Nieuwsbrief - Update 19 maart 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Sneltesten op de werkvloer
  • ‘Laat ons er samen voor gaan’: FOD Werkgelegenheid lanceert campagne rond psychosociale risico’s
  • Power to Care-enquête
  • Napo - Vertil je niet!
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Sneltesten op de werkvloer

 

Deze week verscheen het bericht in de media dat in de bedrijven waar telewerk nagenoeg onmogelijk is, de werknemers 2x per week zouden worden getest via de arbeidsartsen. Wij hebben dit, zoals u, vernomen via de pers. Van zodra we hierover meer informatie hebben, brengen we u op de hoogte via onze geijkte kanalen.

Blijf intussen maximaal inzetten op telewerk en het toepassen van alle preventiemaatregelen in de strijd tegen COVID-19.

In samenspraak met de arbeidsarts en het agentschap Zorg & Gezondheid kan in bepaalde gevallen wél overwogen worden om bij een cluster sneltesten uit te voeren op de werkvloer bij de laag risico contacten.

 
 
‘Laat ons er samen voor gaan’: FOD Werkgelegenheid lanceert campagne rond psychosociale risico’s
 

‘Laat ons er samen voor gaan’: FOD Werkgelegenheid lanceert campagne rond psychosociale risico’s

 

De wereldwijde verspreiding van het COVID-19-virus heeft ervoor gezorgd dat niks nog is zoals voorheen. Een heel scala aan ingevoerde coronamaatregelen moet ons helpen deze pandemie te onderdrukken. Zo oefenen ondertussen heel wat werknemers hun job verplicht van thuis uit, anderen blijven naar het werk gaan om de continuïteit van het bedrijf te garanderen. Hoe dan ook, iedereen heeft in het afgelopen jaar zijn arbeidsomstandigheden zien veranderen. Isolement, burn-out, stress, conflicten, geweld,… zijn daardoor nog meer aanwezig in het dagelijkse leven van werknemers. Deze arbeidsgerelateerde psychosociale risico's hebben betrekking op beroepsrisico's die zowel de mentale als de lichamelijke gezondheid van werknemers aantasten. Dit kan op zijn beurt dan weer een invloed hebben op het goed functioneren en de prestaties van de bedrijven, evenals de veiligheid.

Met haar sensibiliseringscampagne ‘Laat ons er samen voor gaan!’ wil de FOD Werkgelegenheid leidinggevenden, werknemersvertegenwoordigers en welzijnsactoren erop wijzen dat er gratis tools bestaan om hen te helpen deze situaties aan te pakken. Via haar accounts op sociale media als Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram kan u makkelijk alles terugvinden. U kan ook een kijkje nemen de op deze website.

Ook Mediwet biedt rond dit thema heel wat webinars aan ter ondersteuning van de aangesloten werkgevers en hun werknemers. Meer informatie (en de inschrijfmodule) kan u vinden bij de opleidingen 'Psychosociaal Welzijn' op onze website.

Bron: Werk.belgie

 
Meer informatie
 
Power to Care-enquête
 

Power to Care-enquête

 

Sciensano organiseert, in samenwerking met KULeuven, van 16 tot en met 23 maart de tweede nationale Power to Care-enquête waarin gezondheidswerkers, hulpverleners en mantelzorgers bevraagd worden over hun welzijn en hun nood aan ondersteuning tijdens de COVID-19-crisis. Dit is de opvolger van de Vlaamse ZorgSamen-barometer.

Werk je in de zorg- of welzijnssector? Dan kan je hier deelnemen aan deze enquête.

 
Meer informatie
 
 

Napo - Vertil je niet!

 

Napo, een grappig tekenfilmfiguurtje dat symbool staat voor een werknemer uit om het even welke industrie of sector, wil de veiligheid en gezondheid op het werk bevorderen door middel van korte filmpjes. Door de woordloze taal zijn ze voor iedereen begrijpbaar en dus uiterst bruikbaar in elke onderneming.

Aandoeningen aan het bewegingsapparaat behoren tot de meest voorkomende arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen in Europa. Daarom heeft Napo zes nieuwe clips gemaakt. Hij heeft het hierin over tips rond rugklachten door o.a. repetitief werk, hanteren van lasten en peesbelasting. Bekijk de filmpjes door op één van onderstaande links te klikken.

Op de site van Napo kan u nog veel meer filmpjes over allerlei uiteenlopende onderwerpen bekijken.

Bron: Napofilm.net 

 
Naar de website van Napo
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Work/life balance'

Een betere balans tussen werk en privé is iets waar velen onder ons naar streven, maar er lijken wel niet genoeg uren in één dag voor al onze verschillende verantwoordelijkheden.

Tijdens dit webinar gaan we dieper in op het concept work/life-balance en het belang hiervan. Deelnemers leren tools en technieken om werk en privé beter te beheren, waardoor u effectiever, productiever en betrokken kan zijn op alle gebieden in uw leven.

Deze opleiding organiseren we op verschillende data in de komende maanden. U kan hier meer informatie vinden en u kan er ook inschrijven voor één van de webinars.

 
Meer informatie en inschrijven