Nieuwsbrief - Update 23 april 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Aangepaste documenten
  • Opleidingen Mediwet: geen fysieke lessen tot en met 30 juni 2021
  • Opleiding in de kijker
  • 28 april: Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk
 
 
 

Aangepaste documenten

 
De maatregelen ter preventie van de verspreiding van het COVID-19-virus worden constant aangepast. Mediwet volgt dit uiteraard van dichtbij op en past - indien nodig - haar adviezen ook aan.

U kan van onderstaande documenten een geüpdatete versie terugvinden door op één van onderstaande links te klikken:

U kan deze en andere nuttige COVID-19-gerelateerde documenten ook raadplegen op ons online platform My Mediwet (na inloggen, onder 'Publicaties' - zoekterm: corona)

 
Naar My Mediwet
 
Opleidingen Mediwet: geen fysieke lessen tot en met 30 juni 2021
 

Opleidingen Mediwet: geen fysieke lessen tot en met 30 juni 2021

 

Het COVID-19-virus heeft nog altijd een niet te onderschatten impact op ieders leven. De overheid legt momenteel vooral de focus op versoepelingen in open lucht én pleit nog steeds voor behoud van de bubbels. Bovendien is ook telewerk nog steeds verplicht. Om de beslissingen van de overheid bij te treden heeft Mediwet daarom besloten om geen fysieke opleidingen te voorzien tot en met 30 juni 2021. We herevalueren dit uiteraard voor de opleidingen in het najaar.

Onze digitale opleidingen over allerhande onderwerpen blijven vanzelfsprekend wel doorgaan. Meer informatie over én de inschrijfmogelijkheden voor onze webinars kan u vinden op onze website. Een opleiding die we ten zeerste aanbevelen is de basisopleiding eerstehulpverlener via blended learning. Daarover kan u ook meer lezen elders in deze nieuwsbrief.

 
Naar onze opleidingen
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Basisopleiding Eerste Hulp - Blended learning


In de codex over het welzijn op het werk wordt vermeld dat in bedrijven van de categorie A, B en C een voldoende aantal hulpverleners aanwezig dient te zijn zodat gedurende de ganse arbeidsduur een degelijke eerste hulp kan worden verleend.

Het aantal aanwezige hulpverleners wordt door de werkgever bepaald na advies van de preventieadviseur-arbeidsarts en het CPBW, in functie van de activiteiten, de resultaten van de risicoanalyse en het aantal werknemers. Er dient tevens een voldoende spreiding te zijn voorzien.

Blended learning houdt in dat de kandidaat-hulpverlener de nodige theoretische kennis via geanimeerde online e-learningmodules vergaart, in eigen tempo en op een tijdstip naar keuze. Dit doen we met behulp van ‘game based learning’ ontwikkeld door Play it Safe.

Na het succesvol doorlopen van de online modules, volgt een interactieve praktijkdag om de opgedane kennis in de benodigde vaardigheden om te zetten. In dit praktijkgedeelte werken we met verschillende didactische werkvormen. De technieken m.b.t. reanimatie, wondverzorging, verbanden aanleggen en andere praktische vaardigheden zullen hierbij ruimschoots aan bod komen. Na deze opleiding kan u zich een beeld vormen van de meest voorkomende noodsituaties. U bent getraind in hoe u in dergelijke situaties een juiste eerstehulpverlening kan toedienen.

Wanneer de kandidaten bij het afsluiten van de praktijkdag via een eindevaluatie hebben aangetoond dat zij voldoende competent zijn, ontvangen zij het officiële, erkende getuigschrift van hulpverlener.


Meer informatie en/of inschrijven? Dat kan hier!

 
Meer informatie en inschrijven
 
 

28 april: Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

 

28 april werd door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) uitgeroepen als jaarlijkse 'Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk' (World Day for Safety and Health at Work). Met deze dag wil de organisatie de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten nog eens extra onder de aandacht brengen.

De COVID-19-pandemie heeft op de hele wereld een gigantische impact en dus ook op de 'werkwereld' van miljarden mensen. Gaande van het potentieel besmettingsrisico op de werkvloer tot de bijkomende risico’s die ontstaan t.g.v. sanitaire maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Een significant voorbeeld daarvan is het telewerk waar overal ter wereld zo hard op wordt gehamerd. Telewerk brengt heel wat opportuniteiten met zich mee maar tegelijkertijd moeten we ons ook bewust zijn van de daaraan verbonden (psychosociale) risico's.

De huidige gezondheidscrisis bewijst de noodzaak van sterke risicobeheersingssystemen. Daarom wil de IAO tijdens de werelddag de focus leggen op de verdere uitbreiding en ontwikkeling van deze risicobeheersingssystemen, zowel op nationaal- als bedrijfsniveau. Dit laat toe om op een flexibele, veerkrachtige manier in allerlei omstandigheden te kunnen omgaan met preventie en bescherming van de werknemers op de werkvloer.

Bron: ilo.org

 
Meer informatie