Nieuwsbrief - Update 8 december 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Verplichte aanstelling van een interne vertrouwenspersoon in ondernemingen met 50 of meer werknemers
  • Naamlijst van het gezondheidstoezicht op My Mediwet
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Verplichte aanstelling van een interne vertrouwenspersoon in ondernemingen met 50 of meer werknemers

 

Sedert 1 december 2023 is elke onderneming die 50 medewerkers of meer tewerkstelt, verplicht een interne vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze beslissing maakt deel van het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn.

Deze verplichting zorgt ervoor dat werknemers steeds toegang hebben tot iemand die voldoende kennis heeft van de structuur, de werking en de cultuur van de onderneming. Op het moment van de aanduiding moet deze vertrouwenspersoon niet noodzakelijk de vereiste opleiding hebben gevolgd. De codex over het welzijn op het werk bepaalt namelijk dat de verplichte opleiding binnen twee jaar na de aanduiding van de vertrouwenspersoon moet zijn voltooid.

In ondernemingen met minder dan 50 werknemers is de werkgever enkel verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen wanneer alle leden van de vakbondsafvaardiging, of bij ontstentenis, alle werknemers zelf hierom verzoeken bij de werkgever. Als deze werkgever er toch voor kiest om een vertrouwenspersoon aan te stellen (eigen initiatief of op verzoek van de vakbondsafvaardiging of de werknemers), moet minstens één vertrouwenspersoon verplicht deel uitmaken van het personeel van de onderneming wanneer er 20 of meer werknemers werken en een beroep wordt gedaan op een preventieadviseur psychosociale aspecten van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. In een onderneming met minder dan 20 werknemers mag de vertrouwenspersoon dus een aan de onderneming externe persoon zijn.

De procedure voor het aanstellen en verwijderen van de vertrouwenspersoon uit de functie is ongewijzigd gebleven, net als de wettelijke onverenigbaarheden voor het uitoefenen van deze functie.

Mediwet organiseert in 2024 zowel in Antwerpen als in Gent een basisopleiding voor vertrouwenspersonen. Meer informatie rond deze opleiding kan je hier vinden. Je kan er meteen ook inschrijven.

Bron: werk.belgie.be

 
Naar al onze opleidingen
 
 

Naamlijst van het gezondheidstoezicht op My Mediwet

 

Vanaf nu kan u de naamlijst van het gezondheidstoezicht voor uw onderneming terugvinden op ons online platform My Mediwet. Log in op My Mediwet, klik op 'Correspondentie' onder 'Documenten'. Daar kan u de naamlijst van het gezondheidstoezicht downloaden en raadplegen. Hou hierbij rekening dat dit de toestand is, zoals hij was op de datum dat de naamlijst van het gezondheidstoezicht gegenereerd werd.

 
Naar My Mediwet
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Werking van het CPBW'

Deze opleiding is gericht naar de interne preventieadviseur, de voorzitter en werknemers-vertegenwoordigers die nieuw zijn in hun rol op het CPBW.

Tijdens de opleiding bespreken we de wetgeving omtrent de werking en de opdrachten van het CPBW en zoomen we in op de verschillende rollen van de leden van het CPBW.

U kan deze opleiding online volgen op 18/01/2024 en 01/02/2024. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Naar onze opleidingen