Nieuwsbrief - Update 9 april 2021

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Wijziging 'Evaluatieformulier voor risicocontacten'
  • Hoelang duurt de quarantaine als een huisgenoot positief test (“index” is)
  • Nieuwe app 'crisis information translated' voor anderstaligen
  • Versterk uw medewerkers via het (digitaal) aanbod van Mediwet
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Wijziging 'Evaluatieformulier voor risicocontacten'

 

We blijven momenteel van de ene coronagolf naar de andere overgaan. Er zijn ook veel meer clusters binnen bedrijven. We spreken over een cluster van zodra er 2 of meer COVID-19-gevallen zijn die epidemiologisch aan elkaar verbonden zijn.

De verklaring hiervoor is meervoudig:

  • Eén van de redenen is de verminderde aandacht voor de preventiemaatregelen.
  • Een andere belangrijke oorzaak zijn de varianten die opduiken: de Britse variant, de Braziliaanse variant, de Zuid-Afrikaanse variant,...
  • De besmettingen verlopen ook meer via aerosolen. Een aerosol is een mengsel van stofdeeltjes en zeer kleine vloeistofdruppels.

Wij produceren aerosolen bij het hoesten, niezen, roepen, zingen, praten, lachen,… Aerosolen slaan, in tegenstelling tot echte druppels, niet meteen neer en blijven uren in de lucht zweven. Zij gaan dus verder dan onze intussen welgekende anderhalve meter. Daardoor ontstaan in ruimtes met verschillende personen sneller meerdere besmettingen, de zogenaamde clusters.

Om clusters te voorkomen moeten de preventiemaatregelen rigoureus gevolgd worden. Telewerken blijft dé maatregel bij uitstek. Zoek dus in uw organisatie - zo nodig met aanpassingen aan bestaande werkwijzen - naar mogelijkheden om uw werknemers maximaal thuis te laten werken.

Waar thuiswerk echt onmogelijk is, past u ook de regels van het gouden vierkant toe: afstand houden, ventileren, mondmasker dragen, ontsmetten.

In geval er dan toch een positief geteste werknemer is, dient de evaluatie om te weten wie hoog risico contact is, strenger worden uitgevoerd. Daarnaast hebben we het grotere effect van de aerosolen ook in ons evaluatieformulier verwerkt.

Alleen door samen de regels strikt op te volgen, kunnen wij deze pandemie overwinnen!

 
 
Hoelang duurt de quarantaine als een huisgenoot positief test (“index” is)
 

Hoelang duurt de quarantaine als een huisgenoot positief test (“index” is)

 

Een hoog risico contact van een positief getest persoon (“index”) dient 10 dagen in quarantaine te gaan. Indien een test op dag 7 negatief is, mag de quarantaine beëindigd worden. Dag 1 is daarbij de dag na het laatste hoog risico contact.

Maar hoe moet u nu tellen als u nauw samenwoont met de index? Wanneer is dan uw laatste risico contact waarbij de 10-daagse quarantaine start?

Het laatste hoog risico contact is eigenlijk de dag voor dat de huisgenoot genezen is. Deze wordt verondersteld genezen te zijn na minimaal 10 dagen én 3 dagen koortsvrij én verbetering van de overige symptomen.

Indien de positief geteste huisgenoot niet langer symptomen vertoont, start de quarantaine dus na 10 dagen. U kan hier een schema terugvinden dat u kan helpen bij de berekening van de quarantaine.

 
 
 

Nieuwe app 'crisis information translated' voor anderstaligen

 

Voor mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen is het niet altijd eenvoudig om voldoende op de hoogte te zijn van de geldende coronamaatregelen. Het Agentschap Integratie & inburgering heeft daarom een nieuwe app 'crisis information translated' ontwikkeld. De app is beschikbaar in 18 talen. U kan er een verzameling van de actuele coronamaatregelen terugvinden, alsook informatie rond de vaccinatiestrategie. Het betreft algemene info en is dus niet aangepast aan persoonlijke of medische omstandigheden.

De app ‘crisis information translated’ is gratis beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store. Downloaden kan ook via deze link: www.integratie-inburgering.be/cit

Bron: Agentschap Integratie & inburgering

 
Meer informatie
 
Versterk uw medewerkers via het (digitaal) aanbod van Mediwet
 

Versterk uw medewerkers via het (digitaal) aanbod van Mediwet

 

De huidige coronamaatregelen, inclusief telewerk, stellen ons psychosociaal welzijn op de proef. Om het telewerk te omkaderen en het goede verloop te vrijwaren, heeft de Nationale Arbeidsraad op 26 januari 2021 de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) nr. 149 betreffende aanbevolen en verplicht telewerk omwille van de coronacrisis goedgekeurd.

Deze CAO stelt onder meer dat er bijzondere aandacht moet besteed worden aan de psychosociale aspecten eigen aan het telewerk. Dit is van cruciaal belang aangezien de (langdurige en aanhoudende) telewerkomstandigheden gepaard gaan met heel wat psychosociale risico’s.

Zo worden er meer stressklachten gerapporteerd. Sommige werknemers lopen op hun limieten. Daarnaast is de scheiding tussen werk en privé meer dan ooit vervaagd. Er is immers geen fysieke deur meer die u kan dichttrekken. Door de verminderde sociale contacten worden werknemers meer geconfronteerd met gevoelens van eenzaamheid, vervreemding en demotivatie. Men ervaart minder fut of energie om aan de werkdag te beginnen.  

Om de negatieve gevolgen van de coronacrisis en -maatregelen te beperken en het psychosociaal welzijn te versterken, kunnen onze webinarsWork/life balance” en “Versterk je veerkracht” werknemers op weg helpen naar meer welzijn op het werk.

Tot slot kan elke werknemer die psychosociaal leed ervaart omwille van het werk (bv. stressklachten, conflicten, grensoverschrijdend gedrag,…) bij de preventieadviseur-psychsociale aspecten van Mediwet terecht voor een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek. In dit gesprek wordt er een luisterend oor aangeboden en advies op maat gegeven.

 
Naar onze opleidingen
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Elektrische installaties en brandpreventie op de arbeidsplaatsen

Tijdens deze opleiding bespreken we de codex-regelgeving over elektrische installaties en brandpreventie. Aandachtspunten worden blootgelegd en u ontvangt als preventieadviseur praktische handvaten om hiermee aan de slag te gaan in uw eigen onderneming.

Deze opleiding is dezelfde als module 8 uit de basisopleiding Preventieadviseur niveau 3.

Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier.

 
Meer informatie en inschrijven