Nieuwsbrief - Update 30 september 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Oktoberversoepelingen COVID-19-maatregelen
  • Regels rond quarantaine na een hoogrisicocontact
  • 01/10 - 10/10: 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg
  • 10-10-10-CAMPAGNE: Op maandag 11 oktober om 10 uur met zijn allen 10 minuten rechtstaan
  • Opleiding in de kijker
 
 
Oktoberversoepelingen COVID-19-maatregelen
 

Oktoberversoepelingen COVID-19-maatregelen

 

Vanaf morgen, 1 oktober, gaan we een nieuwe fase in betreffende de versoepelingen van de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus te beperken.

Op heel wat plaatsen verdwijnt de mondmaskerplicht.

De preventiemaatregelen inzake COVID-19 om hoogrisicocontacten op de werkvloer onder controle te houden moeten verder gerespecteerd worden, ongeacht de vaccinatiegraad. Een hoge vaccinatiegraad betekent immers niet noodzakelijk dat alle risico’s op de werkvloer zijn verdwenen. Hierbij blijven maatregelen als afstand, ventilatie, ontsmetting, dragen van het mondneusmasker een zeer belangrijke rol innemen.

Niettegenstaande de versoepelingen, blijft het dus sterk aanbevolen om het mondneusmasker te dragen op plaatsen en in situaties waar de social distance van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd.

Als deze preventiemaatregelen niet gevolgd worden, kan dit een negatief effect hebben op het aantal hoogrisicocontacten (en bijhorende quarantaines) in het geval een werknemer positief test. Dit kan mogelijk zware gevolgen hebben voor de bezetting op de werkvloer.

Verder is het dragen van een mondneusmasker wel nog steeds verplicht in een aantal specifieke situaties:

  • in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, stations en op luchthavens
  • in zorginstellingen
  • bij medische en niet-medische contactberoepen (o.a. de kapper)
  • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.

Het dragen van het mondneusmasker heeft daarenboven ook zijn voordelen in het kader van preventie van griep en andere winterse verkoudheden.

Deze namiddag verscheen ook een nieuwe versie van de generieke gids. U kan de wijzigingen hier nalezen.

 
 
 

Regels rond quarantaine na een hoogrisicocontact

 

Met het stijgen van de vaccinatiegraad, wijzigen ook regelmatig de quarantaineregels in geval van een hoogrisicocontact. Op vandaag gelden volgende regels bij de gevaccineerde hoogrisicocontacten:

  • indien het hoogrisicocontact < 72 uur geleden was: u moet zo snel mogelijk een PCR-test laten afnemen. U blijft in quarantaine tot de uitslag van die test bekend is. Als de test negatief is, eindigt de quarantaine. U moet echter wel een 2e PCR-test ondergaan op dag 7 na het hoogrisicocontact (bij deze 2e test is er geen quarantaine nodig in afwachting van het testresultaat).
  • indien het hoogrisicocontact > 72 uur geleden was: u moet niet in quarantaine. Wel dient er een PCR-test uitgevoerd te worden op dag 7 na het hoogrisicocontact (bij deze 2e test is er geen quarantaine nodig in afwachting van het testresultaat).
  • Indien u niet gescheiden kan worden van de persoon die COVID-19 doormaakt (zoals een ouder van een kind), wordt u zo snel mogelijk getest. Indien deze test negatief is eindigt de quarantaine. De 2e PCR-test wordt dan uitgevoerd op dag 17.

De regels voor niet-gevaccineerde hoogrisicocontacten:

  • U gaat onmiddellijk in quarantaine en laat een PCR-test afnemen. Op dag 7 na het hoogrisicocontact wordt een 2e test uitgevoerd. De quarantaine mag ten vroegste beëindigd worden als ook die 2e test negatief is.
  • Indien u niet van de geïsoleerde persoon kan worden gescheiden (zoals een ouder van een kind), kan de quarantaine op hetzelfde moment eindigen als de isolatie van de peroon die COVID-19 doormaakt (na 10 dagen dus), mits u dan een PCR-test laat afnemen en het resultaat negatief is. Een extra test 7 dagen later is echter nog steeds nodig, d.w.z. 7 dagen na de laatste blootstelling.

Voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde personen blijft de regel gelden dat u getest moet worden van zodra er symptomen optreden.

Schematisch:

 

Tijdsduur sinds risicocontact

 

 

1ste test

 

2de test

 

3de test

Gevaccineerd + hoogrisicocontact

< 72u

Start quarantaine

Zo snel mogelijk, einde quarantaine indien test negatief

Dag  7

 

Gevaccineerd + hoogrisicocontact

> 72u

Geen quarantaine

Dag 7

 

 

Gevaccineerd + samenwonend met index

 

Start quarantaine

Zo snel mogelijk, einde quarantaine indien test negatief

Dag 17

 

Niet-gevaccineerd + hoogrisicocontact

< 72u

Start quarantaine

Zo snel mogelijk

Dag 7, einde quarantaine indien test negatief

 

Niet-gevaccineerd + hoogrisicocontact

> 72u

Start quarantaine

Dag 7, einde quarantaine indien test negatief

 

 

Niet-gevaccineerd + samenwonend met index

 

Start quarantaine

Zo snel mogelijk

Dag 10, einde quarantaine indien test negatief

Dag 17

 
 
01/10 - 10/10: 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg
 

01/10 - 10/10: 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg

 

Samen met de Vlaamse Logo’s en Te Gek!?, richt het Vlaams Instituut Gezond Leven 10 dagen lang de schijnwerpers op geestelijke gezondheid. Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten ze het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Doel: ‘goed in uw vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar maken. Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, wordt er ook meer begrip gecreëerd voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.  

Tijdens de 10-daagse wordt er afgeteld naar 10 oktober: naar de internationale dag van de geestelijke gezondheid of de ‘World Mental Health Day’. Die dag wil bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.  

Onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’ roept het Vlaams Instituut Gezond Leven iedereen op om tijdens de 10-daagse een actie te organiseren die mentaal welbevinden en veerkracht in de kijker zet. Die acties kunnen zich richten tot inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen, studenten, buurtbewoners,…  

Veerkracht is belangrijk. Want veerkracht zorgt ervoor dat u zich - zelfs bij tegenslag - goed in uw vel blijft voelen, en dat u er misschien nog sterker uitkomt. Zich omringd voelen door mensen en weten dat u op hen kan terugvallen als het even minder gaat, is goed voor uw veerkracht. U kan elkaars veerkracht ondersteunen en versterken: samen staat u nóg sterker. Dat is waar ‘Samen Veerkrachtig’ letterlijk voor staat.

Zelf een actie organiseren? Dat kan! Ideeën, tips en tricks vindt u in de inspiratiegidsInteresse in een aanbod op maat rond veerkracht, neem contact op met onze psychosociale dienst via psychosoc@mediwet.be.


Bron: gezondleven.be

 
Meer informatie
 
10-10-10-CAMPAGNE: Op maandag 11 oktober om 10 uur met zijn allen 10 minuten rechtstaan
 

10-10-10-CAMPAGNE: Op maandag 11 oktober om 10 uur met zijn allen 10 minuten rechtstaan

 

Naar jaarlijkse gewoonte willen de ergonomievereniging VerV en het Vlaams Instituut Gezond Leven iedereen met een zittend beroep vragen om op 11 oktober om 10 uur collectief 10 minuten te ‘wisselwerken’. Dat betekent: het zitten 10 minuten onderbreken, en in plaats daarvan rechtstaan of bewegen.

Een kleine moeite, met bewezen effecten: u verbrandt meer vetten en calorieën, u beschermt uw lichaam tegen hart- en vaatziekten en diabetes en u versterkt de spieren, waardoor de kans op rugklachten verkleint. Bovendien gaat uw energiepeil de lucht in.

Met deze actie wil men wisselwerken in de kijker zetten, en ervoor zorgen dat het algemeen aanvaard wordt dat werknemers zitten en staan afwisselen tijdens vergaderingen of aan hun bureau (bij thuiswerken of op kantoor). 

Wisselwerken vraagt niet veel energie of ingrijpende veranderingen. Hoewel zit-sta-bureaus ideaal zijn om zitten en staan af te wisselen, kan u ook zonder aan wisselwerken doen. Rechtstaand telefoneren, een glas water halen of naar een collega stappen in plaats van te mailen, zijn voorbeelden van hoe u op een succesvolle manier kan wisselwerken. Lees hier meer tips.

Het is niet toevallig dat deze actie dan plaatsvindt: oktober is de maand van de ergonomie.

U kan via uw eigen organisatie ook deelnemen aan deze actie… Zo kan u met uw onderneming deelnemen aan 10-10-10, een foto posten op social media met #wisselwerken en kans maken op een Steppie balansbord van Health2Work, maar ook vragen om deze actie mee in de kijker te zetten. U vindt op deze webpagina het campagnebeeld en teksten die u kan gebruiken in nieuwsbrieven of op social media.

Het logo van uw organisatie op het campagnebeeld kan ook… Stuur hiervoor het logo door naar dirk@driedee.be met vermelding van de gewenste taal voor het campagnebeeld (NL/FR/EN).


Bron: VerV

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Arbeidsmiddelen en -plaatsen

In deze opleiding behandelen we de toepassing van het Dynamisch Risicobeheersingssysteem op het specifieke domein van Arbeidsmiddelen en Arbeidsplaatsen. Volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Arbeidsmiddelen
  • Mobiele arbeidsmiddelen, intern verkeer, intern verkeersplan
  • Werken op hoogte
  • Sociale voorzieningen

Na deze opleiding kan u gevaren identificeren en risico's gerelateerd aan arbeidsmiddelen bepalen en beoordelen. U bent bekend met en kan de wetgeving inzake arbeidsmiddelen terugvinden. U kan de procedure van de drie groene lichten toepassen. U kan het intern verkeer en verkeersplan kritisch evalueren. U past de preventiehiërarchie toe bij het bepalen van maatregelen bij werken op hoogte en kan de vereisten betreffende sociale voorzieningen vlot terugvinden.

Deze opleiding is dezelfde als module 5 uit de basisopleiding Preventieadviseur niveau 3.

Deze vorming vindt plaats op dinsdag 19/10/2021. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Naar de opleidingen