Nieuwsbrief - Update 26 februari 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Opleiding in de kijker
  • Heeft u al gedacht aan...?
  • 1 maart 2021: Nationale Complimentendag
  • Nieuwe aanbevelingen rond bewegen
 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Gezondheidstoezicht volgens de codex over het welzijn op het werk

Tijdens deze opleiding bespreken we de wettelijke maatregelen inzake het gezondheidstoezicht op de werknemers. We zoomen in op de verschillende types van het preventief gezondheidstoezicht op de werknemers, alsook op het re-integratieonderzoek van arbeidsongeschikte werknemers, het onthaal van nieuwe werknemers, de maatregelen inzake bijzondere werknemerscategorieën (moederschapsbescherming, jongeren, stagiairs, uitzendarbeid), de bepalingen rond de organisatie van eerste hulp en maatregelen bij biologische agentia.

Deze opleiding is dezelfde als module 3 uit de basisopleiding Preventieadviseur niveau 3.

Meer informatie over en inschrijven voor deze opleiding kan hier.

 
Meer informatie en inschrijven
 
 

Heeft u al gedacht aan...?

 

Het jaarverslag van de interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk

Het jaarverslag van de interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk is een verslag over de werking en de activiteiten van uw Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk tijdens het voorafgaande jaar. De wetgever legt de inhoud van het jaarverslag vast. De interne preventieadviseur (zaakvoerder) stelt het verslag op. Het jaarverslag brengt alle gegevens van het afgelopen jaar samen over de veiligheid en gezondheid van de werknemers van uw onderneming, zoals statistische gegevens over arbeidsongevallen, ondernomen acties, structuur van de preventie en bescherming in het bedrijf en informatie over de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, zijnde Mediwet. Elke onderneming dient dit in te vullen. Het activiteitenverslag van Mediwet helpt u om een aantal rubrieken in te vullen.

Sinds 2018 moet het jaarverslag niet meer worden verzonden naar de met het toezicht belaste ambtenaren van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk, maar moet dit enkel nog door de werkgever ter beschikking worden gehouden. Er bestaan drie formulieren voor het opmaken van het jaarverslag:

  • Het formulier A is bestemd voor een werkgever met een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk zonder afdelingen.
  • Het formulier B is bestemd voor een werkgever met een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk met afdelingen.
  • Het formulier C is bestemd voor een groep van werkgevers die gemeenschappelijk een dienst voor preventie en bescherming op het werk organiseren.

Een verklarende nota geeft een toelichting over de verschillende rubrieken van de versies A, B en C van het formulier. In de nota wordt er telkens duidelijk aangegeven voor welk formulier de toelichting bestemd is. Het is aangewezen die nota af te drukken om de formulieren correct te kunnen invullen.

U kan het activiteitenverslag voor uw onderneming terugvinden op ons online portaal My Mediwet. U kan het ook eenvoudig via mail of telefonisch opvragen bij Mediwet. Indien u nog bijkomende uitleg wenst, kan u zich inschrijven voor één van de (voor klanten) gratis online interactieve workshops die Mediwet organiseert. Meer informatie over én inschrijven voor één van deze workshops kan hier.

Bron: FOD WASO

 
Naar de website van FOD WASO
 
1 maart 2021: Nationale Complimentendag
 

1 maart 2021: Nationale Complimentendag

 

Een welgemeend en misschien wel onverwacht compliment krijgen. Het maakt ongetwijfeld ook uw dag wel eens helemaal goed. Op maandag 1 maart 2021 is het Nationale Complimentendag. Oprechte aandacht en het tonen van persoonlijke waardering voor partner, kinderen, vrienden,… zijn dan kernwoorden. Twee zaken die niet te koop zijn en net daarom van fundamenteel belang zijn voor elk medemens.

Maar vergeet op deze complimentendag zeker ook de collega’s niet. Wie gewaardeerd wordt, ervaart een grotere betrokkenheid bij de onderneming. Bovendien wil iedereen graag het gevoel dat zijn of haar werk waardevol is en deel uitmaakt van een groter geheel. De beste complimenten geeft u op onverwachte momenten. Die komen nóg krachtiger en oprechter over. Verlies daarbij ook de non-verbale communicatie, zoals oogcontact of een duim opsteken, niet uit het oog.

Meer zelfvertrouwen, optimisme en een boost van het energielevel zijn maar enkele van de positieve effecten die het krijgen van een complimentje kan teweegbrengen. En dat komt uiteindelijk ook de sfeer op de werkvloer ten goede.

Tot slot nog een goede raad. Beperk complimenten geven vooral niet tot die ene dag per jaar. Het zou fijn zijn mocht het ooit een evidente gewoonte in onze samenleving worden.

 
 
Nieuwe aanbevelingen rond bewegen
 

Nieuwe aanbevelingen rond bewegen

 

Eind 2020 kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met nieuwe aanbevelingen rond beweging. Hoeveel moet u bewegen om gezond te zijn en vanaf wanneer zit u te veel stil? Waar vroeger gekeken werd naar blokken van 10 minuten bewegen telt nu élke minuut. Per week wordt 150-300 minuten matige activiteit geadviseerd ofwel 75-150 minuten hoge intensiviteit ofwel een combinatie van beiden. Matige activiteit is bijvoorbeeld ramen wassen, (elektrisch) fietsen naar het werk,… waarbij uw hartslag omhoog gaat, u sneller ademt maar praten nog mogelijk is. Bij hoog intensief bewegen gaat uw hartslag omhoog, u zweet en praten is moeilijker. Denk bijvoorbeeld aan de trappen oplopen (met boodschappen), stevig doorfietsen naar het werk, lopen,…

Doorbreek doorheen de dag ook het zitten zoveel mogelijk. Het advies is om het zitten elke 20-30 minuten te onderbreken. Sta even recht, wandel even rond, haal wat water, loop de trap even op en af of haal een frisse neus buiten.

Ook die kleine zaken zijn nodig. Vóór de coronacrisis bewogen 6 op de 10 Vlamingen voldoende. Tijdens deze pandemie geeft de helft aan minder te bewegen. Tijd voor verandering dus!


Bron: www.gezondleven.be