Nieuwsbrief - Update 3 september 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Is een mondneusmasker nog noodzakelijk op de werkvloer?
  • Aangepaste coronagidsen basis- en secundair onderwijs
  • De Wet Welzijn viert in 2021 haar 25-jarig bestaan
  • Opleidingen vanaf 01/09/2021
  • Opleiding in de kijker
 
 
Is een mondneusmasker nog noodzakelijk op de werkvloer?
 

Is een mondneusmasker nog noodzakelijk op de werkvloer?

 

Met de start van het nieuwe schooljaar zijn er ook heel wat versoepelingen van de coronamaatregelen in de algemene maatschappij. In Vlaanderen hebben we immers het beoogde aantal gevaccineerde personen bereikt. Naast het feit dat telewerk niet langer aangewezen is in Vlaanderen*, wijzigt er op de werkvloer echter nog niet zo veel.

In de privésfeer mogen we thuis weer iedereen ontvangen en is dansen op huwelijksfeesten opnieuw toegestaan. We kunnen zelfs terug naar sportmanifestaties en culturele evenementen, waar we mits een Covid Safe Ticket zelfs zonder mondneusmasker mogen rondlopen.
Mediwet krijgt vanuit de bedrijfswereld regelmatig de vraag of ook op de werkvloer het mondneusmasker niet achterwege mag blijven. De meerderheid van de werknemers is immers gevaccineerd en in het publieke deel van het bedrijf is er geen mondmaskerplicht meer.

Er is echter een elementair verschil tussen de privésfeer en de werkvloer. Het bijwonen van een evenement doet u op vrijwillige basis. Nu het telewerk niet meer aangewezen is*, heeft u evenwel niet de vrije keuze met wie en hoe dicht u contact hebt op de werkvloer.
De werkgever dient ook steeds, als een goede huisvader, de Wet Welzijn toe te passen. Er moet dus voor elke activiteit een risicoanalyse worden opgemaakt. Daar de werkgever ook de privacy moet respecteren, mag hij geen navraag doen wie gevaccineerd is. De adviezen van de Generieke Gids (intussen versie 5) dienen hierdoor dus nog steeds toegepast te worden.

Als nu uit de risicoanalyse blijkt dat de veilige afstand van 1,5 meter niet kan worden gerespecteerd, is het van belang alle preventiemaatregelen toe te passen. Tussen burelen onderling kan dit een plexischerm zijn. Bij het rondlopen op kantoor, in de koffiehoek, aan de kopieermachine,… is het dragen van het mondneusmasker nog steeds verplicht.

Zelfs met een hoge vaccinatiegraad, blijven de basis hygiëne- en preventiemaatregelen nog steeds uiterst belangrijk om ons te beschermen tegen het virus. Blijf dus het gouden vierkant toepassen (handen wassen-ventilatie-afstand houden-mondneusmasker).
Het is niet omdat we gevaccineerd zijn, dat we geen risico meer lopen op een besmetting. Weliswaar is de kans op besmetting veel kleiner, maar vooral het risico op ernstige verwikkelingen is zeer laag.

Het volgen van de preventiemaatregelen heeft daarenboven ook zijn voordeel in geval er aan contacttracing moet worden gedaan bij een besmetting op de werkvloer. Er zijn immers nog altijd werknemers die in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact. Bij het correct volgen van de preventiemaatregelen zullen er weinig of geen hoogrisicocontacten zijn en dus geen quarantaines nodig zijn.

In geval van een hoogrisicocontact bij niet gevaccineerde werknemers blijft de regel van quarantaine en 2 PCR-testen. De quarantaine eindigt pas na een negatieve PCR-test op dag 7.
Gevaccineerde hoogrisicocontacten dienen ook in quarantaine te gaan en zich zo snel mogelijk een 1e maal te laten testen. Bij een negatieve PCR-test eindigt hun quarantaine. Ze moeten wel nog een 2e PCR-test krijgen op dag 7. Tussen de 2 PCR-testen moeten volledig gevaccineerde werknemers niet in quarantaine te gaan en kunnen deze verder werken.
Werknemers die de voorbije 180 dagen positief zijn getest en nu een hoogrisicocontact hebben gehad, moeten enkel in quarantaine gaan en getest worden van zodra zij enige symptomen van COVID-19 vertonen.

Het spreekt ook voor zich dat elke werknemer die op eender welk moment symptomen vertoont, de werkplek dient te verlaten om zich bij de huisarts te laten testen. Dit geldt dus ook voor de volledig gevaccineerde werknemers.

 

*Wegens de veel lagere vaccinatiegraad, blijft in Brussel telewerk wel nog aangewezen

 
 
Aangepaste coronagidsen basis- en secundair onderwijs
 

Aangepaste coronagidsen basis- en secundair onderwijs

 

Schooljaar 2021-2022 is weer van start gegaan. Jammer genoeg niet in het “groen” zoals vóór corona, maar toch een start met enige versoepelingen. Eenvoudig en duidelijk is het echter niet altijd. 

Het virus circuleert nog steeds, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Maatregelen “op de werkvloer” blijven dan ook van groot belang om een veilige en gezonde werkomgeving te verzekeren.

Het “gouden vierkant” staat nog meer dan ooit centraal, om in al die versoepelingen toch enige bescherming te bieden:

  • Handhaaf zoveel als mogelijk de afstand van minimaal 1,5m voor +12-jarigen (behalve in het secundair in de klas wanneer men neerzit of stilstaat)
  • Indien dat niet kan wordt het mondmasker gedragen (uitzonderingen: zie de coronagidsen)
  • Ventileren en/of verluchten vormt een absolute voorwaarde om alle versoepelingen toe te passen
  • Organiseer nog steeds een goede handhygiëne

We hebben ook onze coronagidsen basisonderwijs en secundair onderwijs geüpdatet, aangezien er nu geen sprake meer is van fases. Deze coronagidsen zijn opgesteld op basis van de maatregelen en richtlijnen van Onderwijs Vlaanderen. Waar we dat nodig vonden, hebben we ook bijkomende adviezen geformuleerd.

 
 
 

De Wet Welzijn viert in 2021 haar 25-jarig bestaan

 

De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk viert haar 25-jarig bestaan. Deze wet vormt, samen met haar uitvoeringsbesluiten, de basis van de reglementering over veiligheid en gezondheid op het werk.

De afgelopen 25 jaar is de regelgeving inzake welzijn op het werk voortdurend in ontwikkeling geweest om de arbeidsrisico's te verminderen en de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Belangrijke ontwikkelingen zijn:

  • de integratie van nieuwe gebieden zoals musculoskeletale aandoeningen (MSA) en psychosociale risico's (PSR)
  • de hervorming van de preventiestructuren (preventiediensten, opleiding van preventieadviseurs, enz.)
  • Aanpassing aan de snelle veranderingen in de arbeidswereld (new way of working, telewerk, vergrijzing van de werknemers, enz.)

In 2021 is duidelijk geworden dat ondernemingen die deze regelgeving correct hebben toegepast, veel sneller op de COVID-19-crisis hebben kunnen reageren en de nodige procedures en preventiemaatregelen hebben kunnen toepassen.

Bron: werk.belgie.be & BeSWIC

 
Meer info
 
Opleidingen vanaf 01/09/2021
 

Opleidingen vanaf 01/09/2021

 

Vanaf september voorziet Mediwet opnieuw fysieke opleidingen in haar lokalen in Gent en Antwerpen. Uiteraard blijven we ook inzetten op online opleidingen. Een nieuwigheid dit jaar is onze blended learning basisopleiding hulpverlener. U doorloopt hierbij -op eigen tempo- een aantal online modules, waarna een boeiende praktijkdag volgt. Een aanrader van formaat! Voor deze opleiding zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Meer informatie over al onze opleidingen kan u vinden op onze website. U kan daar ook snel en makkelijk inschrijven.

 
 
 

Opleiding in de kijker

 

Basisbegrippen van het welzijnsbeleid

Deze opleiding is gericht tot werknemers en werkgevers die een grondige basiskennis willen verwerven inzake de bouwstenen van de welzijnswetgeving volgens de Codex over het welzijn op het werk. Tijdens deze opleiding raakt u bekend met de basisbegrippen van het welzijnsbeleid en de toepassing ervan.

Deze opleiding is dezelfde als module 1 uit de basisopleiding Preventieadviseur niveau 3. Deze opleiding vindt plaats op dinsdag 21/09/2021. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier.

 
Meer informatie en/of inschrijven