Gevaar voor legionella? - Update

De informatie in deze pagina is gebaseerd op de expertise en het onderzoek van de artsen en milieudeskundigen van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid.

Wat met de bron?

De voorbije weken is het Agentschap Zorg en Gezondheid op zoek gegaan naar de mogelijke bron van de legionella-uitbraak. Daarbij werden bij verschillende bedrijven en andere installaties in de Gentse kanaalzone (onder meer de koeltorens) waterstalen genomen.

Het was al duidelijk dat bij vijf bedrijven in de Gentse kanaalzone dezelfde soort bacterie was teruggevonden als bij de patiënten. Bij twee bedrijven ging het zelfs om hoge concentraties. Verder genetisch onderzoek moest duidelijk maken of het om exact hetzelfde type ging.

Het labo heeft nu een genetische overeenkomst gevonden tussen een legionellastaal uit een van de koeltorens en 5 van de 32 patiënten. Deze koeltoren is dan ook de meest waarschijnlijke besmettingsbron van de legionella-uitbraak.

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de bron. De onderzoeksrechter heeft aan alle overheden gevraagd om het geheim van het onderzoek te respecteren en geen namen van bedrijven te noemen. 

Is de bron nog actief of kan die opnieuw actief worden?

Het Agentschap meldt dat de bron onder controle is. Het bedrijf dat de meest waarschijnlijke bron van besmetting is, werd na de staalnames ontsmet. De koeltoren werd ook in de dagen die daarop volgden nog herhaaldelijk ontsmet.

Het bedrijf heeft tegelijk de opdracht gekregen zijn koeltorens dagelijks te blijven ontsmetten en dagelijks stalen te nemen, tot het beheer van de koeltoren verbeterd en veranderd is.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Op de website van Zorg en Gezondheid vindt u de laatste stand van zaken en zullen er updates verschijnen zodra er meer nieuws is.

 

Bron: Stad Gent