Nieuwsbrief - Update 10 februari 2023

 
 
Mediwet
 
 
 

In deze nieuwsbrief

 
  • Jaarverslag van de interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk
  • Update brochure over risico's brand of explosie
  • Mediwet op pad met een nieuwe trailer
  • Opleiding in de kijker
 
 
 

Jaarverslag van de interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk

 

Het jaarverslag van de interne dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk is een verslag over de werking en de activiteiten van uw Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk tijdens het voorafgaande jaar. De wetgever legt de inhoud van het jaarverslag vast. De interne preventieadviseur stelt het verslag op. Het jaarverslag brengt alle gegevens van het afgelopen jaar samen over de veiligheid en gezondheid van de werknemers van uw onderneming, zoals statistische gegevens over arbeidsongevallen, ondernomen acties, structuur van de preventie en bescherming in het bedrijf en informatie over de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, zijnde Mediwet. Elke onderneming dient dit in te vullen. Het activiteitenverslag van Mediwet helpt u om een aantal rubrieken van het jaarverslag, voornamelijk rond psychosociale aspecten, in te vullen.

Sinds 2018 moet het jaarverslag niet meer worden verzonden naar de met het toezicht belaste ambtenaren van de Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk, maar moet dit enkel nog door de werkgever ter beschikking worden gehouden. Er bestaan drie formulieren voor het opmaken van het jaarverslag:

  • Het formulier A is bestemd voor een werkgever met een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk zonder afdelingen.
  • Het formulier B is bestemd voor een werkgever met een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk met afdelingen. 
  • Het formulier C is bestemd voor een groep van werkgevers die gemeenschappelijk een dienst voor preventie en bescherming op het werk organiseren.

Het model van het jaarverslag 2022 van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk is beschikbaar op de site van werk.belgie. Een verklarende nota geeft een toelichting over de verschillende rubrieken van de versies A, B en C van het formulier. In de nota wordt er telkens duidelijk aangegeven voor welk formulier de toelichting bestemd is. Het is aangewezen die nota af te drukken om de formulieren correct te kunnen invullen. U kan het activiteitenverslag voor uw onderneming terugvinden op ons online portaal My Mediwet. U kan het ook eenvoudig via mail of telefonisch opvragen bij Mediwet. Indien u nog bijkomende uitleg wenst, kan u zich inschrijven voor één van de (voor klanten) gratis online interactieve workshops die Mediwet organiseert. Meer informatie over én inschrijven voor één van deze workshops kan hier.

Bron: FOD WASO

 
Naar de website van FOD WASO
 
 

Update brochure over risico's brand of explosie

 

De Europese en Belgische regelgeving inzake risico's van brand of explosie vereist dat elke onderneming streeft naar het vermijden of verminderen van de blootstelling van de werknemers aan deze risicofactor.

In het kader daarvan heeft de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een bijgewerkte versie van de brochure uit de reeks SOBANE-strategie over brand- en explosierisico's gepubliceerd.

Conform de SOBANE-strategie voor het beheer van beroepsgebonden risico's beschrijft deze brochure een methode op vier niveaus: opsporing, observatie, analyse en expertise. Deze methode moet het mogelijk maken om de problemen verbonden aan de risico's van brand of explosie beter te voorkomen en/of bij te sturen. De brochure sluit af met een reeks hulpfiches.

De methodes voor observatie en analyse bleven actueel en werden maar in beperkte mate gewijzigd. Alle informatiebladen werden wel volledig herzien. Daarnaast werden er enkele updates gedaan, vooral naar aanleiding van wijzigingen in de wetgeving en de normen, en nieuwe fiches opgesteld.

U kan de bijgewerkte brochure hier downloaden.

Bron: werk.belgie.be

 
Meer informatie
 
Mediwet op pad met een nieuwe trailer
 

Mediwet op pad met een nieuwe trailer

 

Ieder jaar opnieuw streeft Mediwet ernaar om haar dienstverlening te verbeteren. Zo hebben we 2023 ondertussen goed ingezet met de ingebruikname van een splinternieuwe trailer. Onze collega Inez trekt met deze goed uitgeruste oplegger op pad om de werknemers van bedrijven in het Antwerpse op een comfortabele manier te kunnen bedienen.

 
 
Opleiding in de kijker
 

Opleiding in de kijker

 

Workshop 'Jaaractieplan/Globaal Preventieplan'

Deze workshop is voor iedereen die zonder voorkennis een jaaractieplan en globaal preventieplan wil opmaken. 

Tijdens deze workshop wordt u praktisch begeleid bij de opmaak van het jaaractieplan en het globaal preventieplan. Aan de hand van praktische voorbeelden en sjablonen kan u zelf aan de slag gaan. 

Binnenkort kan u deze opleiding online volgen op 28/02/2023. Meer informatie en/of inschrijven? Klik dan hier. Op onze website vindt u ook nog tal van andere boeiende opleidingen en workshops terug.

 
Ontdek onze opleidingen