwet.

Blijf de regels ook volgen tijdens de eindejaarsperiode

Binnenkort komt de kerstvakantie eraan. Meer dan ooit verlangen we allemaal naar een skivakantie of een verblijf in een tropisch oord om even weg te zijn uit de realiteit. Reizen naar het buitenland wordt echter nog steeds afgeraden. Op 18 december 2020 zullen dan ook de regels rond terugkeer uit een rode zone veranderen.

Respecteer de regels rond quarantaine en isolatie. Gebruik indien nodig één van onze beslisbomen:

 

Bronnen:

https://11miljoenredenen.be/nl
https://www.info-coronavirus.be/nl/
https://diplomatie.belgium.be/nl
https://werk.belgie.be/nl/themas/coronavirus/veilig-aan-het-werk-tijdens-de-coronacrisis-generieke-gids-versie-3-en
https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/

 
 
 

Warme feestdagen en een gezond, hoopvol 2021!

 

Mediwet zal geen nieuwsbrieven versturen in de kerstvakantie. Wij blijven vanzelfsprekend wel telefonisch en per e-mail bereikbaar voor al uw vragen.

 
Warme feestdagen en een gezond, hoopvol 2021!