Nieuwsbrief - Update 29 januari 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aangepaste documenten: Affiche hoog risico contact, folder hoog risico contact en procedure 'Wat als een werknemer positief test op COVID-19'
  • Verklaring op eer bij essentiële reizen in coronatijden
  • Warm aanbevolen: 10 tips bij werken in koude
 
 
Aangepaste documenten: Affiche hoog risico contact, folder hoog risico contact en procedure 'Wat als een werknemer positief test op COVID-19'
 

Aangepaste documenten: Affiche hoog risico contact, folder hoog risico contact en procedure 'Wat als een werknemer positief test op COVID-19'

 
De maatregelen ter preventie van de verspreiding van het COVID-19-virus worden constant aangepast. Mediwet volgt dit uiteraard van dichtbij op en past - indien nodig - haar adviezen ook aan.

U kan van onderstaande documenten een geüpdatete versie terugvinden door op de link te klikken:

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

 
Naar My Mediwet
 
 

Verklaring op eer bij essentiƫle reizen in coronatijden

 

Sedert 27 januari 2021 zijn de regels met betrekking tot niet-essentiële reizen naar het buitenland verscherpt. Tot die datum werden buitenlandse reizen afgeraden. Vanaf 27 januari 2021 zijn buitenlandse reizen verboden voor wie zijn hoofdverblijfplaats in België heeft. Uitzonderingen zijn mogelijk.

Bij iedere buitenlandse reis dient een verklaring op eer ingevuld te worden. Indien de reis een frequent en repetitief karakter heeft, kan een verklaring op eer voor een langere periode volstaan. Weliswaar dient voor elk type verplaatsing een andere verklaring op eer te worden ingevuld.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële reizen.
Onderstaande reizen worden als essentieel beschouwd:

  • Reizen om professionele redenen;
  • Reizen van diplomaten, ministers, Staats- en regeringsleiders; reizen van het personeel van internationale organisaties en instellingen, en van personen uitgenodigd door deze internationale organisaties en instellingen; de reizen van het personeel van diplomatieke en consulaire posten en van personen uitgenodigd door deze posten; de reizen van leden van het Europees Parlement in het kader van hun functies;
  • Reizen omwille van dwingende gezinsredenen;
  • Reizen omwille van humanitaire redenen;
  • Reizen die studiegerelateerd zijn;
  • Reizen als onderdeel van het dagdagelijks leven van grensgemeenten en grensregio’s;
  • Reizen om zorg te dragen voor dieren;
  • Reizen in het kader van juridische verplichtingen;
  • Reizen om dringende herstellingen te laten uitvoeren in het kader van de veiligheid van een voertuig;
  • Reizen in het kader van een verhuizing;
  • Doorreizen.

Opgelet! Dit vervangt het invullen van het Passenger Location Form (PLF) of het Business Travel Abroad (BTA)-formulier niet, evenals de geldende quarantaine- en testingmaatregelen.

Je kan de verklaring op eer hier terugvinden.


Bron: https://www.info-coronavirus.be

 

 
 
 

Warm aanbevolen: 10 tips bij werken in koude

 

In deze wintertijden is het geen overbodige luxe te weten hoe uw werknemers zich kunnen beschermen tegen de koude. Hieronder kan u 10 tips terugvinden waar ze zeker baat bij zullen hebben: 

1. Draag de kleding in losse lagen, zorg daarbij dat ze niet knellen maar toch goed afsluiten (AJUIN-principe).

2. Draag de kleding in 3 verschillende lagen (VIP-principe):

  • Ventilerende laag aan de binnenzijde (ondergoed)
  • Isolerende laag als tussenlaag
  • Protectieve laag aan de buitenzijde

3. Zorg ervoor dat de kleding droog blijft. Vervang ze door droge kledij bij overvloedige transpiratie of nat worden (natte kleding verliest zijn isolerende werking).

4. Draag schoenen met voering en dikke, isolerende zool.

5. Bescherm het hoofd, de hals en nek voldoende met bijvoorbeeld (bivak)muts, kraag of sjaal (1/3 van de warmte gaat daar verloren).

6. Bescherm de handen met 1 of zelfs 2 paar handschoenen.

7. Drink voldoende warme dranken (bouillon, soep, halfvolle chocolademelk) om op te warmen, maar drink daarenboven ook voldoende water om koudeletsels te voorkomen.

8. Beperk de duur en intensiteit van de blootstelling door o.a. jobrotatie, alternatieve werkmethodes en een werk-rust schema (pauze van tenminste 10 minuten in een verwarmd lokaal).

9. Sta stil bij het effect van luchtstromen (tocht en wind) op het koudegevoel (gevoelstemperatuur) en gebruik zo nodig windschermen.

10. Niet wrijven en traag opwarmen bij onderkoeling en bevriezingsletsels zijn cruciaal bij Eerste Hulp.