15 oktober 2019: Internationale dag van het handen wassen

Elk jaar, op 15 oktober, willen we wereldwijd het bewustzijn verhogen rond het belang van grondig en tijdig handen wassen. Een goede handhygiëne is een gemakkelijke preventiemaatregel om bacterieoverdracht of ziektes te voorkomen.

Hygiëne op de werkvloer

Persoonlijke verzorging vraagt thuis, maar ook op het werk wat extra aandacht. Ongewenste stoffen kunnen via de mond en huid het lichaam binnendringen. Het is dan ook aangeraden om de kans op aanraking te verminderen. Dat is echter bij bepaalde beroepen niet mogelijk. Denk hierbij aan de zorg- en voedingssector.

Een besmet hand kan ziektekiemen overbrengen naar 5 oppervlakken of 14 personen. Een goede handhygiëne kan dit vermijden. Verzorg daarbij ook de nagels. Daaronder kan veel vuil kruipen. Lange (gel)nagels worden afgeraden. Laat ringen, sieraden en horloges ook uit omwille van hygiënische, maar ook veiligheidsredenen.

Focus op handhygiëne

Enkele handelingen die vermeden moeten worden zijn neuspeuteren, niezen, hoesten, krabben op huid, roken, het aanraken van neus/haar/oren. Doet u toch één van deze handelingen, wissel dan van handschoenen of was opnieuw grondig de handen. Ook na het toiletbezoek enkel de handen even spoelen onder koud water is niet voldoende. Een grondige handhygiëne is sterk aangeraden.

Benieuwd hoe u het best de handen wast? Raadpleeg dan onze folder "H028_Hygiëne op de werkvloer" op My Mediwet waarin duidelijke instructies staan rond handhygiëne en meer. Nieuw sensibiliseringsmateriaal van de overheid kan gratis gedownload worden via deze link

Mediwet kan naast handhygiëne ook de nadruk leggen op voedselhygiëne. Vraag vrijblijvend een offerte aan waarbij onze preventieadviseurs graag de do’s en don’ts rond voedsel- en handhygiëne komen toelichten.