Nieuwsbrief - Update 22 september 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Week van het Werkgeluk: 25-29 september 2023
  • Jaarlijkse 10-10-10-campagne
  • Hoe stimuleert u het dragen van gehoorbescherming: inspiratiegids
  • Opleiding in de kijker
 
 
Week van het Werkgeluk: 25-29 september 2023
 

Week van het Werkgeluk: 25-29 september 2023

 

Ziekte, stress, werkdruk, demotivatie,... vormen heel wat uitdagingen op de werkvloer. Gelukkig zien steeds meer organisaties in dat werken aan welzijn en werkgeluk een remedie is tegen deze gevaren. Want werkgeluk is belangrijk! Werknemers brengen immers een groot deel van hun tijd op het werk door. Bovendien weerspiegelt werkgeluk zich ook in de de rest van het leven. Ook voor organisaties is het werkgeluk van werknemers niet te onderschatten. Want gelukkige werknemers zijn gezonder, werken beter samen, zijn meer betrokken en productiever.

De 'Week van het Werkgeluk', die dit jaar loopt van 25/09 tot en met 29/09, vormt voor iedereen de ideale gelegenheid om even stil te staan bij het werkgeluk. Hoe gelukkig bent u zelf in uw job? Of hoe gaat u als leidinggevende of als organisatie om met het werkgeluk van medewerkers? 

Bent u op zoek naar ideeën om werkgeluk ook in uw onderneming wat meer in de kijker te zetten, surf dan naar de website Weekvanhetwerkgeluk.be. U vindt er allerlei initiatieven terug, u kan er het 'Manifest voor meer Werkgeluk' ondertekenen, ontdekken hoe andere bedrijven werken aan werkgeluk, tips rond werkgeluk lezen,...

Bron: weekvanhetwerkgeluk.be

 
Meer informatie
 
Jaarlijkse 10-10-10-campagne
 

Jaarlijkse 10-10-10-campagne

 

Naar jaarlijkse gewoonte staan we op 10 oktober om 10 uur, 10 minuten recht. De Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV) en het Vlaams Instituut voor Gezond Leven willen daarbij personen met een zittend beroep aanmoedigen om te “wisselwerken”. Tien minuten lang het zitten onderbreken dus. Deze kleine inspanning is gezond, goed voor de concentratie en het energiepeil!

Hou deze gezonde gewoonte zeker ook na 10 oktober aan. Zorg voor reminders, ga vaker een glaasje water halen, neem het toilet op een andere verdieping, ga na de lunch nog even de benen strekken of ga op een actieve manier naar het werk.

Voor meer tips kan u ook terecht op de website van de Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV). Op 10 oktober kan u er bovendien een steppie winnen. Maak een originele foto van uw wisselwerkmoment op sociale media met #wisselwerken.

Bron: VerV & Vlaams Instituut voor Gezond Leven

 
Meer informatie
 
Hoe stimuleert u het dragen van gehoorbescherming: inspiratiegids
 

Hoe stimuleert u het dragen van gehoorbescherming: inspiratiegids

 

Werknemers motiveren om gehoorbescherming te dragen. Het is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Nochtans loopt de werknemer niet alleen risico op gehoorproblemen door lawaai, het kan op lange termijn bijvoorbeeld ook hart- en vaatziekten veroorzaken.

De Arteveldehogeschool in Gent zette, in samenwerking met diverse partners uit het werkwerkveld, een onderzoeksproject op poten rond het gebruik van gehoorbescherming op het werk. Dit leidde op zijn beurt tot een inspiratiegids om het dragen van gehoorbescherming door werknemers te stimuleren. U kan deze gids vol aanbevelingen hier online raadplegen.

Bron: earcovered.artveldehogeschool.be

 
Meer informatie
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Jaaractieplan/globaal preventieplan'

Deze workshop is voor iedereen die zonder voorkennis een jaaractieplan en globaal preventieplan wil opmaken. U wordt praktisch begeleid bij de opmaak van beide plannen. Aan de hand van voorbeelden en sjablonen kan u zelf aan de slag gaan.

U kan deze opleiding online volgen op donderdag 12/10/2023 tussen 10u en 12u. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug. U vindt er ook al enkele opleidingen voor 2024 terug waarvoor u reeds kan inschrijven. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld met bijkomende opleidingen die wij in 2024 organiseren.

 
Naar onze opleidingen