Nieuwsbrief - Update 18 maart 2022

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Einde epidemische noodsituatie en toepassing van de Generieke Gids
  • Versoepeling in de test- en quarantainestrategie
  • Mondneusmasker verplicht tijdens medisch onderzoek
  • Opleidingsgids 2022
  • Dacht u al aan 'No steps, no glory'?
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Einde epidemische noodsituatie en toepassing van de Generieke Gids

 

Met de coronabarometer op geel, heeft de regering op 11 maart 2022 het einde aangekondigd van de epidemische noodsituatie. Daarmee wordt de pandemiewet gedesactiveerd. Heel wat maatregelen ter bestrijding van het verspreiden van het SARS-CoV-2-virus, worden daardoor afgeschaft. Mondneusmaskers zijn enkel nog verplicht in de zorg en op het openbaar vervoer.

Op de werkvloer blijft echter de Wet Welzijn op het Werk van toepassing. Voortvloeiend uit de pandemiewet, wordt nu bij Koninklijk Besluit, artikel 27 aan Titel 2 van boek I van de Codex op Welzijn op het Werk toegevoegd. Dit artikel beschrijft de bijzondere maatregelen op het werk in geval van een epidemie of een pandemie. Daarbij worden 3 fasen voorzien: waakzaamheidsfase, interventiefase & kritische fase. Het artikel bepaalt ook dat de werkgever gedurende de 2 maanden die volgen op het einde van de epidemische noodsituatie nog de preventieve maatregelen van de waakzaamheidsfase moet toepassen.

Tot 11 mei 2022 dient dus op de werkvloer nog steeds een mondneusmasker gedragen te worden als de afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. Handhygiëne en adequate ventilatie blijven ook aangewezen.
Op de werkvloer heeft de werknemer immers niet altijd de vrije keuze hoe of met wie hij omgaat. Ook kwetsbare werknemers dienen steeds beschermd te worden. Het is niet omdat de epidemische noodsituatie voorbij is, dat alle risico op besmetting is geweken. Vandaar blijven de preventieve maatregelen van het gouden vierkant nog steeds actueel.

 
Naar de Generieke Gids
 
 

Versoepeling in de test- en quarantainestrategie

 

In het kader van de versoepelingen van de preventiemaatregelen ter bestrijding van het verspreiden van het SARS-CoV2-virus, werd op 17 maart 2022 ook het test- en quarantainebeleid aangepast. Er wordt daarbij van 3 niveaus uitgegaan, met telkens 2 scenario’s. We bevinden ons momenteel onder niveau 2 en scenario 1.

Patiënten ouder dan 6 jaar met symptomen van COVID-19 moeten een PCR-test of antigeentest ondergaan. In afwachting van het testresultaat, moeten zij zich isoleren. Als het testresultaat positief is, wordt de isolatie voortgezet tot ten minste 7 dagen na het begin van de symptomen. Nadien moet de patiënt nog 3 dagen voorzichtig zijn, een mondneusmasker dragen in de binnenruimtes buitenshuis en zijn contacten beperken.

Alle hoogrisicocontacten moeten bijzondere aandacht besteden aan de basishygiënemaatregelen en sociale contacten beperken voor een periode van ten minste 7 dagen. In het bijzonder dient elk contact met een persoon met een risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van COVID-19 vermeden worden.
Op de werkvloer moet er dus wel nog aan contact tracing worden gedaan, zodat de risicocontacten weten dat zij een periode extra voorzichtig moeten zijn.

Contactpersonen (> 6 jaar) binnen hetzelfde huishouden wordt sterk aangeraden een mondneusmasker te dragen bij contact buiten het huishouden en dit gedurende een periode van 7 dagen na het risicocontact. Indien het niet mogelijk is steeds een masker te dragen, moet dagelijks een zelftest worden uitgevoerd. Bij een positieve zelftest, moet de persoon in isolatie gaan.

Elke contactpersoon dient zich te laten testen van zodra er symptomen optreden. 

In het geval van een cluster in een kwetsbare populatie of met een risico op ernstige ziekte (bv. woonzorgcentra, zorginstellingen, ziekenhuizen, gesloten gemeenschappen zoals opvangcentra voor daklozen en gevangenissen), kan de tracering van contacten nog steeds worden opgestart. De verantwoordelijke arts, het outbreak support team of de regionale gezondheidsinspecteur bepalen dan de test- en quarantainemaatregelen.

 
 
 

Mondneusmasker verplicht tijdens medisch onderzoek

 

Onze afdeling medisch toezicht wordt als een zorginstelling beschouwd. Niettegenstaande de huidige versoepelingen blijft de mondmaskerplicht nog gelden in de zorgsector. Werknemers die langskomen bij Mediwet voor een medisch onderzoek, dienen dus nog steeds een mondneusmasker te dragen in de wacht- en consultatieruimte.

 
Mondneusmasker verplicht tijdens medisch onderzoek
 
 

Opleidingsgids 2022

 

Zoals elk jaar organiseert Mediwet ook in 2022 tal van interessante, boeiende opleidingen en workshops. Sommige zijn fysieke opleidingen, andere worden online voorzien.

Naast onze website, waar u steeds terecht kan voor de meest recente informatie rond opleidingen, ontwikkelt Mediwet ook elk jaar een opleidingsgids. U kan de versie 2022 hier én op MyMediwet raadplegen. In de gids kan u heel overzichtelijk terugvinden welke opleidingen en workshops wij aanbieden en wanneer ze plaatsvinden. Heeft u interesse in één (of meerdere) opleiding(en) en wil u inschrijven? Dat kan makkelijk en snel via onze website.

Ook voor opleidingen op maat van uw onderneming kan u bij ons terecht. Voor meer informatie rond opleidingen kan u mailen naar opleiding.mediwet@mediwet.be.

 
Naar My Mediwet
 
Dacht u al aan 'No steps, no glory'?
 

Dacht u al aan 'No steps, no glory'?

 

Weet u hoeveel stappen u vandaag al heeft gezet? Komt dit dicht bij de 10 000 of lijkt die eindmeet nog veraf? Misschien heeft u al gehoord van de 10 000-stappencompetitie, of werd deze al eens georganiseerd bij jullie op de werkvloer?

In mei 2022 werken Logo, Gezond Leven en Mediwet samen voor het project ‘No steps, no glory’.

Zet samen met uw collega’s de meeste stappen en win de 10 000-stappenclash tussen bedrijven. Er zijn ook 4 weekuitdagingen waarbij telkens één bedrijf in de kijker wordt gezet. Het bedrijf dat de meeste stappen op zijn teller heeft staan, gaat aan de haal met de hoofdprijs.

‘No steps, no glory!’ is een leuke en toegankelijke wedstrijd die uw werknemers in beweging zet. Sportief of niet, iedereen kan meedoen! Want beweging zorgt voor gezondheidswinst!

De competitie bevordert de teamgeest, werksfeer en het imago van uw bedrijf. Nog een voordeel; voor het project kan u preventie-eenheden inzetten.

Klaar om erin te vliegen?

Stap 1: registreer u op www.nostepsnoglory.be
Stap 2: sluit u aan bij de groep van uw bedrijf
Stap 3: tel uw stappen
Stap 4: registreer dagelijks uw stappen
Stap 5: volg de tussenstand op Facebook

Meer info? Neem een kijkje op www.nostepsnoglory.be of neem contact op via nostepsnoglory@mediwet.be.

 
Naar de website van No Steps no glory
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Het tekenen van eenvoudige evacuatieplannen in PowerPoint

Volgens de bepalingen in de codex over het welzijn op het werk is de werkgever verplicht om evacuatieplannen uit te hangen. Deze workshop wordt ingericht voor medewerkers die zelf evacuatie- en interventieplannen willen tekenen met behulp van Microsoft PowerPoint.

In deze workshop leert u hoe u duidelijke en steeds aanpasbare plannen, al dan niet vertrekkend van oude plannen of schetsen, kan maken in MS PowerPoint. Deze sessie is interactief. U mag uw laptop met het programma PowerPoint meebrengen samen met oude plannen of schetsen, maar dit is niet noodzakelijk. U krijgt alvast een digitale startersset.

Deze opleiding vindt plaats op 19/04/2022 in Gent en op 29/04/2022 in Antwerpen. Wilt u zich graag inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen