Nieuwsbrief - Update 12 februari 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Affiches en hygiëneplan voor kappers
  • Positief getest persoon binnen uw onderneming? Contacteer ons!
  • Webinars bijscholing Eerste Hulp 2021 blijven doorgaan
 
 
 

Affiches en hygiƫneplan voor kappers

 

Kappers kunnen hun activiteiten hervatten vanaf morgen, zaterdag 13 februari 2021. Andere niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheids-, massage- en nagelsalons, kunnen vanaf 1 maart opnieuw aan de slag. Bij de herstart moeten de opgelegde voorwaarden echter wel strikt opgevolgd worden:

  • Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
  • Verplichting om te werken op afspraak
  • Klanten moeten buiten wachten
  • Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open

Dienstverlening aan huis blijft verboden.

Om haar klanten zoveel mogelijk van dienst te kunnen zijn, maakte Mediwet enkele affiches en een hygiëneplan op, specifiek gericht op kappers.

U kan deze documenten raadplegen door op onderstaande links te klikken:

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

 
Naar My Mediwet
 
Positief getest persoon binnen uw onderneming? Contacteer ons!
 

Positief getest persoon binnen uw onderneming? Contacteer ons!

 

De wetgever heeft via een KB bevestigd dat coronagerelateerde problematiek op dit ogenblik prioritair is voor de arbeidsarts. De externe dienst wordt dan ook ingeschakeld bij de contactopsporing in geval van een positief geteste werknemer. In samenspraak met de werkgever wordt dan een risico-evaluatie uitgevoerd om te weten wie van de werknemers een hoog risico contact heeft gehad, wie een laag risico contact of voor wie geen risico weerhouden wordt. Dit laatste zou de norm moeten zijn, dankzij het goed toepassen van de intussen alom gekende preventiemaatregelen.

Mediwet beschikt over het 'evaluatieformulier voor risicocontacten' dat u als werkgever daarbij kan helpen. Dit document is gebaseerd op de richtlijnen die te vinden zijn op de website van Sciensano. Het moet echter duidelijk zijn dat het hier slechts om vuistregels gaat. Zo is er immers het recente advies om de mondneusmaskers continu te dragen in kantoren waar meerdere werknemers gelijktijdig aanwezig zijn en waar de ventilatie niet altijd gegarandeerd is. Regelmatig zien we dan ook kantoren waar werknemers op voldoende afstand van elkaar zitten en gescheiden zijn door een plexischerm. Volgens de vuistregels zijn die geen hoog risico contact van elkaar. In de praktijk is het echter wel goed mogelijk dat werknemers in deze situatie toch als hoog risico contact moeten worden ingeschat.

Om verspreiding van het virus binnen uw bedrijf te kunnen tegenhouden, is het dus belangrijk niet louter op de theoretische risico-evaluatie af te gaan. Er kunnen specifieke situaties zijn waarbij werknemers wel degelijk als hoog risico contact moeten worden ingeschat. Ga daarom in overleg met onze tracers om een juiste evaluatie op te maken.

Werknemers na een hoog risico contact met een besmet persoon toch verder laten werken, maar intussen sneltesten bij hen uitvoeren, is niet de correcte werkwijze. Mensen zijn immers al besmettelijk vooraleer een dergelijke test positief tekent.

Het is ook uiterst belangrijk de werknemers die als laag risico contact zijn ingeschat, op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Zij hebben wel degelijk een risico om besmet te zijn en moeten daarom extra letten op het ontstaan van symptomen. Zij kunnen op de werkvloer best continu hun mondneusmasker dragen en voldoende afstand houden van hun collega’s. Ze moeten ook hun sociale contacten beperken.

In principe wordt Mediwet vanuit het Contactcenter gecontacteerd in geval van een positief geteste werknemer in uw bedrijf. De praktijk leert dat dit veelal een dag vertraging kent of soms zelfs in het geheel niet gebeurt. Het is daarom belangrijk dat u zelf Mediwet contacteert van zodra u op de hoogte bent dat één of meerdere werknemers van uw bedrijf positief werden getest. Dit geldt niet alleen voor uw eigen werknemers, maar voor álle werknemers die op uw bedrijf actief zijn (interim, stagiair, onderaannemer,…). Wij doen dan samen met u de contactopsporing. U kan ons steeds contacteren met tracinggerelateerde vragen via het e-mailadres: contact.tracing@mediwet.be.

 
 
 

Webinars bijscholing Eerste Hulp 2021 blijven doorgaan

 

‘Zolang de maatregel van het verplicht telethuiswerk van toepassing blijft, moet de bijscholing op afstand gevolgd worden’ staat te lezen op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Daarom organiseert Mediwet al zeker tot 1 april de bijscholing via webinar. De verschillende data en mogelijkheid tot inschrijven kan u vinden op onze website. Mediwet kan ook, in samenspraak met de werkgever, een gesloten opleiding inplannen voor uw bedrijf. 

 
Meer informatie en inschrijven
Webinars bijscholing Eerste Hulp 2021 blijven doorgaan